Véleményvezér

vv

Köszi, Fidesz! – Nobel-díjas aggódik értünk

2011.12.13. I 0 komment I Címkék: usa orban demokracia gazdasagi valsag paul krugman

Ha a kormány bizonyos alapvető értékeket és elveket megkérdőjelez, akkor az a nyugati világban olyan folyamatokat indíthat be, melynek következményei az ország megítélésére beláthatatlanok. (Fotó: Tim Schaffer/Reuters)

A hétvégén a The New York Times kiemelt helyen foglalkozott Magyarországgal: nem kisebb személyiség, mint az amerikai baloldal emblematikus figurája és megmondóembere, a Nobel-díjas közgazdász Paul Krugman bírálta a magyar kormányt. Több volt ez egyszerű bírálatnál, hiszen Krugman egyenesen a magyar demokráciát félti és úgy gondolja, a magyar miniszterelnök egy autoriter rendszert épít ki.

A probléma az, hogy a Fidesz elmúlt másfél éves politikája után ezeket a véleményeket már nem lehet csak úgy lesöpörni.

Ajánlott írásunk: Megtámadták Magyarországot, Orbán elhitte


Amikor a baloldalnak biztosan nem volt igaza…

Paul Krugman politikailag vonalas baloldalinak számít (ott ezt liberálisnak hívják) és híres arról, hogy a baloldali (ott: demokrata) kormányokat is balról kritizálja. Ha pedig az éppen aktuális demokrata vezetés vállalhatatlannak tűnik, akkor azzal vigasztalja magát és olvasóit, hogy legalább a republikánusok még rosszabbak: írni-olvasni nem tudó, retrográd falusi bunkók.

Jól ismerjük ezt a fajta sommás baloldali véleményalkotást itthon is: a magyar jobboldalnak sokszor kellett elszenvednie, hogy bármit is csinált, az a baloldal véleményformálói számára sosem volt jó, mindenben csak a kirekesztést és az autoriter rendszerek felé hajlást látták. Emlékezzünk vissza: az Antall-kormány a baloldal szemében már akkor egy bukott kormány volt, mikor még meg sem alakult, ahogyan az első Orbán-kormány is minden européersége ellenére is csak mucsainak számított.

Ezen a jelenségen azonban túl sokat rágódott a magyar jobboldal és politikai kudarcaikat is hajlamosak voltak erre fogni, ahelyett, hogy nagyvonalúan ignorálták volna az ilyen véleményeket, amikor azok sokszor egészen nyilvánvalóan nem voltak jogosak.

„Magyarország egyik legnagyobb pártja, a Jobbik, egy rémálom a harmincas évekből... De a közvetlen veszély a kormányzó jobbközép Fidesz részéről érkezik” - írta Krugman a magyarországi demokratikus intézmények alapjainak meggyengítéséről.

Krugman hangsúlyozta, hogy a Fidesz gazdasági okok miatt és az előző kormányok inkompetenciája miatt került kormányra, de a párt most hatalmának tartós bebetonozására törekszik. Az új alkotmány, a választási törvény, a bíróságok függetlenségének megtámadása, az állami média pártossága, és a szabad sajtó ellehetetlenítése mind a kifogásolt pontok között volt.

„Ezek együttvéve felérnek egy autoriter rendszer újraalkotásával Európa szívében, amit a demokráciának csak egy papírlap vastagságú máza fed el. Egyben ez annak is példája, hogy mi történhet szélesebb körben, ha folytatódik a válság” – írta Krugman.


Orbán autoriter hatalmat épít
(Index)


…és amikor ezt már nem lehet így kijelenteni

A baj az, hogy a második Orbán-kormány az elmúlt másfél évben viszont tényleg annyi muníciót adott a bel- és külföldi baloldalnak, hogy most már az ilyen vonalas, sommás és durva véleményeket sem lehet annyival elintézni, hogy azokat csak a politikai ellenfelek írták, akik eleve ellenszenvvel tekintenek minden jobboldali vezetésre.

Krugman természetesen számos dolgot összemos mostani cikkében is, és olyan rendszerszintű problémákat is a Fidesz számlájára ír, melyek az elmúlt húsz évben minden kormány alatt jelen voltak. De a Nobel-díjas közgazdász a magyarországi és európai jobbratolódás okának vélt megtalálásakor is nagyot téved, amikor azt teljes mértékben a recessziónak tudja be.

Mégis látnunk kell, hogy a bírósági rendszer kvázi politikai irányítás alá szervezése, az új médiaszabályozás bevezetése, az ellenzék bevonása nélkül elfogadott új alkotmány, illetve a Fideszre szabott választási rendszer mind-mind olyan durva lépések, melyek nem csak a baloldaliakban keltenek aggodalmat, és melyeket Nyugaton a lehető legkomolyabban vesznek.

panel management


Nem felejtik el a Fidesznek

A Fidesz láthatóan tényleg nem érti, hogy ezek olyan kérdések, melyeket évek múltán is fel fognak hánytorgatni nekik Nyugat-Európában és az Egyesült Államokban. Ezek a problémák pedig valóban oda fognak vezetni, hogy a Fideszen verik majd el a port még az olyan jelenségekért is (pl. korrupció kiterjedtsége, Jobbik stb.), melyekért távolról sem ők, vagy legalábbis nem csak ők a felelősek.

A Véleményvezér többször kifejtette, hogy amennyiben a kormány bizonyos alapvető értékeket és elveket megkérdőjelez intézkedéseivel, akkor az a nyugati világban olyan folyamatokat indíthat be, melynek következményei az ország megítélésére beláthatatlanok. Krugman cikke jó példa rá, hogy hová jutott el a kormány másfél évnyi regnálás után.

Olvasd el ezt is: A nagy titok: a Fidesz ezért csinál mindent!


A jobboldalnak árt

A második Orbán-kormány sajnos túl sok okot szolgáltatott arra, hogy minden lépését megkérdőjelezzék és azok mögött a legsötétebb szándékot feltételezzék.

Ráadásul nem nehéz belátni azt sem, hogy ezzel a politizálással a Fidesz pont annak a magyar jobboldalnak ártott a legtöbbet, amelyik több mint két évtizede küzd azért, hogy alapvető értékei és fontos intézkedései mögött ne azonnal mindenféle antidemokratikus és kirekesztő hajlamot lássanak.

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!  

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

 • Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
 • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
 • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
 • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
 • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
 • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
 • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
 • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

 • Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.