Véleményvezér

vv

AB: elhallgatják a talárosbűnözést

2012.01.10. I 0 komment I Címkék: jog fidesz allam mnyp alkotmanybirosag

Paczolay a kiszivárogtatóknak a sajtón keresztül azt üzente, hogy ejnye-bejnye, legközelebb ne csináljatok ilyet. Ilyen sokadik esélyt a piti bűnözők nem kapnak, az alkotmánybírók viszont igen. (Fotó: Szigetváry Zsolt/MTI)

Az Alkotmánybíróság annak ellenére sem szigorít az ügymenetén, hogy az elmúlt időszakban fontos határozattervezetek kerültek ki érintett szereplőkhöz, különösen a kormányoldalhoz. Az AB elnöke, Paczolay Péter az újságokon keresztül figyelmeztette a kiszivárogtatókat, hogy hagyjanak fel ezzel a tevékenységgel, különben büntetőjogi következményei lehetnek a dolognak – jogi lépéseket azoban nem tett.

A Véleményvezér szerint ez egy súlyos hiba volt.

Ajánlott írásunk: Miért nem védi a magántulajdont az AB?


Oda a tekintély

Az elmúlt hónapokban több olyan eset is előfordult – például a nyugdíjrendszerről szóló tervezet vagy az egyházügyi törvény kapcsán –, amikor az AB határozattervezete előbb landolt az érintettek asztalán, mint hogy kihirdetésre, illetve a Magyar Közlöny szerkesztőihez került volna. Ennek többek között az lett az eredménye, hogy a kormánypárt még egy törvény alkotmányellenesnek nyilvánítása előtt el tudott elfogadni olyan módosító indítványt, amely kiküszöbölte az alkotmányellenességet. De például előbb értesültek a magánnyugdíjpénztárak is a saját ügyükben hozott ítéletről, mint hogy az AB nyilvánosságra hozta volna vonatkozó döntését.

Nem is kell magyarázni, hogy ezek a kiszivárogtatások több okból is aggályosak. Elsősorban azért, mert súlyosan aláássák az Alkotmánybíróság tekintélyét. Gondoljunk bele: ha például a rendes bírói ítéleteket vagy a közigazgatási határozatok tartalmát is már a meghozataluk előtt lehetne olvasni az interneten, senki nem venné komolyan az azokat meghozó szerveket. Másrészt az információk kiadása méltánytalan előnyt biztosít az érintetteknek azzal, hogy lehetővé teszik, hogy már a határozatok közzététele előtt fel tudjanak készülni a következményekre.

És végül ne menjünk el amellett sem, hogy az ilyen információk bizalmasak, szándékos nyilvánosságra hozataluk súlyos fegyelmi vétség, ami könnyen azonnali lemondatásra vagy elbocsátásra adhatna okot. Sőt mivel szolgálati titkokról van szó, az ilyen kiszivárogtatásnak büntetőjogi konzekvenciája is lehet.

survey solutions


Talárosbűnözés

Ezért hatalmas hiba, hogy az Alkotmánybíróság elnöke ahelyett, hogy utánamenne ezeknek az ügyeknek, az elkövetőktől megszabadítaná a testületet, majd átadná az ügyet az ügyészségnek, a sajtón keresztül azt üzeni nekik, hogy ejnye-bejnye, legközelebb ne csináljatok ilyet. Pedig ami most rendszeresen megtörtént, az szándékos bűncselekmény – ami ráadásul aligha különb, mintha feltörnénk egy autót vagy ellopnánk egy pénztárcát. 

Sajnos ez nagyon mélyen él a magyar valóságban: ha csak öt percig nincs parkolócédulánk, a mikuláscsomag jó eséllyel ott vár a szélvédőn, ha néhány napot késünk az adóbevallással, a bírságot aligha ússzuk meg, ha elkapják a zsebtolvajt vagy más piti bűnözőt, biztosan megkapja a büntetését, de a sokkal súlyosabb vétségek és bűncselekmények felett akár egy AB-elnök is szemet tud hunyni. Rendkívül rossz üzenetet hordoz az a reakció, hogy a kiszivárogtatásban visszaesőnek bizonyuló közszolgákat csak az újságon keresztül és csak figyelmezteti a testület elnöke. Ezzel persze egy újabb esélyt ad nekik, miközben egy ilyen sokadik esélyről a legtöbb piti bűnöző még csak nem is álmodhatna.

Olvasd el ezt is: Így leszünk páriaország


Ne Paczolay döntsön, hanem a bíróság!

Paczolay Péter akkor üzenne megfelelően az ilyen esetek elkövetőinek, ha nem foglalkozna a politikai hangulattal és a bizonyára napi szinten rá nehezedő politikai nyomással. Hanem úgy kezelné a történteket, mint ahogy normális esetben kellene: munkajogi és büntetőjogi ügyként.

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!  

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
 • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
 • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
 • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
 • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
 • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
 • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
 • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása