Véleményvezér

vv

EU: Miért mindig Németország diktál nekünk?

2012.02.01. I 4 komment I Címkék: eu nemet euro gazdasagi valsag

ovam2.jpgA német versenyképesség és GDP-növekedés az, ami miatt a világ elhiszi az Európai Központi Banknak, hogy a következő hetekben kibocsátásra kerülő fél billiónyi új euró nem vécépapír, hanem komoly pénz.

A hétfőn megszületett uniós költségvetési paktum ízig-vérig német alkotás. A Németországban domináns válságértelmezésből indul ki, az abból következő cselekvési tervet vázolja fel, és Angela Merkel volt az, aki a szerződést végigverte az Unió 25 országán (Csehország és Nagy-Britannia nem csatlakozott).

Ám nem ez az egyetlen jel arra, hogy Németország egyre erőteljesebben érvényesíti akaratát és érdekeit az Európai Unión belül. Az euróválság kapcsán immár nem az a kérdés, hogy növekszik-e, hanem, hogy mennyivel növekszik Berlin súlya az Unióban.

Ajánlott írásunk: Az uniós kalauz elkapja a görögöket - és minket?


Évtizedes trendek a csúcson

Németország hirtelen megnövekedett politikai súlya mögött legalább két fontos évtizedes trend betetőződését látjuk. Egyrészt fokozatosan eltűnt a német politikából az a generáció, melynek meghatározó élménye a második világháború és az amiatt érzett német bűntudat volt. Már Gerhard Schröder kancellársága idején látni lehetett, hogy a német politika elkezdett normalizálódni és egyre inkább a saját nemzeti érdekei mentén és egyre aktívabb külpolitikát folytat. Ettől persze még Németország az európai integráció mellett talán leginkább elkötelezett ország maradt, de az integráció érdekében egyre kevésbé hajlandó az egyoldalú áldozatvállalásra.

A másik évtizedes trend, hogy lassan befejeződik a német újraegyesítés. Az országnak majd' húsz évbe telt és sok száz milliárd euróba került, hogy valóban integrálja az egykori Kelet-Németországot. Eközben az ország csendben lebontotta a '80-as években kialakult szakszervezeti túlhatalom okozta munkapiaci korlátokat, és a 2000-es évek elején végrehajtott valóban meghatározó jelentőségű munkaerőpiaci reform segítségével ismét a világ egyik legversenyképesebb gazdaságává vált.

Az új szerződés kidolgozását az előző, decemberi csúcson határozták el. Akkor – sok félreértés után – úgy tűnt, hogy Nagy-Britannia megvétózza tervet. Ezért egy különös jogi mutatványban, úgynevezett kormányközi szerződésben rögzítenék a minden eddiginél szigorúbb, eladósodást tiltó megállapodást. A fiskális unió terve az eddigi három helyett már csak fél százalékban határozná meg a GDP-arányos költségvetési hiány maximális mértékét, és tovább szigorítaná a tagállami költségvetések közös felügyeletét.

Ez már önmagában nagyon komoly fegyelmet követelne meg minden tagállamtól, hiszen a most előírt 3 százalékos határt sem tudja teljesíteni a tagállamok többsége. Fél százalék alatti hiány pedig csupán két tagállamban (Észtország, Svédország) volt tavaly. A fiskális unió nem követelné meg, hogy azonnal ilyen alacsonyra csökkenjen a hiány, ám a túlköltekezőknek Brüsszel szigorú takaréskodási tervet írhatna elő.


Megszavazták az EU stabilitási tervét (Index)


A németek tartják életben az eurót

Minden ellentétes politikai logika ellenére az Európai Unió, úgy tűnik, formalizálni fogja a megszorításokon alapuló válságkezelést. Ugyan a politikai veszélyek óriásiak és néhány éven belül akár az egész dél-európai régió eurózónából való kilépéséhez is vezethetnek, az európai országok vezetői mégis áldásukat adják ezekre a kemény lépésekre.

Az óriási hatalom titka az a tény, hogy a pénzügyi összeomlástól csak az Európai Központi Bank (EKB) iparszerű pénznyomtatása mentheti meg az Uniót. Az EKB hitelességének, azaz pénznyomtatási képességének pedig gyakorlatilag egyetlen biztosítéka a német gazdaság. Végső soron a német versenyképesség és GDP-növekedési potenciál az, ami miatt a világ elhiszi az EKB-nak, hogy a következő három hétben kibocsátásra kerülő fél billiónyi új euró nem vécépapír, hanem komoly értékkel bíró pénz.

Ha a német kormány bármikor kihátrálna az EKB mögül vagy akárcsak sugallna egy ilyen lépést, az eurózóna azonnal elveszítené utolsó bevethető fegyverét a pénzügyi összeomlás ellen. Németország persze nem fog ilyet tenni, ugyanakkor Merkel kancellár az elmúlt években demonstrálta azt, hogy nem ijed meg a saját árnyékától, és ha kell, kormányfők távozásához köti a német támogatást. Lehet szeretni vagy nem szeretni ezt a helyzetet, azonban semmi másról nincs szó, mint arról, hogy aki a zenészt fizeti, az rendeli a nótát.

Ez mindig így volt és mindig is így lesz.

Véleményvezérek a Véleményvezéren - Blogunkon újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők fejtik ki véleményüket a hozzászólásokban.


Mi még jobban függünk Berlintől

Magyarország esetében, ha lehet, még nagyobb a német politikától való függés. Itt ugyanis Berlin nemcsak az európai politika legerősebb képviselőjeként jelenik meg, hanem az ország messze legnagyobb vásárlójaként és legjelentősebb befektetőjeként.

Olvasd el ezt is: Mégsem esik szét Európa: megmenekültünk?


A mindenkori magyar külpolitikának ezért nyilvánvalóan arra kell törekednie, hogy a lehető legtöbb gazdasági hasznot realizálhassuk ebből a kapcsolatból. Azt pedig nyilván említeni sem érdemes, hogy a németeknek szándékosan keresztbe feküdni elképesztő rövidlátásról tanúskodik...

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!  

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg. 

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Holtzer Péter 2012.02.01. 09:23:40

Ha szabad, megemlékeznék egy harmadik trendről is az elmúlt évtizedek Németországában, illetve a felvetett kérdést (miért mindig Németország) szellemesen egybevezetném a VV pár nappal ezelőtti írásával a mérges társadalmakról (a VV ugyan középosztályt írt), sőt, még a floridai előválasztás is bekacsint.

Németország valóban komoly, elsősorban munkapiaci reformokon ment át a mögöttünk álló tíz-húsz évben, úgy integrálta a keleti tartományokat, hogy közben a versenyképességét is növelte. A teljes képhez hozzátartozik, hogy ezért hosszú évekig alatta maradt a növekedése az európai átlagnak, akkor nem volt ennyire divat a német motorról beszélni.

Viszont egy probléma nem tűnt el, ez pedig a demográfia. Németország termékenységi rátája messze a rosszabbak között van Európában (persze Magyarországét még így is megelőzi), fogy – és persze öregszik – a népesség, ellentétben Franciaországéval, amelynek termékenységi rátája az egyik legmagasabb az EU-n belül. Emiatt folyamatban van a német-francia népességi egyensúly megbillenése (pár évtizedes távlatban) az utóbbi javára. Elsősorban nem migrációs hatásokról beszélünk.

Ez azért is fontos hosszabb távon, mert egy öregedő és csökkenő népességen belül nemcsak a teljes GDP, hanem az egy főre eső GDP (= jólét) is előbb utóbb nyomás alá kerül (illetve még nagyobb termelékenységi ugrások kellenek a kivédésére). Németország ebből a szempontból nagyon komoly tartalékokkal indul, de az idő ellene dolgozik.

Másodszor, a globális versenynek kitett dolgozók, középosztály és alatta is, Európában ugyanúgy megszenvedik a jelent és a jövőt, mint Amerikában. A huszadik század második felének szociális államából most vesz éppen mindenki kényszerűen vissza, ami magasabb munkanélküliségben, megszorításokban, a hitelekre épülő háztartási modell visszaszorulásában jelenik meg. A „boldog békeévek” pedig nem is valószínű, hogy visszatérnek, éppen a globális verseny miatt, és persze azért sem, mert egy nagyméretű elinflálási hullám is könnyen benne lehet a pakliban, ami szintén nem nagyon kedvező a ezeknek a rétegeknek.

Egy ilyen helyzetben kellene tudnia fenntartani Németországnak azt a szerepet, hogy ő a kemény, szigorú európai tanító bácsi, aki mindenkinek a körmére koppint, aki fegyelmezetlenkedik. Azt hiszem, hogy ez nem lesz egyszerű. Mindez persze előrevetít kérdéseket az egységesnek megálmodott Európa jövőjéről.

Végül, az európai országok jövője szempontjából az sem mellékes, hogy Amerika miként mászik ki a saját verméből. Ha hihetünk annak, hogy Romney tegnapi győzelme ismét esélyt ad egy viszonylag rövid republikánus előcsatározásra, az nagyban befolyásolhatja a folyamatokat. Az én olvasatomban sokban gyorsíthatná a konszolidációt az, ha nem egy olyan jelöltnek kellene Obama ellen indulnia, akit a belső verseny túlzotan kikényszerít a szélre, és azt kell vállalnia, hogy mindent 180 fokkal megfordít, ami csak történt az Obama-években. Láttuk, hogy az extrém politkai megosztottság odaát is elképesztő ostobaságokba tud torkollani, amerikai barátaim mondják, hogy a két oldal politikusai olyan szinten nincsenek beszélő viszonyban, amire évtizedek óta nem volt példa. Másrészt az sem feltétlenül igaz, hogy Obama „szocializmusára” ismét az a radikális szabályozás-visszavágás lenne az adekvát válasz, amit a hagyományos konzervatív Gingrich, vagy éppen a tea party követel. Az elmúlt évtizedek deregulációs hullámának előnyei mellett annak negatív hatásai ma már nyilvánvalóak a pénzügyi-gazdasági válság fontos tényezőiként is.

Azt a kérdést nyitvahagyom, hogy Amerika esetleges – remélt – egy évtizednél gyorsabb magához térése, az inga hamarabbi visszalendülése és a normalitás visszatérése segíti vagy éppen nehezíti Európa talpraállását. Németország mozgásterét azonban biztosan befolyásolni fogja ez a folyamat is.

A VV bejegyzés üzenetével persze mindettől függetlenül egyetértek: még egy jó darabig Németország határozza meg a mi pályánkat, ezért érdemes észnél lenni.

Bocs, kicsit hosszú lett. Viszont nagyon mély.

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2012.02.01. 10:31:01

Való igaz, Németország megnövekedett súlyának megfejtéséhez tudni kell: a múlt terheit - a tanulságok tartós levonásával - maguk mögött hagyják, és lassan valóban szervesül a több mint húsz éve egyesült két német országrész kapcsolata. A több évtizedes, főleg francia és brit törekvések ellenére most már újra Németország a kontinens első számú hatalma.

Ugyanakkor szerencsés az, hogy - épp a múltból okulva - ez a hatalom és annak aktuális vezetői még mindig vonakodnak a valós súlyuknak megfelelő, világos és kemény önérdek-érvényesítéstől, és a nyilvánvalóan meglévő saját törekvések mellett megvan bennük a felelősségtudat az egységes és békés Európa fenntartásáért. Igaz, ezt egyre határozottabban meg is követelik a többi tagállamtól. A kitartó válság és a létező demográfiai problémák ellenére látszik, Németország tartósan megmarad a gazdasági nagyhatalmak sorában, legfeljebb ötven év múlva kissé más összetételű Németország lesz majd Európa motorja.

Bár örök a kuruckodás és annak hazai népszerűsége, ennek ellenére ki kell mondani: Magyarország első számú kereskedelmi partnere, hagyományos kulturális és politikai szövetségese, sok tekintetben mintaállama Németország. Nem hiszem, hogy találnánk megfelelőbb nagy testvért nála, sem tőlünk nyugatra, és főleg nem keletre.

Varró László 2012.02.01. 15:04:31

Sajnos a német történelemmel kapcsolatos érzékenységek és gátlások nagyon komoly mértékben nehezitik a válságkezelést. Az Európai Központi Bank elsősorban német nyomásra sokkal lassabban és kisebb mértékben vetette be a monetáris expanzió fegyvertárát, mint akár a Federal reserve, akár a Bank of England. A költségvetési fundamentumok Nagy Britanniában és még az Egyesült Államokban is rosszabbak, mint Spanyolországban, mégis, ott nincs likviditási probléma, az államköltvény hozamok a béka feneke alatt, aminek legfontosabb oka egyértelműen az agressziv monetáris expanzió, csúnya nevén pénznyomtatás. Ennek a pénzügyi válságot követő likviditási csapdában nincs közvetlen inflációs hatása (hosszabb távon lehet, de addig túl kell élni), ugyanakkor stabilizálja a pénzügyi rendszert és biztositja az államháztartás likviditását, amely lehetővé tette a szintén pro ciklikus, recesszió mélyitő megszortások elhalasztását. Az Európai Központi Bank német ihletésű monetáris szigora (tavaly nyáron még kamatot is emeltek) egyértelműen elhibázott volt, és súlyosbitott a válságot. Tapasztalataim szerint erre progressziv intelligens németek válasza az, hogy a fedezetlen pénznyomtatás okozta 1921-es hiperinfláció teremtette meg a nácizmus társadalmi bázisát, és ezt nem szabad megismételni. Gyönyörű példája ez annak, hogy az múlttal való gyökeres szakitás egyik melléktermékeként a németek meglehetősen kevéssé értik saját nemzetük 1945 előtti történelmét. Először is a noha a náci párt az első világháborút követő káoszban született, a huszas évek konszolidációja idején marginális politikai erő volt, és a nagy gazdasági válság nélkül az is maradt volna. Másodszor, az 1921-es hiperinflációt alapvetően az okozta, hogy a hadigazdaságtól és blokádtól szétzilált Németországot egy elképesztő jóvátételi kötelezettséggel sújtották, a monetizált költségvetési hiány (a GDP 60%-a 1921-ben, sokszorosa annak, amiről ma beszélünk) kétharmadát a háborús jóvátétel jelentette. A hiperinflációt ezt a valóban fájdalmas történelmi sokkot ugyanúgy a francia bosszúvágy és az angol kicsinyesség okozta, mint a mi Trianonunkat. Miután a német szélsőjobb erőteljesen kritizálta a versaillesi békerendszert, ma nem politikailag korrekt krizizálni, pedig a kortársak körében (Keynes már 1920-ban irt a békeszerződés gazdasági következményeről, szállóige volt az “ez nem béke, csak fegyverszünet 20 évre’’) általámosan elfogadott volt rövidlátó és kártékony jellege. Az Eurozóna válságkezelés tulajdonképpen a székelyföldi autonómiához hasonló helyzetben van: a versaillesi rendezéssel kapcsolatos beteges politikai korrektség áldozata, egy a történelmi gátlásain túllépő Németország a monetáris politikai gátlásokon is túl tudna lépni.

Martin József Péter 2012.02.01. 20:26:09

A költségvetési szigor kikényszerítése hosszabb távon gazdaságilag is indokolt – nem feltétlenül kell csak hatalompolitikai ügynek tekinteni, amint azt a poszt sugallja. Egy „apró” probléma azonban van vele, nevezetesen az, hogy a jelenlegi válság megoldásában nem vagy alig segít. Sőt, néha kifejezetten kontraproduktív: a megszorítások Görögországban – és Írországot leszámítva máshol is a periférián – a gazdasági fundamentumok súlyos romlásához vezettek. A restrikció visszafogja az amúgy is vergődő gazdasági teljesítményt. Az uniós válságkezelés komoly kritikája az, ami az eurózóna perifériáján az elmúlt két évben történt (miközben az aggregált mutatók szépen javultak).
Egyetértek Varró Lászlóval: sokkal előbb be kellett volna avatkoznia az Európai Központi Banknak, mert látnivaló (volt), hogy pusztán fiskális eszközökkel ez a válság nem kezelhető. Az expanzívabb monetáris politikát nagyon sokan nagyon régóta szorgalmazzák, nemcsak – mondjuk – a keynesiánus Paul Krugman (Nobel-díjas közgazdász), hanem például a francia és az angolszász szaksajtó is, élén a piacbarát Economisttal. Hogy eddig miért nem avatkozott be az EKB, azt Varró László szépen levezette.
De ettől még a fiskális paktum hosszabb távon hatékony lehet, segít abban, hogy a következő válságidőszakban bátrabban lehessen anticiklikus politikát folytatni, és nem mellesleg összébb rántja az EU-t. Tehát még mindig a rövidtávú túlélés a kétségesebb, ha az megvan, akkor középtávon megmenekül az Unió, sőt, akár erősebb (integráltabb) lehet, mint valaha.

Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
 • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
 • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
 • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
 • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
 • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
 • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
 • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása