Véleményvezér

vv

Tüntet a budapesti elit: fontos, de nem elég

2012.01.02. I 0 komment I Címkék: fidesz tarsadalom demokracia alkotmany gazdasagi valsag

A kormányt igazán fenyegető veszély nem az operaházi tüntetés, hanem a kétszámjegyű állampapírhozam felbukkanása. A szavazókat nem a jogállami kérdések foglalkoztatják, hanem a pénztárcájuk. (Fotó: Földes András/Index)

Az elmúlt hetek eseményeinek betetőzéseként hétfőn civil szervezetek és ellenzéki pártok tízezreket vittek az utcára, hogy közösen tiltakozzanak az új alaptörvény életbe lépése, illetve az azt ünneplő operaházi rendezvény ellen. A tüntetés apropójának és üzeneteinek a kiválasztása azonban világosan megmutatta a szóban forgó szervezetek korlátait. Az Operaháznál, az alaptörvény ellen, ráadásul egy értelmiségi csoportok által dominált rendezvényen tüntetni ugyanis a választópolgárok döntő többsége számára: úri vircsaft.

Ajánlott írásunk: Újévi kívánság: soha többet olyat, mint 2011!


Bármennyire szomorú is ezt leírni, de valódi népharagot a jogállam csorbítása, a közmédia elfoglalása vagy éppen az új alaptörvény nem fog kiváltani. Annál inkább az olyan kérdések, melyeket az emberek a saját pénztárcájukon is megérezhetnek: a svájci frank és az euró árfolyama, illetve az új beruházások és munkahelyek hiánya.

Fontos kérdések, de rétegtémák

Minden elismerésünk az LMP-é, mely december 23-án másfél év után először bizonyította, hogy még a parlamenti vita korlátozása és az ellenzék partvonalra szorítása ellenére is tud valódi és ütőképes ellenzékként viselkedni. A karácsony előtti lendületet jól vitték tovább az éhségsztrájkoló közmédiások támogatásával, és úgy tűnik, példájuk ragadós lett, hiszen tegnap bebizonyosodott, hogy a magyar baloldal is képes a hatékony utcai politizálásra.


Nem lehet azonban nem észrevenni, hogy mind az értelmes parlamenti munka korlátozásával, mind a közmédia szerkesztési gyakorlatával, mind pedig az alaptörvénnyel szembeni demonstrációk alapvetően a fővárosi elit számára fontos ügyek köré szerveződtek. Ahogy az Index idézi tudósításában: „Ez egy minőségi tüntetés volt – mondja egy saleshouse-os lány a demonstráció után egy kávézóban, a nagy számú középosztálybeli tüntetőre célozva.”

Ezek a témák valóban fontosak, ám régen az MSZP, később pedig a Fidesz is azért válhattak nagy pártokká, mert képesek voltak kilépni ebből a gondolati körből. Megértették, hogy a szavazók döntő többségét elsősorban nem ezek a kérdések foglalkoztatják. Ugyanígy a fővárosi elit is egy fontos réteg, akiknek a véleménye hosszú távon jelentős befolyással lehet a szavazók egészére – de csak akkor, ha a vidéki és a nem az elithez tartozó Magyarország számára fontos témák mentén is tudnak mozgósítani.

Nem a tüntetés volt a legfontosabb hír

A Véleményvezér úgy gondolja, a hétfői nap legfontosabb híre és az Orbán-kormány jövőjét igazán fenyegető veszély nem az operaházi tüntetés volt, hanem a kétszámjegyű állampapírhozam felbukkanása. Ez ugyanis azt jelzi, hogy egyre inkább eszkalálódni látszik a kormányzat gazdaságpolitikájával kapcsolatos nemzetközi bizalmatlanság, ami azonnal jelentkezik a forint árfolyamában.

Hétfőn 256 forintot kellett fizetni egy svájci frankért. Amikor Orbán Viktor hivatalba lépett, még csak 195 forintot. Az a nyolcszázezer devizahiteles magyar család, akik a végtörlesztésben nem tudtak rész venni, hónapról-hónapra súlyos tízezrekkel fizetnek azért, mert Orbán Viktor gazdasági szabadságharcot hirdetett, majd elbukta azt. Ezek az emberek, bár minden bizonnyal van véleményük az alaptörvényről vagy éppen a parlamenti ellenzék lehetőségeinek a korlátozásáról, 2014-ben mégis azokra fognak szavazni, akikről elhiszik, hogy könnyítenek az ő megélhetési nehézségeiken.

Olvasd el ezt is: 2011: Magyarország nagyon egyedül maradt


Figyelemre méltónak tartjuk az LMP kezdeményezéseit, csakúgy mint a civil szervezetek teljesítményét, de ha a jelenlegi kormány hiteles alternatíváiként akarnak megjelenni, akkor a gazdaságpolitika terepén kell felvenniük a harcot. A jelenlegi helyzetben csak olyan ellenzéki erőnek van esélye igazán fajsúlyos tényezővé válnia, akiről a választók többsége elhiszi, hogy kivezetheti az országot abból a szakadékból, ahova éppen most tartunk.

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!  

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
 • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
 • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
 • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
 • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
 • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
 • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
 • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása