Véleményvezér

vv

Orbán Viktor és a Wunderwaffe

2011.12.08. I 0 komment I Címkék: fidesz orban gazdasagi valsag matolcsy gazdasagi novekedes

Az EU átlagát jelentősen meghaladó GDP-emelkedés egy csapásra megoldaná az ország legnagyobb gazdasági problémáit. A csodafegyver Matolcsy 177 oldalas növekedési terve akar lenni. (Kép: Magyar Növekedési Terv)

Egy vesztes háború végnapjaira emlékeztető hangulat kezd eluralkodni a kormányoldalon: miközben az eddigi gazdaságpolitikának már vége, az IMF által meghatározott, a gazdasági szabadságharc bukását nyilvánvalóvá tévő új irányt még hivatalosan nem ismeri el a kormány.

Ez az a jól ismert időszak, amikor tényleg nincs más lehetőség, mint valamilyen csodafegyverben bízni. A Wunderwaffe pedig meg is érkezett Matolcsy György 177 oldalas növekedési terve formájában.

Ajánlott írásunk: A nagy titok: a Fidesz ezért csinál most mindent


Miért lehetne csodafegyver?

Egy növekedést biztosítani képes program valóban csodát hozna. Az EU átlagát kézzelfogható módon meghaladó GDP-emelkedés ugyanis egy csapásra megoldaná az ország két legnagyobb gazdasági problémáját.

Egyrészt megoldást nyújtana a rövid távú stabilitási válságra. Ha ugyanis valóban 1-2 százalékos növekedéssel számolhatnánk 2012-ben, akkor hirtelen a jelenleg érvényben lévő 2012-es költségvetés is hitelessé válna és ezzel együtt az államadósság trendje is lefelé mutatna. Ez a két tényező pedig pillanatok alatt helyreállítaná mind a forint, mind a magyar államkötvények iránti bizalmat.

Másrészt a számottevő növekedéssel el lehetne kezdeni orvosolni az óriási foglalkoztatási problémáinkat. Ez sem jelentene automatikus megoldást, de legalább esélyt adna a sikerre – szemben a mai helyzettel, amikor is egy csökkenő gazdaságban kellene új munkahelyeket kreálni.

És akkor még nem is beszéltünk a fantasztikus politikai hozadékról, amit a hirtelen beinduló gazdasági növekedés jelentene. Rá lehetne cáfolni a sok kétkedőre, be lehetne váltani a választási ígéretek egy részét, és ismét lehetne mondani, hogy Európa tőlünk tanul.

A "kelet-európai banán" és egy másik banán. Forrás: Magyar Növekedési Terv/hvg.hu


Jogos a kétségbeesés

A helyzet azonban az, hogy ez a logika hibás, hiszen aki így gondolkodik, az fordítva ül a lovon. A fenti problémáink mind megoldódnának, ha lenne számöttevő GDP-növekedés - csak éppen jelentős részben éppen ezek azok a problémák, ami miatt nincsen. Az adósságpályánk kiszámíthatatlansága, a forint hullámvasúthoz hasonló pályája, az alacsony foglalkoztatottsági szint és az ebből származó óriási eltartotti rendszer mind-mind a növekedés gátjai. Az pedig, hogy a kormány ezek jelentős változtatása nélkül vagy néhány esetben éppen a fundamentális problémák felerősítése mellett próbálja a növekedést beindítani, még hiteltelenebbé, még kiszámíthatatlanabbá teszi a gazdasági környezetet és ezzel lefelé nyomja a növekedési lehetőségeinket.

Ezért van az, hogy a hivatalosan a növekedés beindítását célzó intézkedések sorozata ellenére is lassulunk, sőt, az egész régióban a leglassabbak vagyunk. Jövőre pedig recesszió lesz Magyarországon. Kiderült tehát, hogy nemcsak az ortodox, de az unortodox lépések sem váltják meg a magyar gazdaságot attól a milliónyi elemi szintű problémától, ami rárakódott az elmúlt évtizedekben.

Jogos tehát a kormány kétségbeesése: kifogytak az ötletekből, miközben az ország meredeken lefelé tart.

survey service


Orbán Viktor lehetőségei

Ebben a helyzetben két dolgot tehet a kormányfő.

Nyelhet egy nagyot, elismerheti a vereséget és megpróbálhatja újrakezdeni a kormányzást. Ez azonban rengeteg aprómunkát, alulról felfelé történő építkezést és elsősorban alázatot igényelne. Alázatot a tények, mások tudása és a kollektív bölcsesség irányába. Ha úgy tetszik, teljes szemléletváltást.

Olvasd el ezt is: Így szenved vereséget Orbán gyorsnaszádja


Vagy ehelyett egyszerűen bízhat a csodában. Ehhez semmi mást nem kell tennie, mint továbbra is pozícióban tartani Matolcsy Györgyöt és engedni, hogy kormánya nevében a nemzetgazdasági miniszter egyre szürreálisabb terveket mutasson be. A kormányfőnek pedig semmi más dolga nincs, mint ideig-óráig elhinni, hogy az új csodafegyver megold mindent.

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!  

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
 • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
 • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
 • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
 • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
 • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
 • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
 • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása