Véleményvezér

vv

Amit Horn Gyulától tanulhatna a Fidesz

2012.01.25. I 4 komment I Címkék: fidesz media eu kulpol demokracia

hornov.jpgHorn felismerte, hogy a kétharmad akkor is kétharmad marad, ha gesztusokat tesz az ellenzéknek – azzal a különbséggel, hogy az így nem tud a hazai és nyugati közvélemény előtt valamiféle áldozati szerepben tetszelegni.

Az Európai Bizottság sajtószabadságért felelős munkacsoportja továbbra is vizsgálja a magyarországi médiaszabadság és médiapluralizmus kérdését. Az uniós elvek betartásán túl a Bizottság médiaügyekben illetékes alelnöke tegnap külön kiemelte a Klubrádió ügyét, melynek kapcsán azt várja a magyar kormánytól, hogy az „demokratikus módon cselekedjen".

Hogy a Klubrádió vesztes pályázatából „európai" ügy lett, intő jel a Fidesznek.

Ajánlott írásunk: Az EU megmutatja Orbánnak, hol a helyünk


Kinek hisznek?

A vesztes frekvenciapályázat politikailag rendkívül érzékeny téma, hiszen mindenki tudja, hogy ez a csatorna az MSZP egyik utolsó megmaradt szócsöve, így aztán teljesen érthető, hogy a magyar baloldal felháborodik és küzd ezért a rádióért. Azonban úgy tűnik, hogy az NMHH eljárása (formailag legalábbis) megfelel a jogszabályoknak. A legutóbbi kifogásolt pályázat során például a Klubrádió minden szubjektív feltételnél maximális pontszámot kapott a döntőbizottságtól. A pályázatot az objektív feltételeken bukta el: a frekvenciáért egyszerűen kevesebbet ajánlott, mint versenytársa. Ez tehát tipikusan egy olyan ügy, amit mindkét politikai oldalon nagyon könnyű megideologizálni.

A Fidesz hivatalos álláspontja az, hogy a Klubrádió hozzászokott az eddigi „mutyi országhoz" és meg vannak sértődve, ha nem kapják meg automatikusan és a versenytársaknál olcsóbban a frekvenciát. A baloldal pedig nyilvánvalóan a kormány tudatos ellehetetlenítési akcióját látja a fejlemények mögött: azt, hogy vagy direkt olyan pályázatot írnak ki, melyen a Klubrádió nem tud indulni (mert például x százalék zene lenne a követelmény), vagy „beszerveznek" egy olyan versenytársat, aki néhány millióval majd mindig többet ígér a Klubrádiónál.

És vajon a nyugati közvélemény és az Európai Unió melyik verziót fogja elhinni? Nyilván az utóbbit.

Nem felejtenek

Azonban óriásit téved a Fidesz és holdudvara, ha ezt úgy próbálják megmagyarázni maguknak, hogy a magyar baloldal a nemzetközi liberális-szocialista hálózatot használva minden rosszat el tud hitetni a jobboldali magyar kormányról Brüsszelben.

A valóságban a tiltakozások ellenére elfogadott médiatörvény, illetve az ellenzéki delegált nélkül működő Médiatanács intézménye üt ismét vissza. A kormánypárt ugyanis azt gondolta, hogy miután 2011 elején elcsendesültek a médiatörvény körüli viharok, a témát az Unió majd szépen elfelejti, és minden megy tovább, mintha semmi sem történt volna. Ez azonban óriási félreértése az európai politika működésének. Ha ugyanis egyszer Brüsszel komoly kételyeket fogalmaz meg egy adott területtel, például a médiával kapcsolatosan, hiába lankad a sajtó figyelme, egy-egy új kétes ügyet rögtön mindenki a korábbi fenntartásokból és bírálatokból kiindulva fog vizsgálni.

Véleményvezérek a Véleményvezéren - Blogunkon újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők fejtik ki véleményüket a hozzászólásokban.


Horn Gyula sokkal okosabban csinálta

A Fidesznek Horn Gyuláról kellett volna példát vennie. Annak idején ugyanis Horn ezt nagyon okosan csinálta: a koalíciós pártok kétharmados többsége ellenére sem próbálta meg az ellenzéket teljesen a partvonalra szorítani, sőt többletjogokat biztosított nekik és nagyon is ügyelt rá, hogy a különféle testületekben amolyan demokratikus díszként helyet kapjanak az ellenzék káderei is.

Sokan akkor azt gondolták, Horn Gyula egyszerűen csak a kommunista múltját kompenzálja túl. Valószínűleg csupán arról volt szó, hogy ravasz politikusként felismerte, a kétharmad akkor is kétharmad marad, ha gesztusokat tesz az ellenzéknek – azzal a különbséggel, hogy az így nem tud a hazai és nyugati közvélemény előtt valamiféle áldozati szerepben tetszelegni.

Mindig is csak pártdöntés lesz

A Klubrádió ügye ismét csak arra bizonyíték, hogy a Fidesz-kormány mennyivel gyengébb taktikus.

Mert akár az is elképzelhető, hogy a kormány valóban nem akarta megszüntetni a Klubrádiót, és szakmai, nem pedig tudatos pártpolitikai döntésről van szó. A Médiatanács szerint ráadásul a Klubrádió „szándékosan gyenge" pályázata provokáció: elvileg tehát akár a szocialisták is játszhattak arra, hogy egy direkt vesztes pályázattal kellemetlen helyzetbe hozzák a magyar kormányt Brüsszel előtt.

Olvasd el ezt is: Békemenet a nyugdíjba

Nyilván egyik sem túl valószínű, ám hogy pontosan mi történt, végső soron teljesen mindegy. A lényeg az, hogy a Klubrádió esete ismét megmutatta, hogy amikor egy szervezet teljesen egyetlen párt vagy annak delegáltjainak az irányítása alatt működik (mint például a Médiatanács), akkor minden egyes döntésük, legyen az jogszerű vagy jogszerűtlen, igazságos vagy igazságtalan, az európai közvélemény szemében mindig is csak gyanús és önkényes pártdöntés lesz.

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!  

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg. 

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lánczi Tamás 2012.01.25. 10:38:19

Szerintem Hornt elsősorban nem a külföldi közvélemény érdekelte, hanem a kormányzati felelősség terítése, ami valóban bölcs politikai előrelátásról tanúskodik. De azért azt tegyük hozzá, hogy ha az érdeke úgy kívánta, akkor minden egyeztetés nélkül, az ellenzék hangos kiabálása ellenére és a külföld hallgatása mellett gond nélkül megváltoztatta a választási törvényt néhány hónappal a választás előtt - természetesen a saját javára. A külföldi közvélemény pedig már csak azért sem volt döntő szempont, mert annak jóindulatát a felpörgetett privatizációval már a ciklus első évében elnyerte.
Annyiban azonban egyetértek a bejegyzéssel, hogy a gesztus fontos stíluselem és különösen jól áll(na) egy példátlanul erős felhatalmazással kormányzó politikai erőnek.

Rényi P.D. (Magyar Narancs) 2012.01.25. 13:57:07

szerintem életszerűtlen az összehasonlítás. mindenek előtt persze azért, mert Horn alatt nem voltunk EU-tagok. de nem csak azért.

amikor a Fidesz megszerezte a kétharmadot, még azok közül is többen bizakodtak, akik amúgy nem rájuk szavaztak; mondván: sima győzelem, nagy felhatalmazás, végre képes lesz egy irányba menni az ország, a Fidesznek nem lesz érdeke, hogy fenntartsa a konfrontatív politizálást.

de az, hogy a Fidesz "kiegyezésre", gesztusokra törekedjen, egy pillanatig sem lehetett opció. még akkor sem, ha lehet, hogy egy-egy stratéga e szerint érvelt. ezt az eshetőséget eleve kizárta a Fidesz ellenzéki politizálása, az ellenségkép tudatos és aprólékosan történt felépítése, a kétosztatú politikai erőtér (kommunista-nemzeti) megteremtésére tett évtizedes fáradozás. a saját szavazóbázisa felől érkező, nyolc éven át srófolt várakozások miatt ennek nem lehetett realitása. nem véletlen, hogy a legelkötelezettebb szavazók szerint a fidesz még mindig nem elég kemény; amit az elszámoltatás "akadályozása" miatti elégedetlenség mutat legjobban.

a Klubrádióval kapcsolatban szerintem fontos észrevenni, hogy a döntés mögött valószínűleg hasonló motívumok húzódnak meg, mint a közmédiában tapasztalható események esetében. nagyon valószínűtlennek gondolom, hogy a legmagasabb szintekről "szóltak le"annak érdekében, milyen döntés szülessen a Klubrádió ügyében, vagy hogy melyik közéleti eseményről milyen stílusban közvetítsen a köztévé.

ezeket az ügyeket szerintem épp az a bizonytalan hangulat idézte elő, amelyben a média- (és köz)igazgatásban dolgozók nap, mint nap működnek. miközben erősen hierarchizált struktúrában és világos felhatalmazás alapján kell döntéseket hozniuk, nemigen kapnak instrukciókat a fő politikai vezetéstől, ami bizonytalanságot, adott esetben egzisztenciális félelmeket kelt. ennek pedig egyenes következménye a szorító megfelelési kényszer érzése és persze a túlkompenzálás. ez szerintem egyébként nem kevésbé jellemző tünete egy autoriter rendszer kialakulásának, mint amikor tényleg "leszólnak".

Rényi P.D. (Magyar Narancs) 2012.01.25. 14:05:21

note: "akadozása", nem "akadályozása"

smalladam 2012.01.25. 19:31:09

A Fidesz hatalomgyakorlásának az egyik problémája, egyben öngólja szerintem is pont ott van, amire a Dani is utal. Azzal, hogy nyilvánvalóan és vállaltan úgy szerveztek át mindent, hogy csak kormánykinevezettek, pártdelegáltak döntsenek, amivel azt vonják magukra, hogy minden döntésüket politikai indíttatással fogják magyarázni.

Én elhiszem, hogy Handó Tünde jó szakember, Darák Péterről is csak jókat hallottam. A Gödör helyére ültetett fazonok tehetségében és tapasztalatában sem kételkedem, és azt is el tudom fogadni, hogy Klubrádió szakmai okokból vesztette el a frekvenciáját.

Na de ha ezekben a dolgokban mind olyan helyeken döntenek, ahol csak a kormánypárt emberei ülnek, és adott esetben jogorvoslatért is csak ilyen helyre lehet fordulni, akkor annak ez a vége, hogy se a Fidesz, se a kormány, se az általa kinevezettek nem fogják magukról lemosni azt a vádat, hogy szerepüknek, kinevezésüknek politikai és nem szakmai okai vannak.

Ez pedig végső soron a bizalmat rombolja, minden szinten. A mainstream fideszes logikának ez a legnagyobb zsákutcája szerintem: így pont nem lehet azt az országot felépíteni, amit annyira szeretnének.

Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

KORÁBBI TÉMÁK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
 • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
 • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
 • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
 • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
 • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
 • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
 • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.