Véleményvezér

vv

Így leszünk páriaország Orbán Viktor miatt

2012.01.06. I 0 komment I Címkék: fidesz media eu orban kulpol demokracia hataron tuliak

Ki lehet oktatni a világot, ha az ember sikeres, és lehet az ember sikertelen, ha a szabályok szerint játszik. De lehülyézni a szövetségeseinket, udvarolni az ellenfeleiknek, majd pénzért kuncsorogni: hát ezt nem lehet. (Fotó: AFP)

A kormányfőre és a kormányra zúduló nemzetközi kritika a napokban az elmúlt húsz évben soha nem látott szintet ért el. Most már nem csupán arról van szó, hogy mindez minimálisra korlátozza az Orbán-kormány manőverezési lehetőségét, sőt talán a túlélését is komolyan veszélyezteti, hanem arról, hogy Magyarország számára tartós és súlyos érdeksérelmet okoz. A kormányfő elmúlt másfél évben mutatott unortodox külpolitikája azt eredményezte, hogy Magyarország a Fidesz-kormánytól teljesen független jogos érdekei egy részét sem tudja megfelelően érvényesíteni.

Ajánlott írásunk: 2011: Magyarország nagyon egyedül maradt


Ilyen még nem volt

A kormányra végeláthatatlanul záporozik a nemzetközi kritika. Ez már nem a médiatörvény esete, amikor elsősorban a nyugati sajtó külpolitikai rovatai, illetve az európai politika néhány markáns kormányon kívüli szereplője foglalkoztak velünk. Most címlapsztori és vezércikkek témája lettünk, miközben külügyminiszterek és kormányfők napirendjében szereplünk. Nyugodtan kijelenthetjük: ilyen még nem történt hazánkkal az elmúlt húsz évben.

Rosszul áll a szénánk. Sajtóértesülések szerint Fellegi Tamás miniszter egyelőre még csak időpontot sem kap Brüsszelben, hogy ott pénzért kalapolhasson. A néppártin kívül az Európai Parlament összes többi frakciója olyan eljárás kezdeményezését sürgetik, ami akár a magyar EU-pénzek és EU-szavazatok megvonását is eredményezheti. Sőt, az Európai Unió két meghatározó, ráadásul jobboldali vezetésű országa is Magyarország ellen foglalt állást: a Fidesz-kormányt a héten a regnáló francia külügyminiszter és a német kormány is figyelmeztette.

survey tools


A végzetes kombináció

Közben a nyugati világ sajtója a címlapon és vezércikkekben hozza, hogy Magyarország a válság hatására demokráciából autokráciává vált. A szóban forgó cikkek a tények ismertetésén túl azonban néhány meredek állítást is tartalmaznak. Többször felbukkan, hogy megszűnt a szabad vallásgyakorlás lehetősége, meg hogy a Fidesz a Jobbikkal szűri össze a levet. Ami azonban hosszú távon a legnagyobb problémát fogja jelenteni, az az állítás, hogy Magyarország a határon túli magyarok szavazati jogával korlátozza a szomszédos országok szuverenitását, nacionalista szándékaival pedig valamifajta bővebben ki nem fejtett veszélyt jelenthet a térségre.

Ezek az állítások nyilvánvalóan hamisak. Ez azonban már nem igazán számít. Az történt ugyanis, hogy a magyar kormány nyíltan és erőszakosan nekiment a nyugati közmegegyezésnek, az atlanti szövetségi rend szabályainak és normáinak – majd látványos kudarcot vallott. Ez egy megengedhetetlen és végzetes kombináció. Ki lehet oktatni a világot, ha az ember sikeres, és lehet az ember sikertelen, ha közben a szabályok szerint játszik. De lehülyézni a szövetségeseinket, udvarolni az ő ellenfeleiknek, hátat fordítani a Nyugat számára fontos értékeknek, majd utána pénzért, segítségért kuncsorogni: hát ezt nem lehet.

Mert utána bizony megbélyegeznek. És akit megbélyegeztek, annak senki sem hisz, miközben róla bármit elhisznek.

Kép: Le Monde

Páriaország leszünk

Mindezek miatt Magyarország érdekei még jó ideig sérülni fognak. Egyrészt példát statuálnak velünk. Mostantól teljes megfelelést kell majd demonstrálnunk a világgazdaság játékszabályaival. Nem nagyon marad tér még okos kis trükkökre, apróbb hazai előnyszerzésekre sem. A következő egy-két évben igazodás lesz és más semmi. Ez az ára annak, hogy mi az elmúlt másfél évben egyetlen játékszabályt sem voltunk hajlandóak betartani.

Nagyobb probléma, hogy a kormány nyilvános vesszőfutása rettentően lerontotta hazánk presztízsét. Az az úgynevezett „puha erőből” származó előnyünk, ami miatt például egy uniós vitában a budapesti álláspont sokáig fajsúlyosabb volt, mint mondjuk a bukaresti, egy ideig eltűnik. Nem kérdeznek minket, nem hallgatnak ránk. Inkább szívességeket kérhetünk, semmint feltételeket szabhatnánk.

Kép: Financial Times


Sehol sem lesz ez annyira látványos, mint a határon túli magyarokkal kapcsolatos érdekérvényesítési lehetőségeink területén. A téma sajnos mára teljesen összefonódott az Orbán-kormánnyal, és annak a Nyugattal szembeforduló politikájával. Már most se hallgat ránk Európában senki, amikor felvidéki magyar állampolgárok válnak jogfosztottá szlovák-magyar kettős állampolgárságuk miatt, de ez a helyzet innentől minden bizonnyal csak romlani fog.

Ha valamelyik szomszédos állam a „magyarkérdésben” el akar valamit érni velünk szemben, akkor álmodni sem tudna jobb időzítésről, mint a mostani. Elég lesz annyit mondaniuk, hogy az Orbán-kormány nacionalizmusát próbálják meg ellensúlyozni, és már meg is nyerték a nemzetközi vitát.

Olvasd el ezt is: Tüntet a budapesti elit: fontos, de nem elég


Csak a következmény számít

Természetesen nem ez volt az Orbán-kormány szándéka, amikor fülkeforradalmat és gazdasági szabadságharcot hirdetett. A szándék azonban mellékes. Ami számít, az a következmény. És ebben a tekintetben nem tudunk felidézni még egy olyan magyar kormányt az elmúlt húsz évből, amelyik annyit ártott volna hazánk hosszú távú érdekeinek, mint a mostani.  

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!  

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
 • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
 • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
 • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
 • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
 • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
 • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
 • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása