Véleményvezér

vv

A megbízható fideszesből főbíró lesz, az ellenséges főbírót kiretusálják

2011.12.07. I 0 komment I Címkék: jog fidesz birosag allam posztkommunizmus

A bírósági rendszer rendszerszinten nem volt az elmúlt húsz évben közvetlen pártutasítással irányítva. Most Szájer felesége lehet a bírói hivatal vezetője, miközben a Híradóban a volt főbírót kiretusálják. (Fotó: legaljuice.com)

Hamarosan nyilvánosságra hozza Schmitt Pál, hogy kit jelöl a Legfelsőbb Bíróság helyébe lépő Kúria új vezetőjének, hasonlóképpen nemsokára hivatalosan is megtudhatjtuk, ki fog állni az Országos Igazságszolgáltatási Tanácsot felváltó Országos Bírói Hivatal élén. Az eddig fejlemények sajnos eléggé baljóslóak.

Ajánlott írásunk: Zárják be a Parlamentet négy évre?


A politika alá rendelik

Természetesen nem vagyunk naivak és tudjuk, hogy a magyar igazságszolgáltatás korábban is gyakran került politikai befolyás alá. De gondoljon bárki bármit is, egyet biztosan kijelenthetünk: a magyar bírósági rendszer rendszerszinten sosem volt az elmúlt húsz évben közvetlen pártutasítással irányítva. Ezért is sajnálatos a Fidesz igazságszolgáltatási „reformjának” iránya, hiszen az többek között egy olyan szuperpozíciót hoz létre (az Országos Bírósági Hivatal vezetőjéét), melyből gyakorlatilag korlátlanul lehet uralni a bírói kinevezéseket.

Egy ilyen elképesztően fontos tisztség, melyre kétharmados parlamenti többséggel jelölhető valaki, nagy kísértés a kormánypártnak, hogy végre itt is egy megbízható, pártközeli ember regnáljon. A nyilvánosságra került legfrissebb információk szerint a poszt várományosa nem más, mint Handó Tünde, Szájer József felesége. Nem szakmai kvalitásait akarjuk megkérdőjelezni, de a nyugati világban mindenütt szemöldököt ráncolnak, ha egy kormánypárti politikus házastársa kap bármilyen ennyire meghatározó pozíciót (nem is beszélve, hogy egy politikától független szervezetben).

web polls


Miért baj ez?

Sajnos egy ilyen vagy egy hasonló kinevezéssel válhat igazán teljessé az igazságszolgáltatás fideszes átalakítása. Ha ugyanis az OBI egy megbízható fideszes vezetése alá kerül, azzal nemcsak az a baj, hogy így Magyarországon a jövőben a politikailag megbízható emberek kerülnek majd jó eséllyel bírói pozíciókba. Hanem az is, hogy félő, a legkényesebb ügyeket is majd mind olyan bíróknak szignálják, akiknek a pártpolitikai hovatartozása jól sejthető.

Láthatóan az igazságszolgáltatásnak a mielőbbi és minél teljesebb politika alá rendelését a Fidesz és körei rendkívül fontosnak tartják. Ezt sajnos jól bizonyítja az a tegnap nyilvánosságra került eset is, amikor Lomnici Zoltánt, a Legfelsőbb Bíróság volt elnökét a Duna TV és az MTV Híradója egyszerűen kitakarta, ahogy a bűnözőket szokás, mivel megjelenése a közszolgálati televízióban állítólag „nem kívánatos”. A Véleményvezér nem gondolja, hogy ez közvetlen pártutasításra történt volna, de a számos jogi és médiaetikai kérdést is felvető ügy jól mutatja, hogy fideszes körökben mit is gondolnak például a számukra ellenséges főbírákról.


Óriási hiba

Az elmúlt másfél évben a Fidesz sorra elfoglalt minden intézményt és területet, melyek eddig a pártpolitikától úgy-ahogy függetlenül működtek, az állami közmédiától a közigazgatáson át immáron az igazságszolgáltatásig. Először átalakította és átnevezte az intézményeket, majd kreált mindegyik élére egy-egy szuperpozíciót addig nem látott hatalommal, hogy aztán a nagy művet azzal fejezze be, hogy ezekbe a pozíciókba nagyon hosszú időre pártembereket, vagy a párthoz igen közel álló embereket helyezzen.

Olvasd el ezt is: Fidesz-káderek már a bíróságokon is


A rendszerváltás óta talán még mindig az igazságszolgáltatás volt leginkább az a területet, amitől a politika a legtávolabb tartotta magát, és amit eddig a nyílt pártpolitikai törekvések elkerültek. Meggyőződésünk, hogy többek között ez a tény különböztette meg Magyarországot a Balkántól az elmúlt két évtizedben. Ezért aztán a Fidesz-kormány egyik legsúlyosabb hibája lenne, ha most már az igazságszolgáltatást is bevonnák a pártpolitika direkt befolyása alá.

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!  

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.





Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

KORÁBBI TÉMÁK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
 • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
 • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
 • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
 • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
 • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
 • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
 • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.