Véleményvezér

vv

Így változik Orbán lemondásának esélye

2012.01.08. I 0 komment I Címkék: eu imf orban szavazas

Mennyi esélyét látod, hogy Orbán az EU-IMF tárgyalásokkal összefüggésben lemondjon? Közel 15 ezren szavaztak erre a kérdésre két hete és most. Így változik a közhangulat. Heti szavazásunk. (Fotó: Thierry Roge/Reuters)

Hétvégi rovatunkban legérdekesebb heti szavazásaink eredményeiből ismertetünk egyet. Ezúttal azt nézzük meg, hogy a Véleményvezér olvasói mennyi esélyt látnak Orbán Viktor lemondására, és hogy a várakozásaik hogyan módosultak bő két hét alatt.

Rendszeres olvasóink már észrevehették, hogy bizonyos esetekben olyan kérdéseket teszünk fel szavazásra, melyek már korábban is előfordultak. Így tudjuk követni, hogyan változik blogunk olvasóinak hangulata és véleménye bizonyos témákban. Az Orbán Viktor lemondására vonatkozó kérdésünket például egyszer már feltettük december 21-én megjelent cikkünkben:

A magyar kormány helyzetét egy chicken game-et játszó személygépkocsi vezetőjéhez hasonlítottuk, aki azonban egy kamionnal szemben teszi próbára bátorságát. Ráadásul úgy, hogy a kamion sofőrje már eltökélte, semmiképpen sem fogja elrántani a kormányt. (...) Nem arról van szó, hogy az EU mindenképpen Orbán Viktor fejét kívánná, ahogyan ezt a Fideszben sokan gondolják. De mivel a személygépkocsi sofőrje kompromisszumképtelenségével a kamionost is belerángatta egy ilyen játékba, ezért most már az utóbbinak is végig kell azt játszania. 

Még van lehetősége a kormányfőnek kooperálnia: ha elrántja a kormányt, engedi győzni a kamionsofőrt és felvállalja az ezzel járó látványos politikai vereséget, akkor Brüsszel sem fog a személyével foglalkozni. Eljöhet azonban az a pont, amikor a miniszterelnök annyira elveszíti hitelét Brüsszelben, hogy személye válik a megegyezés akadályává. Ebben az esetben vagy Orbán fog menni, vagy a minden eddiginél nagyobb szabadságharc részeként elveszítünk kb. 8-10 évnyi gazdasági fejlődést.


Diktálnak: tényleg Orbán fejét akarja az EU?


Így hangzott a feltett kérdés és az alábbi arányokban szavaztak olvasóink a karácsony előtti napokban:

2011. december 21. / velemenyvezer.blog.hu


Szavazásaink természetesen nem reprezentatívak vagy tudományos igényűek, ráadásul nem is zárulnak le. Ez azt is jelenti, hogy akik az elmúlt napokban találtak rá erre a bő két héttel ezelőtti írásunkra, szintén szavazhattak, ám véleményüket már befolyásolták az azóta eltelt időszak fejleményei is. Vagyis a december 21-én megnyitott szavazásunk állása karácsony környékén pár százalékkal eltérhetett a mostani állástól, és valószínűsíthető, hogy az akkori eredmények, illetve a héten újra szavazásra feltett kérdés friss eredményei közötti eltérés eredetileg még nagyobb lenne. A két szavazás összehasonlítását szerencsére megkönnyíti, hogy hasonló nagyságrendű (13 ezer, illetve közel 15 ezer) válasz érkezett.

Másodszor tehát január 6-án, pénteki írásunkban (Így leszünk páriaország Orbán Viktor miatt) szavaztattuk meg ugyanezt a kérdést. Nézzük az eredményeket!

2011. január 6-8. / velemenyvezer.blog.hu

 
Karácsony környékén a Véleményvezér blog olvasóinak 59%-a mondta azt, hogy szinte esélytelen, hogy Orbán Viktor lemondjon. Ez az arány mostanra 50%-ra esett vissza. Akik szerint semmi vagy nem sok esély van a miniszterelnök lemondására, a korábbi 79% helyett most 73%-nyian vannak. 5%-kal többen mondják, hogy van némi esélye a lemondásnak (12% helyett 17%), és 2%-kal többen, hogy ez nagyon esély (6% helyett 8%). Összességében azok, akik látnak esélyt Orbán Viktor távozására, a korábbi 18% helyet már 25%-át teszik ki olvasóinknak.

Ahogy a fenti számokból is kiderül, a nagy többség továbbra sem számít a magyar miniszterelnök távozására, ám a tendencia egyértelmű: ez a korábban teljesen valószínűtlennek látszó lehetőség egyre kevésbé tűnik annak.

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!  

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
 • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
 • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
 • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
 • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
 • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
 • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
 • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása