Véleményvezér

vv

Schiffer megmenekült, az LMP veszélyben

2012.01.16. I 5 komment I Címkék: mszp fidesz gyurcsany posztkommunizmus schiffer lmp

Egy baloldali összefogásnak a súlypontját a kommunista utódpárt és Gyurcsány Ferencék jelentenék, az LMP-re pedig az SZDSZ sorsa várna. Schiffer András ehhez nem adná a nevét. (Fotó: Tuba Zoltán/origo)

Schiffer András a hétvégén lemondott az LMP frakcióvezetői posztjáról és a pártban betöltött egyéb vezető tisztségeiről. Háttérbe vonulása mindenképpen fordulópontot jelent az LMP történetében, és a Véleményvezér félelme az, hogy a párt innentől elindulhat az „eleszdéeszesedés” útján.

Ez pedig a magyar politika elkövetkezendő éveinek alakulását is meghatározhatja.

Ajánlott írásunk: Orbán Viktornak az államcsőd nem opció


Megint a Tölgyessy utca

Nem nehéz észrevenni a párhuzamot a ’90-es évek elejével. A liberális párt élén egy olyan személyiség áll, aki a pártnak önálló, a középbal és a középjobb számára is elfogadható programot és arculatot kíván adni, ezzel pedig kiváltja a később a szocialistákkal való összefogást propagáló politikai és értelmiségi körök gyűlöletét. És ez végül a bukásához vezet.

Schiffer András azon kevés baloldaliak egyike, akinek politikai tevékenysége többek között a sikeres Sólyom-kampány, a korrupt szocialisták bírálata és a nemzetpolitikai kérdésekben elfoglalt álláspontja miatt a magyar középjobb szavazók egy jó része számára is kifejezetten rokonszenves. Nem hogy a Gyurcsány Ferenccel, de még a Gyurcsány nélküli szocialistákkal való összeborulást is ellenezte, az óriási ellenirányú nyomás miatt azonban – megfogalmazása szerint – a parlamenti képviselőcsoportban már nincsen meg az LMP önálló politizálásának kellő támogatottsága.

A politikai nyomásgyakorlás legbrutálisabb, még a magyar közéletben is mélypontnak számító példája mindenképpen az volt, amikor egy Gyurcsány-közeli portál a múlt héten leközölte Schiffer nagynénjének nyílt levelét. Az asszony többek között „fóbiás Gyurcsány-gyűlölettel” és azzal vádolta unokaöccsét, hogy az szégyent hoz a családra, majd fenyegetően így zárta sorait: „Sokkal jobb sors egy demokratikus párt leköszönt vezetőjének lenni, mint megbuktatott politikusának.”

A levelet természetesen minden baloldali orgánum sietett lehozni.

Távozik az LMP frakciójának éléről Schiffer András. Ezt ő maga jelentette be a Lehet Más a Politika szombati választmányi ülésén. A hvg.hu információi szerint Schiffer azzal indokolta távozását, hogy a parlamenti képviselőcsoportban nincsen meg az LMP önálló politizálásának kellő támogatottsága, és az utóbbi napok párton belüli kiszivárogtatásai bizalmi válságot okoztak a frakcióban. Ezen felül Schiffer - a választmány előtt elmondott szavai szerint - elejét szeretné venni, hogy az utóbbi hetekben személyét érő támadások ártsanak pártjának.

A hvg.hu úgy tudja, hogy Schiffer András megtartja képviselői mandátumát, de nyilvánosság előtti szerepléseit a minimálisra kívánja korlátozni. Az elmúlt hetekben az LMP vezető testületeiben vita bontakozott ki arról, hogy a párt önállóan, vagy egy szélesebb ellenzéki összefogás keretében lépjen-e fel a Fidesz hatalmi törekvéseivel szemben.
 

Schiffer távozik az LMP-frakció éléről (hvg.hu)

 

A centrumot kell elfoglalni

Azzal, hogy a Fidesz elmúlt másfél éves politikája egyre inkább egy radikális és nyugatellenes irányt vett, a kormánypárt elidegenítette magától mérsékelt jobboldali szimpatizánsait, illetve a 2010-ben megszerzett baloldali-középbal szavazói csoportokat. Ez pedig a magyar politikában egy komoly űrt hozott létre, hiszen Gyurcsány Ferenc és a maradék MSZP szintén nem vállalható a Fideszből kiábrándult középjobb és középbal szavazóknak, ahogyan azt a közvélemény-kutatási eredmények világosan mutatják.

Az igazi kérdés tehat a mai magyar politikában az, hogy a centrumot ki tudja elfoglalni. Erre nyilvánvalóan csakis egy olyan politikai alakulat lehet képes, amelyik egyszerre elfogadható a a középjobb és a középbal szavazók számára. A másik fontos feltétel pedig az, hogy ennek a formációnak minél kevesebb köze legyen a lejáratódott szocialistákhoz, illetve az éppen lejáratódó Fideszhez.

Az LMP esélye

A jelenlegi parlamenti pártok közül egyedül az LMP-nek van esélye arra, hogy egy hasonló politikai erő része legyen; egy ilyen formációnak pedig Schiffer András lehetne az egyik meghatározó vezetője, hiszen ő úgy baloldali politikus, hogy közben egy mérsékelt jobboldali szavazónak sem a kommunista, a hazaáruló vagy éppen a gyurcsányista jelző jut róla eszébe.

Lengyelországban a mérsékelt jobboldali Polgári Platform éppen azzal tudta elfoglalni a centrumot, hogy olyan jobboldali szereplőket vonultat fel, akik elfogadhatóak a baloldali szavazóknak is, illetve olyan baloldali figurákat, akik pedig a magukat jobboldalinak vallók számára is vállalhatóak. A Polgári Platform ezzel a többi jobboldali pártot a radikalitás felé tolta, a baloldali pártokat pedig marginalizálta.

Magyarországon is csak egy olyan erő tudná leváltani a Fideszt, amelyik képes valami hasonlóra.

Véleményvezérek a Véleményvezéren - Blogunkon a mai naptól újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők fejtik ki véleményüket a hozzászólásokban.


Legalább Schiffer megmenekült

Schiffer háttérbe vonulása után azonban az LMP könnyen egy másfajta stratégia mellett dönthet, amennyiben enged a nyomásnak és inkább a lejáratódott baloldali szereplőkkel lép szövetségre. Ebben az esetben viszont teljesen világos, hogy ennek a baloldali összefogásnak a súlypontját a kommunista utódpárt és Gyurcsány Ferencék, nem pedig az LMP fogja jelenteni.

Persze öröm az ürömben, hogy mindehhez legalább Schiffer András nem adná a nevét. Háttérbe vonulásával pedig megőrizheti politikai renoméját, hitelességét, illetve a lehetőséget arra, hogy a jövőben egy olyan politikai alakulat vezetésében vegyen részt, mely nem vállal közösséget sem a bukott szocialistákkal, sem pedig a Fidesszel.  

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!  

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg. 

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

smalladam 2012.01.16. 09:49:20

Épp tegnap olvastam az fn.hir24-hu-n egy gyűjteményt magyar politikusok, politológusok stb. LMP-vel kapcsolatos véleményeiből, fn.hir24.hu/itthon/2012/01/15/az-lmp-meg-nagyon-zold-part/
amiből az derül ki, hogy az LMP létezése óta mindenféle, egymásnak is ellentmondó „zöldségeket” összeokoskodtak már az ökopártról. Ennek fényében én továbbra is óvatos lennék az LMP kategorizálásával, vagy esetleges jövőbeni útjának meghatározásával.

Azt korábban is tudni lehetett, hogy az LMP-ben van igény, hogy nyissanak bal, illetve általában az ellenzéki együttműködés felé. Ez abból a szempontból logikus lépés, hogy a magyar politikai rendszerben az LMP által képviselt zöld-öko-kicsitkonzi-kicsitbalos-kicsitliberális, bázisdemokrata, fenntartható cuccért nem vesznek meg a tömegek, szóval, ha nagyobb népszerűséget akarnak, akkor el kell mozdulniuk a hagyományosabb üzenetek irányába.

Ez nyilván közelebb viszi az LMP-t az MSZP-Gyurcsány tengelyhez, de szerintem az elég leegyszerűsítő, a bal-jobb gondolkodáson túllépni nem tudó logika, hogy akkor ez feltétlenül az MSZP-DK-melletti lehorgonyozást kell, hogy jelentsen. Ráadásul ez az LMP érdekeinek is ellentmond, hiszen az elgyurcsányeszdészesesedés garantáltan kinyírná a pártot. Miközben ráadásul nyilván nem kevesen vannak a nemszavazók milliós táborában, akik egy új, hiteles baloldali pártra várnak.

Ha tényleg balra nyit az LMP, akkor a kihívás valószínűleg az lesz, hogy hogyan tud mindezeknek az igényeknek egyszerre megfelelni: Orbán-ellenes ellenzéki összefogást építeni, elhatárolni magukat az MSZP-től és a DK-tól és közben a saját bázist is erősíteni.

Kiss Ádám, Hírszerző

Magyari Péter 2012.01.16. 14:51:53

Annyiban vitatnám a cikk sugallatát, hogy az az elképzelés, hogy az LMP-nek a centrumban volna a helye, esetleg váltópárttá nőhetné ki magát valaha, erősen ellentmond a párt identitásának. A belső megosztottság miatt nehéz ugyan világos LMP-s identitást rekonstruálni, de néhány alapvetést azért tehetünk. Ezek közül a legfontosabb egy nagyon balos gazdaságpolitika képviselete. A nagyobb adókat követelő, az állami újraelosztás mértékét növelni kívánó alapelvben Schiffer és Scheiring is egyet szoktak érteni. A zöld elkötelezettség – ha konkrétan sokszor nem is látszik – de mondjuk szintén identitásképző értékük. És ilyen az emberjogi, illetve a globalizáció-kritikus elkötelezettségük is.

Ezek közül egyik sem tipikus mainstream vonal, főleg nem Magyarországon. Az LMP-nek ha van létező identitása, akkor az alapján soha nem nőhet váltópárttá, mert ehhez azt kellene feladnia, ami létezése alapja. Feltűnő ellenzékként vagy koalíciós társként tudhat csak hatni egy ilyen erő. Elég végigfutni néhány külföldi példán, leginkább persze a németen: eddig Joschka Fischer volt a legbefolyásosabb politikus erről a vonalról, akit adni tudtak, de közben csak kialakítottak több évtized szívós munkájával egy olyan hangulatot, hogy sorra zárják be a német atomerőműveket.

Az LMP esetében szerintem a siker azt jelentené, hogy egy 6-10 százalék körüli szavazót folyamatosan maga mögött tudó párt maradjon, és e jórészt rendszer- és elitellenes identitását minél határozottabban képviselje, és konkrét ügyeken keresztül igyekezzen hatni a mainstream politikára. Néhány havonta behozott, nagyon keményen képviselt témákat kellene nyomniuk, aminek persze az lenne az ára, hogy egy csomó mindenhez nem szólnak hozzá. Viszont lehetnének saját ügyeik, értelmezhető irányuk, stb.

Ebben az értelemben viszont nem érdemes mérlegelni, hogy kit lehet mivel csábítani jobbról meg balról. És pláne nem fér ebbe bele, hogy egy nagy blokkhoz csatlakozva az egyik oldal leváltásáért meg kelljen halni. Simán lehetnek amúgy becslések arról, hogy át tudna vinni az LMP mondjuk 4 százalékot az egyszer létrejövő Baloldali Népfrontba, és akkor pont ezzel sikerül majd legyőzni a Sátánt. (Mondjuk szerintem nem lesz ilyen, de fogadjuk el kiindulási pontnak.) Na és mi lesz akkor? Az LMP ha nem adja fel magát, akkor gátja lesz a népfront- kormány politikájának, mint (a más alapokon radikális-elitellenes) SaS Szlovákiában. Akkor ez lesz a baj. Ha meg belesodródik egy súlytalan zöld tárcába, és közben megszavaz mindent, amit a nagyok, akkor észrevétlenné szürkül.

Az LMP ha meg akar maradni – nem állítom, hogy ez a céljuk most mindenáron, vagy hogy csak ez lenne a jó – akkor nevéhez méltóan egy protest-pártnak kell maradnia, ami néha, egy-egy komoly ügy elintézéséért vállalhat epizódszerepeket gyenge kormányokban.

Nyilván az új választási törvény az ilyen típusú pártoknak nem kedvez, nehéz vállalni az örök kívülállóságot is talán, lehet frusztráló így a politizálás. De hogy ha bemegy a Baloldali Népfrontba a párt, éppen olyanokkal vállvetve, akikkel szemben eredetileg megfogalmazták a saját nevüket, az azt jelentené, hogy az LMP feladja az identitását. És ebben az értelemben egyetértek a cikk szerzőjével: a balos összeborulásból nem jöhet ki jól az LMP. Ettől persze az önálló jövőben nem bízó, ám a politikusi hivatást folytatni akaró LMP-sek kijöhetnek belőle jól, ahogy Lezsák Sándor is túlélte az MDF-t vagy Turi-Kovács Béla a kisgazdákat. Egzisztenciális taktikának nem rossz ez.

Az LMP egyetlen útja a megmaradáshoz szerintem, ha radikális, meglepő és kifejezetten ügyek mentén politizáló, marginális rétegek, szubkulturális irányzatok nyílt támogatójaként pöcköli a mindenkori mainstream fülét. Nem biztos, hogy Magyarországon nagy igény lesz rájuk, de ők is tehetnek azért, hogy kialakítsák az erre vevő közönséget. Ehhez viszont az kell, hogy legyen erejük kinevetni mindenki mást, és nem a hatalomban, hanem sztorikban gondolkodjanak. Legyen a céljuk a dugódíj, az otthonszülés, a melegek házassága, a fű legalizálása, a netes kalózok védelme, a szennyező akármi bezáratása, a házi tejföl ÁFA-jának felezése, stb. A siker mércéje akkor az lesz, hogy ciklusonként hány ügy megy át, mennyiből lesz országos vita, stb.

Lánczi Tamás 2012.01.16. 16:17:32

Alapvetően egyetértek a bejegyzés megállapításaival. Az MSZP és a DK is érdekelt lenne egy LMP-vel történő összeborulásban és a parlamenti képviselet nélkül maradt liberális értelmiség is szívesen látná az LMP-t a nagy ellenzéki paktumon belül. Abban is biztos vagyok, hogy ez nem az LMP, hanem a politikai karanténból kitörni vágyó és a politikai versenyt szűkítő MSZP érdekeit szolgálná.
Az LMP helyzete nem könnyű, de nem is reménytelen. A mai kondíciók mellett valóban nehéz az identitást megőrizni és egyúttal növekedni is, de a politika a kreativitás terepe. Több mint két évvel a választások előtt kellő idő áll rendelkezésre a párt újrapozícionálásához, nagyjából úgy, ahogy azt a Fidesz tette 1994-96 között. A párhuzam azért is érvényes, mert a Fidesznek is ki kellett bújnia a nagy testvér hóna alól. Ehhez azonban az LMP-nek először mozgalomból párttá kéne válni, föl kéne oldani a párton belüli vezetési válságot és valószínűleg egy új név sem ártana. Mindez politikai munka, amely egyszerre igényel képzelőerőt, szervezést, karizmát és még sok egyéb politikai készséget, amelyek Schiffer lemondásával biztosan nem erősödtek a párton belül.

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2012.01.16. 17:47:19

A poszt és a kommentelő kollégák végkövetkeztetéseinek egy részével egyetértve: az LMP-n mostantól az eddigieknél nagyobb lesz a kívülről is látható és a számunkra láthatatlan informális nyomás, hogy az eddig is döcögve járt, homályba vesző külön út helyett a formálódó baloldali-liberális összefogás egyik ereje legyen a jövőben. Kérdés persze, hogy milyen számbeli és szellemi erőt fognak megjeleníteni a legmarkánsabb politikusuk és ideológusok nélkül. A posztkommunistáktól való távolságtartás esetleges feladásával még az identitás egyik legfontosabb pillére is kidőlne. Mi marad enélkül? "A társadalmilag, politikailag, nemzetközi kapcsolatilag és gazdaságilag alig beágyazott LMP-sek ebben már csak egy kevésbé hangadó platformot fognak alkotni" - írtam ma a Mandineren.

Nem találom megalapozottnak a nálunk már egyre többek által bezzeg-pártként számon tartott lengyel Polgári Platform emlegetését: az LMP szinte minden kérdésben a konzervatív-liberális, szabadelvű PO ellentétét képviseli. A fenti vitában emlegetett, határozott balliberális zöldpártiságnak viszont lenne jövője itthon is - elméletileg. Csak hát az LMP maga is egy elméleti párt, csekély beágyazottsággal. A Kétharmad és a széttöredezett ballib ellenzéke közötti elkeseredett vagy-vagy játszma, valamint az állandósuló válság a következő években nehezen tenné lehetővé, hogy a német jóléti állam évtizedei alatt lassan és szívós építkezéssel megalapozott Zöldek útját kövessék. Az LMP kilátásai az elmúlt napok eseményeivel csak még homályosabb lettek az eddigieknél.

Király Zsolt (Körkép.sk) · http://korkep.sk 2012.01.16. 22:34:58

Schiffer lemondásával lényegében bizonyította, hogy a megfelelő ember (volt) a megfelelő helyen. Háttérbe vonult, hogy a későbbiekben előbbre léphessen. Frakcióvezetői poszt ide vagy oda, morálisan megerősödve jött ki ebből a számára már egyre kevésbé vállalható helyzetből.

A Gorilla-ügy kapcsán, mely Szlovákia elmúlt 10 évének legnagyobb korrupciós botrányává növi ki magát, és az éppen zajló választási kampány meghatározó témájává válik, egyre többen mondják Pozsonyban, hogy átrendeződik a politikai paletta. A Gorilla üvöltése olyan mértékű bizalmi válságot idézhet elő az emberekben, ahol a klasszikus bal-jobboldali felosztás lényegében idejét múlttá válik. Politikus-generációk tűnhetnek el, helyükbe pedig azok lépnek, akiket nem degenerált az elmúlt húsz év politikai rendszere. Schiffer András döntésével ez utóbbiak szűk táborát gyarapíthatja.

Király Zsolt

Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

KORÁBBI TÉMÁK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
 • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
 • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
 • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
 • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
 • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
 • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
 • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.