Véleményvezér

vv

Kína: új kommunista pártgeneráció, új irány?

2012.02.16. I 0 komment I Címkék: jog kina allam gazdasagi novekedes

Pozícióba kerül a Kínai Kommunista Párt úgynevezett ötödik generációja, akik úgy tűnik, célul tűzik ki, hogy Kínából valami jogállam-féleséget faragjanak. (Fotó: Luong Thai Linh/AFP/Getty Images)

A héten Hszi Csin-ping kínai alelnököt példátlan módon a legmagasabb rangú vendégeknek járó 19 ágyúlövéses fogadással köszöntötte Barack Obama. Hszi Csin-ping ugyanis novembertől minden bizonnyal tíz éven át Kína új elnöke lesz. Vele együtt pedig pozícióba fog kerülni a Kínai Kommunista Párt úgynevezett ötödik generációja, akik úgy tűnik, célul tűzik majd ki, hogy Kínából valami jogállam-féleséget faragjanak.

Ajánlott írásunk: A Nyugat alkonya még nem jött el

Puskaporos hordó

Míg a világ – és mint tudjuk, köztük Magyarország – vezetői ámulva figyelik a kínai gazdaság teljesítményét, az ország irányítói pontosan tudják, hogy a valóságban egy puskaporos hordón ülnek. A kínai kormány hivatalos statisztikái szerint 2010-ben 180 ezer (!) erőszakba torkolló tömegmegmozdulásra került sor az országban.

Ezek mögött a leggyakoribb kiváltó ok a földek és lakások kártérítés nélküli kisajátítása, a dolgozók juttatásainak ki nem fizetése, illetve a karhatalom, különösen a civil ruhás rendőrök túlkapásai. Egyszerűsítve azt is mondhatjuk: a kínai emberek a magántulajdonukat és a jogaikat ért sérelmek miatt folyamodnak a leggyakrabban, és egyre gyakrabban erőszakhoz.

Az elmúlt hónapok során legalább két, óriási publicitást kiváltó eset mutatott rá az ötödik generáció ezen ügyekkel kapcsolatban választható alternatíváira.


Amikor a hatalom enged

Az egyik, amiről már a Véleményvezér is írt, egy Vukan nevű „halászfalu” (város) esete, ahol a kommunista tisztviselők kisajátították majd jó áron eladták a helyiek földjeit. Amikor a lakosok fellázadtak, vezetőjüket annak rendje és módja szerint agyonverték a helyi rendőrség épületében. Ez azonban csak olaj volt a tűzre: a húszezres város elűzte a helyi kommunista pártvezetőket és a karhatalmat. Vukant ezután természetesen fegyveres erőkkel vették körbe, de addigra már országos, sőt nemzetközi ismertségre tett szert a felkelés.

Ezen a ponton avatkozott közbe Vang Jang guangcsoui tartományi pártfőtitkár, aki a már említett ötödik generáció egyik prominenseként az év végi generációváltással a kommunista párt Politikai Bizottságának kilenc fős Állandó Bizottságába, vagyis a legszűkebb kínai politikai vezetésbe szeretne bejutni. Ő ahelyett, hogy vérbe fojtotta volna a felkelést, a helyieknek adott igazat: lecsukatta a helyi kommunista vezetőket és választásokat írt ki Vukanban.

Véleményvezérek a Véleményvezéren - Blogunkon újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők fejtik ki véleményüket a hozzászólásokban.

Visszaélés a hatalommal

A másik történet Po Hszi-lajról szól, akit Csungking polgármestereként és tartományi vezetőjeként szintén a politbüró kilenc fős Állandó Bizottságának egyik leendő új tagjaként, legalábbis esélyesként emlegettek. Ő szocialisztikus-populista retorikája és a szervezett bűnözés elleni fellépése miatt korábban komoly népszerűségre tett szert egész Kínában. Két hete azonban frissen elbocsátott rendőrfőnöke menedékjogot kért az Egyesült Államok egyik kínai konzulátusán, arra hivatkozva, hogy Po az életére tör, mert túl sokat tud volt főnöke viselt ügyeiről.

A helyzet olyannyira éles volt, hogy a csungkingi tartományi rendőrök Po utasítására a kínai szabályokat felrúgva a saját tartományuk határától többszáz kilométerre lévő csengtui amerikai konzulátus bekerítésével próbálták elfogni a menekülő volt rendőrfőnököt. Bár egyelőre semmilyen felelősségrevonással nem kellett még szembenéznie Pónak, amiért hatalmával visszaélve egy másik tartományba, Szecsuanba küldte embereit, akik ráadásul a szövetségi hatóság egységeivel is konfliktusba keveredtek, sokan azt gondolják, Po karrierjének ezzel vége.


Elindult valami?

Amint ez a két eset is rávilágít, Kína jelenleg egy olyan oligarchikus rendszert működtet, ahol a végrehajtó hatalom képviselői felülírhatják a törvényeket és a bíróságok ítéleteit, illetve közvetlenül irányíthatják az erőszakszervezeteket saját céljaik érdekében.

Ez azonban azt is jelenti, hogy végső soron minden visszaélésért, jogtiprásért és kudarcért a végrehajtó hatalom és a vezető politikusok lesznek a felelősek. Ezért aztán az ország előrelátóbb vezetői, amint azt a guangcsoui pártfőtitkár döntése is mutatja, megpróbálják a korábbiaknál jobban tiszteletben tartani az egyén jogait és odafigyelni az egyre fontosabb kínai közvéleményre.

Ám ez a folyamat egyelőre nagyon korai stádiumban van, és közel sem biztos, hogy az oligarchikus érdekek nem fogják végül zátonyra futtatni.


Folytatódhat-e a kínai csoda?

Kína óriási nehézségekkel küzd, hatalmas ellentétek feszítik és ennek megfelelő méretű kihívások előtt áll. Semmi nem garantálja, hogy képes lesz elkerülni az ún. közepes-jövedelműek csapdáját, vagyis azt a jelenséget, hogy országok rendkívül gyorsan nőnek, amíg közepesen fejletté nem válnak, hogy aztán hirtelen megtorpanjanak és évtizedekig helyben járjanak vagy esetleg visszafejlődjenek.

 Olvasd el ezt is: Nesze neked, keleti szél!

A fenti események, melyek a növekedéshez is szükséges politikai stabilitás kétségeire mutatnak rá, nem lennének többek „kis színesnél”, ha a világpolitika irányítói nem arra építenék szinte összes tervüket, hogy a kínai csoda rendületlenül folytatódik. Legalábbis elgondolkodtató, hogy ebben a kínaiak hisznek a legkevésbé.

Ha tetszett, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!  


Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg. 

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
 • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
 • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
 • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
 • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
 • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
 • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
 • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása