Véleményvezér

vv

Orbánék most végre elkapták Simort?

2011.12.15. I 0 komment I Címkék: fidesz eu mnb simor orban alkotmany

Orbán Viktor ezzel a húzással csak az alkupozícióját akarja erősíteni a közelgő IMF-EU-tárgyalásokon, vagy tényleg elhiszi, hogy hagyják majd neki Simor András eltávolítását? (Fotó: Reuters)

Tegnap este a kormányoldal bármiféle látható előzmény nélkül új kétharmados törvénymódosítást nyújtott be, mely lehetővé tenné a jegybank összevonását a PSZÁF-fal. Nem nehéz kitalálni, hogy a valódi cél természetesen Simor András eltávolítása. A módosító kimondja, hogy a két összevonandó szervezet jelenlegi vezetői alelnökökként folytathatnák.

Azt valószínűsítjük, hogy ezt a miniszterelnök sem gondolja teljesen komolyan: sokkal inkább egy taktikai húzásról lehet szó az IMF-EU-tárgyalások előtt.

Ajánlott írásunk: Ezzel valakik jól járnak, de nem az adófizetők


Nem fognak belemenni

A vonatkozó módosító javaslat még a kormány eddigi hajmeresztő törvényalkotási gyakorlatához képest is párját ritkító. Eddig ugyanis szó sem volt az MNB és a PSZÁF egy új vezető alá helyezéséről, sőt erről a kérdésről maga a miniszterelnök mondta azt egy 2010-es interjúban, hogy botorság volna pusztán egy személyi változás miatt átalakítani a jegybank irányítási rendszerét. Mit ad Isten, tegnap mégis előkerült egy ilyen javaslat, amiről eddig senki nem hallott, amit korábban senki nem látott, és az Országgyűlés vonatkozó bizottsága pár órán belül el is fogadta. A parlamenti támogatás pedig nem is lehet kétséges.

Egy ilyen törvény azonban minden bizonnyal vissza fog pattanni mind az Európai Központi Bank, mind az Európai Unió ellenállása miatt. Előbbi már a magyarnál jóval befolyásosabb kormányok hasonló törekvéseit is többször megakadályozta, és tavaly meglehetősen határozottan állt ki a magyar jegybank függetlenségének megőrzése mellett. Ami pedig az Európai Uniót illeti, a magyar kormány törekvéseit eleve megkülönböztetett figyelemmel kísérik, és kizárt dolog, hogy ne lenne számukra is világos, milyen hátsó szándék mozgatja a kormányfőt.

Összevonhatják a Magyar Nemzeti Bank (MNB) és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) feladatait, és helyükön új szervezet jöhet létre, ha pénteken rábólint a parlament a költségvetési bizottság szerda este benyújtott módosító javaslatára.

Az új alaptörvényhez kapcsolódó átmeneti jogszabályhoz benyújtott módosító javaslat szerint az összevonásról és az új szervezet létrehozásáról sarkalatos törvény rendelkezhetne. A bizottság elnöke, Salamon László által jegyzett módosító szerint az új szervezet elnökét a köztársasági elnök nevezhetné ki, a két alelnök pedig az MNB és a PSZÁF hivatalban lévő elnöke lenne. (...) Azaz, bár még arról sincs döntés, lesz-e összevonás, élnek-e a módosítás biztosította lehetőséggel, azt már most rögzítenék, hogy a szervezet új vezetőt kap, és az összevont intézmények korábbi első emberei alelnökök lehetnek.


Összevonják az MNB-t és a PSZÁF-ot?
(Index)


Talán csak taktika

De mindezt nem csak mi tudjuk, hanem a magyar komány is. Ennek fényében érdemes elgondolkozni azon, hogy akkor vajon mégis miért vállalta be a kormányfő ezt a szinte bizonyosan kudarccal végződő kalandot? A Véleményvezér számára logikusnak tűnik az az okfejtés, miszerint Orbán Viktor ezzel a húzással igazából az alkupozícióját szeretné erősíteni a közelgő IMF-EU-tárgyalásokon.

A jelenlegi helyzetben a miniszterelnök természetesen nem is álmodhat arról, hogy tárgyalópartnerei jóindulatára apelláljon. Így viszont arra kell törekednie, hogy a tárgyalás során minél több könnyen feladható pozíciója legyen, hogy ezzel is megvédje a számára fontosabb sáncokat. Ezen értelmezés szerint a szóban forgó sarkalatos törvény lebegtetésének a célja pusztán annyi lenne, hogy amikor az IMF és az EU küldöttsége annak eltörlését a későbbi megállapodás feltételéül szabja, akkor különösebb fájdalom nélkül járhasson el a tárgyalópartnerek igénye szerint – és jobban beáshassa magát azokban a kérdésekben, ahol viszont valóban ki akar tartani a kormány jelenlegi álláspontja mellett.

Ha pedig valamilyen különös véletlen folytán az EKB és az EU várt reakciója elmaradna, akkor Orbán Viktor végre felmutathatná a jegybankelnök fejét a folyamatosan harci készültségben tartott és a győztes csatákra kiéhezett megmaradt támogatóinak.

free polls


Semmi sem biztos

Azt is tudjuk azonban, hogy az ilyen, alapvetően racionalitást feltételező gondolatmenetek nagyon sokszor félrevisznek. A rengeteg gazdaságpolitikai kudarc és az ezek miatt elszenvedett megaláztatás után nem lenne az sem meglepő, ha a legfőbb döntéshozók a saját gondolataik koherenciájában (értsd: saját légváraikban) keresnének menedéket. Az ellenvélemények és a zavaró információk kiszűrésével, illetve a pozitív fejlemények felnagyításával nagyon könnyen egy alternatív valóságot teremthetnek maguknak, ahol azt érezhetik, bármire képesek, csak akarniuk kell.

Olvasd el ezt is: Mindent bebetonozni még az IMF előtt


Bizonyos jelek arra mutatnak, hogy a gazdaságpolitikai döntéshozatal kapcsán már egy jó ideje egy ilyen típusú gondolkodás vált közkeletűvé a kormányban. És ha valóban ez a helyzet, akkor a külső szemlélők ésszerűnek tűnő feltételezései sem sokat jelentenek, hiszen a kormány valódi mozgatórugóit csak azok érthetik, akik szintén ebben a mesterségesen teremtett alternatív valóságban élnek. Így akár az is elképzelhető, hogy a miniszterelnök tényleg elhiszi, hogy még az IMF-EU-tárgyalások megkezdése előtt gyorsan megteremtheti az alapokat Simor későbbi elmozdításához.

Mi továbbra is reméljük viszont, hogy inkább egyszerű taktikázásról van szó.  

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!  

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

KORÁBBI TÉMÁK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
 • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
 • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
 • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
 • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
 • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
 • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
 • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.