Véleményvezér

vv

Újévi kívánság: soha többé olyat, mint 2011!

2012.01.02. I 0 komment I Címkék: jog fidesz allam posztkommunizmus demokracia

A nagy kérdés innentől az, hogy a második Orbán-kormány keleti politizálása után mennyi idő alatt lehet majd visszatérni a kompromisszumkeresésen alapuló nyugati politikai kultúrához. (Fotó: Kovács Attila/MTI)

Az új év első napjai a fogadalmakról és a kívánságokról szólnak. A Véleményvezér újévi kívánsága az, hogy 2012 nagyon más legyen, mint a tavalyi év volt. Hogy majd visszatekintve 2011 csupán egy rossz, de rövid álomnak tűnjön.

Ajánlott írásunk: 2011: Magyarország ismét a szakadék szélén


1990-2010: az elszalasztott lehetőségek kormányai

A magyar politika egyik közhelye, hogy a rendszerváltozást elrontottuk, az azóta eltelt időszak pedig az elszalasztott lehetőségek éveit jelentette. A hű pártkatonákon kívül talán nincs is senki, aki a rendszerváltozás utáni két évtized kormányaira ne kritikával gondolna vissza.

Az Antall-kormányt főként amiatt bírálják, hogy nem tudta lezárni a rendszerváltozást, nem került sor elszámoltatásra és rendes kárpótlásra, ezzel pedig nyitva hagyta az utat a kommunistáknak a hatalom átmentésre. A Horn-kormányról az áron aluli privatizációk és a külföldi befektetők államilag garantált profitja jut eszünkbe, meg persze a politikai korrupció és a robbantgatások, a borzalmas közbiztonság. Az első Orbán-kormányt érő legáltalánosabb kritika az, hogy túl sok volt a polgári manír, de annál kevesebb a politikai akarat arra, hogy a gazdaság fellendülése adta lehetőségeket strukturális átalakításokra használják fel.

A Medgyessy-kormány a maga gyávaságával és tehetetlenségével gyakorlatilag olyan volt, mintha visszakerültünk volna a ’80-as évekbe. Mindezt Gyurcsány Ferenc kormányai emelték egy magasabb szintre, aki ráadásul arroganciájával és hazugságaival egy életre megutáltatta a szocialistákat a választók jó részével. És bár mostanában a Bajnai-kormányt egyre inkább méltatni szokás, nem szabad elfelejteni, hogy regnálásának valódi oka egyszerűen az volt, hogy ne kelljen előrehozott választásokat kiírni és az MSZP még egy évig élvezhesse az előnyeit annak, hogy hatalmon maradt.

2010- : a gátlástalanság kormánya

Mégis, ezekre az erőtlen és tehetetlen kormányokra is nosztalgiával gondol vissza manapság az ember. Antalltól Bajnaiig ezek a kormányok rengeteg dolgot elrontottak, ámde egy csomó dolgot nem csináltak, nem akartak, mertek vagy tudtak megtenni, ami 2012-ből visszatekintve: erény. Magyarország ugyanis az elmúlt évben a saját bőrén tanulhatta meg annak a mondásnak az igazságát, miszerint nem az a valódi kérdés, hogy egy kormány mit tesz egy országban, hanem az, hogy mit nem.

A második Orbán-kormány előtti kormányok ugyanis nem számolták fel a politika melletti intézményeket, a végrehajtó hatalomtól többé-kevésbé független hatalmi központokat. Nem foglalták el pártkatonákkal a független bírósági rendszert és az Alkotmánybíróságot, nem próbálták meg korlátozni a büntetőeljárások alá vontak alkotmányos jogait, nem kérdőjelezték meg az újságírói forrásvédelmet, nem vetettek ki visszamenőleges hatállyal adókat, és a magántulajdon szentségébe sem gázoltak bele úgy, ahogy a második Fidesz-kormány tette a magánnyugdíjpénztári megtakarítások államosításával. És sajnos még bőven lehetne folytatni a sort.

A keleti blokk politikája

Egy neves amerikai diplomata a ’40-es években úgy különböztette meg a keleti és a nyugati blokk országainak politikáját, hogy míg a nyugati világ kultúrája és intézményrendszere az állandó kompromisszumkeresésre épül, addig a keleti világ politikája a végletes bizalmatlanságon és a kompromisszumok teljes tagadásán alapul. 2011-ben Magyarországon a kormány minden ésszerű konzultációt, egyeztetést, tárgyalást elutasítva a legapróbb kérdésekben is végigverte saját akaratát. Még akkor is, ha ők is tudták, hogy nincs feltétlenül igazuk: a lényeg csak az volt, a döntés nehogy kívülről jöjjön, hiszen az számukra megalkuvás lenne.

A Fidesz valóban nem akarja megérteni, hogy pont ezért kapják Brüsszeltől Berlinen át Washingtonig mindenhonnan az egyre erősödő kritikákat. A világ nyugati felén ugyanis ez a fajta politikai mentalitás egyszerűen idegen.

free polls


Szellem a palackból

És sajnos az ilyenfajta politikának következményei vannak. A legveszélyesebb az, hogy kiengedi a szellemet a palackból, és a következő kormányok számára is precedenst teremt arra, hogy ha valakinek joga és lehetősége lesz valamire, akkor azzal gátlástalanul vissza is éljen. 2011 ugyanis erről szólt. A nagy kérdés innentől az, hogy egy ilyen politizálás után mennyi idő alatt lehet majd visszatérni a nyugati politika kompromisszumkeresésen alapuló kultúrájához.

Olvasd el ezt is: 2011: Magyarország nagyon egyedül maradt


Ezért az újévi kívánságunk 2012-re nem is lehet más, mint hogy az elmúlt egy év politikai stílusa legyen csak egy rossz álom, és mielőbb kerüljünk vissza oda, ahol valóban vannak sérthetetlen jogok, ahol a kompromisszum nem szitokszó, és ahol a hatalomnak a jogon túl is vannak korlátai.  

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!  

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
 • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
 • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
 • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
 • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
 • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
 • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
 • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása