Véleményvezér

vv

Nem pont ezért kergettük el a komcsikat?

2011.12.16. I 0 komment I Címkék: jog fidesz nyugdíjasok orban posztkommunizmus demokracia matolcsy mnyp alkotmanybirosag

Az állítólagos jobboldali párt, a Fidesz semmibe veszi a rendszerváltozás egyik legnagyobb vívmányát, a magántulajdonhoz való jogot. Szomorú leírni, de igaz, hogy a kommunisták utódpártja legalább nem államosított.  (Fotó: MTI)

Ha eddig bármi kétségünk is lett volna afelől, hogy ennek a kormánynak alapvetően minden ügy egyszerű hatalmi kérdés, tegnaptól már bizonyosan nincsen. A magánnyugdíjpénztárak második államosítása egyértelművé teszi, hogy jog, meggyőződés és jóízlés sem korlátozza a miniszterelnököt, ha arról van szó, hogy a fülkeforradalmát kell védelmeznie.

Ajánlott írásunk: A Fidesz állama: abszurd adóállam


Mi történt?

Matolcsy György tegnap bejelentette, hogy 2012-től fogva a megmaradt 100 ezer magánnyugdíjpénztári tag befizetései nem saját számlájukra érkeznének, hanem az államkasszába. A korábbi intézkedés ideiglenes jelleggel a 2010/11-es rendkívüli helyzetre való hivatkozással tette ugyanezt – most ez vált permanenssé.

Pár órával később aztán megtudtuk, hogy az új szabályt bejelentő miniszter „rosszul tudta”: a magánnyugdíjpénztári járulékokat nem átcsoportosítják, hanem megszüntetik. Az ezek helyébe lépő járuléknak a nevében pedig már bizonyosan nem szerepel majd a „magán” szó. Természetesen ezen pár óra alatt semmi más nem történt, mint az, hogy a kormányzat részéről valakinek csak eszébe jutott, hogy az átcsoportosítást még a mostani, egyébként szánalmasan gyávának bizonyuló Alkotmánybíróság is megfúrhatja.

De miért megint a manyup?

Arról van szó, hogy 2012-re a forradalmi gazdaságpolitika teljes bukásának eredményeképpen óriási megszorításokra lesz szükség a költségvetési célok tartásához. Az elmúlt 16 hónapban a Fidesztől elfordult támogatóik mintegy fele. 2012-ben, mint minden politikai párt hasonló helyzetben, arra fognak törekedni, hogy a jövő évi megszorítások miatt ne veszítsék el még azokat is, akik eddig kitartottak mellettük. Ez a feladat azért nagyon nehéz, mert a legtöbb költségvetési kiadást éppen azoknál lehetne vágni, akiket az elmúlt másfél évben a kormány még nem idegenített el magától.

Természetesen elsősorban a nyugdíjasokról van szó, akiket a Fidesz Horn Gyulát és Gyurcsány Ferencet megszégyenítő módon hordoz a tenyerén. Nekik pár hete még egyszeri 8%-os extra kifizetésre is futotta, nem is beszélve Orbán Viktor személyes leveléről. Ebből a logikából az is következik, hogy a kormány érdeke az, hogy főként azok járjanak rosszul 2012-ben, akik már bizonyosan nem támogatnák a Fideszt a következő választásokon. A magánnyugdíjpénztáraknál maradók pedig az egyik leghomogénebb, és valószínűleg legelszántabb Fidesz-ellenes választói csoportot alkotják.

Ez a logika önmagában tehát érthető, ilyen a demokratikus politika természete. Annak gyakorlatba ültetésével azonban komoly gondok akadnak.

feedback surveys


Elárulták a támogatóikat

A kormány ezzel a lépésével kétszeresen is szembeköpi saját magát.

Egyszer azért, mert korábban éppen azt állították, hogy az emberek szabad akaratuk szerint dönthettek, hogy maradnak-e egy magánnyugdíjpénztárnál, vagy inkább az állami nyugdíjat választják. És mivel övék volt a döntés szabadsága, szó nincs erőszakos államosításról – hangzott a kormányzati érvelés. Ehhez képest a tegnapi bejelentés egyszerűen azt jelenti, hogy mégsem tartják tiszteletben azok szabad választását, akik a maradásra voksoltak. Ez pedig utólagos beismerése annak, hogy arcátlan einstandról volt szó már tavaly is.

Másrészt azért köpi magát szembe a kormány, mert ezt a kétszeri államosítást egy magát jobboldalinak tartó (vagyis elviekben szabadság- és magántulajdon-párti) politikai formáció hajtja végre. Ha úgy tetszik, ez a párt mára teljesen kivetkőzött egykori önmagából: elárulta és elhagyta azokat, akik korábban ezen vállalt értékeik miatt támogatták őket.

Sőt még ennél is többről van szó. Nemcsak egy pártról szól a történet, amelyik sutba vágta értékeit, és nemcsak egy kormányról, amelyik becsapott és kifosztott százezer magánnyugdíjpénztári tagot. Hanem arról az Alkotmánybíróságról is, amelyik ahelyett, hogy az alkotmányos alapjogok őre lenne, valamilyen „rejtélyes” okból hallgatásával asszisztál a jogtiprásokhoz.


 

Mint a kommunisták

A megcélzott szavazók tekintetében mostanra az Orbán-kormány nem sokban különbözik a korábbi MSZP-kormányoktól. Szent tehénnek tekintik a nyugdíjasokat, sarcolják a vállalkozókat, elidegenítik maguktól a középrétegeket. Szomorú leírni, de mégis igaz, hogy a kommunisták utódpártja mindeközben legalább a magántulajdont tiszteletben tartotta és nem államosított. Az állítólagos jobboldali párt azonban saját rövid távú hatalmi érdekei miatt semmibe veszi a rendszerváltozás egyik legnagyobb vívmányát, a magántulajdonhoz való jogot.

Olvasd el ezt is: Ezért csinálnak mindent

Milyen ironikus, hogy 1990-ben éppen azért kergettük el a kommunistákat, hogy ilyen többé ne fordulhasson elő!  

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!  

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
 • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
 • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
 • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
 • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
 • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
 • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
 • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása