Véleményvezér

vv

NAV-ot küldeni a kormány ellen tiltakozókra: egyre jobban fél a Fidesz

2012.03.01. I 9 komment I Címkék: fidesz allam ems demokracia

ovokt24.jpgA NAV politikai bosszúra használása nem a kormány erejét mutatja, hanem éppen a kétségbeesését. Két évvel a kétharmad után már legyek után kapkodnak, civil aktivistákat kergetnek. (Fotó: fidesz.hu)

Mit ad isten, a NAV véletlenül épp egy időben hívta be adóellenőrzésre az Egymillióan a Magyar Sajtószabadságért (EMS) csoport két aktivistáját, akiknél úgy mellesleg a tüntetések szervezeti és pénzügyi háttere után érdeklődtek. Ha valaki véletlenül nem értené a rettentő burkolt üzenetet: a kormányfő által meghirdetett konszolidáció azt (is) jelenti, hogy a kormány mostantól elkezd komolyan foglalkozni az ellenzékével.

Ajánlott írásunk: Ángyán csalódása: Orbán mégsem harcol az oligarchák ellen?

Mindig találnak, ha keresnek

Az EMS aktivistáinak tájékoztatása szerint mindkettőjüket adóellenőrzésre hívta be a NAV, és azt ott dolgozók közül valaki kedvesen meg is súgta nekik, hogy bizony felsőbb utasításra kerültek célkeresztbe. Az egyik EMS-szervező már el is ismerte, hogy nem készített adóbevallást, ami egyébként nyilván rendkívül amatőr hiba egy ellenzéki aktivistától.

De a magyar vállalkozók tapasztalataiból tudhatjuk, hogy az adóhatóság akkor is talált volna valamit, ha egyébként az aktivista mindent a szabályok szerint próbált volna meg csinálni. A magyar adórendszer egyik szépsége ugyanis az, hogy annyi szabály van és azok olyan gyorsan változnak, hogy néhány nagyon profi és nagyon drága könyvelőn kívül senki nem képes egy bonyolultabb tevékenységnek, például egy demonstráció-sorozat költségvetésének adóbevallását teljesen pontosan elkészíteni.

Ennek pedig az a kétségtelen előnye, hogy így az állam szinte mindig talál, ha keres. És jól tudjuk, a mindenkori kormányzat soha nem habozott, hogy ezzel a lehetőséggel vissza is éljen. Talán vannak még, akik emlékeznek rá, hogy Gyurcsány Ferenc országlása idején Orbán Viktort és Kubatov Gábort szintén egyszerre hívták be vagyonosodási vizsgálatra – nyilván akkor is teljesen véletlenül. Most pedig valaki nagyon magasan arról dönthetett, hogy ideje lenne üzenetet küldeni azoknak is, akik túl komolyan veszik az ellenzéki aktivistáskodást és a Fidesz elleni tüntetgetést.

Idén februárban a Nemzeti Adó- és Vámhivatal egy nap eltéréssel adóellenőrzésre hívta be az EMS két szervezőjét. Fölkel Róbert nem ment be a hivatalba a kitűzött napon, de mint mondta, hamarosan új időpontot fog kérni. Az értesítőből kiderült, hogy a NAV kilenc banktól próbált Fölkel adótitkait is érintő információkat beszerezni: tájékoztatása szerint közülük néhánynál valóban van számlája, de csak az egyikre küldhettek felajánlásokat a szimpatizánsok.

(...) A szervező szerint feltűnő volt, hogy a NAV két munkatársának kérdései a demonstrációk szervezési ügyeire irányultak. A NAV szerinte arra kíváncsi, hogy ki kezeli az EMS Youtube-csatornáját, ki készítette a kampányvideókat és mennyiért, hogyan működik a szervezet, ki és mennyit keres a tüntetéseken.

Torsa beszámolója szerint a NAV-osok elmondták, hogy felsőbb utasításra végzik az ellenőrzést, azt is közölték hogy az ellenőrzés időzítése célzatos (a jogi akadályok csak nemrég hárultak el az EMS március 15-i demonstrációja elől), ezért az az összbenyomása, hogy a vizsgálat célzatosan az EMS tevékenységére irányul.

A tüntetésekhez adott adományok 2011-ben érkeztek be Fölkel és Torsa bankszámláira, a tavalyi évről szóló adóbevallás benyújtási határideje azonban május, így azt a NAV még nem vizsgálja. A beszélgetésen Torsa Mátyás szerint ugyanakkor a NAV munkatársai felajánlották: "hogy ne legyen baj, segítenek összerakni a bevallást", amihez tudniuk kéne a közreműködők, segítők nevét, és be kéne vinnie az összes számlát és bizonylatot.


A NAV ellenzéki tüntetőket rendelt be (Index)

Ideje az ellenzékkel is foglalkozni

Mindez nagyon is összefügg a kormányfő által néhány hete meghirdetett úgynevezett konszolidációval. A miniszterelnök ugyanis belátta, hogy nem fog tudni továbbmenni azon az úton, amin 2010 májusában elindult. Sőt, a gazdasági szükségszerűség és saját korábbi hibái olyan lépésekre kényszerítik, amelyek igencsak rontják a Fidesz újraválasztási esélyeit.

Ebben a helyzetben pedig felértékelődik az ellenzéki mozgástér korlátozásának a fontossága. Hiszen ha már a Fidesz népszerűségét nem lehet vagy nagyon nehéz javítani, akkor legalább az ellenzék esetleges erőre kapását kell megakadályozi. Nyilván nem Torsa Mátyás és Fölkel Róbert, de még csak nem is az EMS jelentik a fejfájást a Fidesz számára. Az ő esetük azonban nagyon is alkalmas arra, hogy üzenetet küldjenek mindazoknak, akiknek a fejében esetleg megfordult volna, hogy anyagilag vagy bármilyen más módon támogassák az új ellenzéki kezdeményezéseket.

Hogy ez mennyire megdöbbentő és felháborító, talán mondani sem kell.

Véleményvezérek a Véleményvezéren - Blogunkon újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők fejtik ki véleményüket a hozzászólásokban.

Nem az erejüket mutatja, hanem a kétségbeesést

Ugyanakkor az adóhatóság ilyen fajta politikai bosszúra való felhasználása nem a kormány erejét mutatja, hanem éppen a kétségbeesését. Két évvel a kétharmad, két évvel a húsz éves centrális erőtérről vagy a legalább három ciklusnyi kormányzásról szőtt álmok után a Fidesz mára odáig jutott, hogy félelmében legyek után kapkod, EMS-szintű szerveződések aktivistáit kergeti.

Olvasd el ezt is: Jön a nyers erő: őrizetbe vétel, adóhatósági nyomozás, behívók

Elég egyértelmű, hogy jelen esetben a konszolidáció nem a győzelem utáni békés építkezést jelenti, hanem a kudarc utáni riadt veszteségminimalizálást.

Ha tetszett, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!  

Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.
A blogon meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg. 

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lánczi Tamás 2012.03.01. 09:22:25

"Az egyik EMS-szervező már el is ismerte, hogy nem készített adóbevallást, ami egyébként nyilván rendkívül amatőr hiba egy ellenzéki aktivistától.

De a magyar vállalkozók tapasztalataiból tudhatjuk, hogy az adóhatóság akkor is talált volna valamit, ha egyébként az aktivista mindent a szabályok szerint próbált volna meg csinálni."

Szerintem meg az a tapasztalat, hogy ha valaki nem készít időre adóbevallást, akkor politikai nézeteitől függetlenül behívják a NAV-hoz.

Azt az érvelést meg nem tudom elfogadni, hogy ha időre, rendben elkészítették volna a bevallást, akkor is berendelik őket, mert erre semmilyen bizonyosság nincs, hacsak a Fidesz kormánnyal szembeni előítéletet nem vesszük annak.

Madár István 2012.03.01. 10:11:07

Kedves Tamás,

amellett hogy teljesen egyetértek azzal, hogy az adócsalás/elkerülés relativizálgatástól mentesen büntetendő, szerintem itt nem egészen ez a kérdés. A kérdés az, hogy a NAV "tényleg" politikai nézeteitől függetlenül hívja be az alanyokat vagy sem. Mindenesetre az alaphír információi azért elgondolkodtatók. Remélhetőleg a kormány most már figyelt arra, hogy ne kövesse el ugyanazt a hibát mint elődje: az ellenőrzési sorszámok talán nem egymás mellettiek.

Az elmúlt évek alapján számomra nem kétséges, hogy az APEH/NAV igenis teljesít politikai küldetéseket - mindkét oldal számára.

Lánczi Tamás 2012.03.01. 14:57:25

@Madár István: Kedves István, tökéletesen egyetértünk, hogy a NAV politikai szerepvállalása elfogadhatatlan és nem lenne helyes, ha bárki nyomásgyakorlásra akarná felhasználni a közigazgatást. Sem most, sem máskor. Azt is elfogadom, hogy a kormánnyal szemben kritikus közszereplők fokozottan érzékenyen reagálnak arra, ha valamely hatóság érdeklődik utánuk.
Csak a helyzet úgy áll, hogy ha valaki a jogszerűséget kéri számon az államon, akkor elvárható, hogy ő maga is teljesítse a kötelezettségeit. Már csak azért is, mert ha nem teszi, akkor utána kevésbé hiteles a politikai megrendelésről szóló narratíva.

smalladam 2012.03.01. 16:39:21

NAV-os szekatúra, Gödör-Akvárium einstand, földrajzi név bizottság feloszlatása, "lex haver"-ok, lobbista gépén megírt törvénytervezet, stb - engem őszintén szólva a legjobban az bosszant, hogy ezeket a dolgokat nyíltan csinálják.

Holott simán megtehették volna, hogy legalább a látszatra ügyelnek, vagy végigcsinálhatták volna a törvényes úton is. Például ha nem a két millást hívják be, hanem elrendelnek egy általános ellenőrzést, akkor senkinek egy szava nem lehet, vagy legalább nem tudódik ki.

Az hagyján, hogy a mostani Fidesz-kormányzás morálisan nullára írja a jobboldalt, de engem sokkal jobban zavarnak ennek a társadalmi hatásai. Az üzenet, hogy aki teheti, az felrúghatja a szabályokat nyugodtan.

Madár István 2012.03.01. 18:44:56

Kedves Tamás, alapvetően megint egyetértünk, ám ne feledjük a fókuszt: nem az a kérdés, hogy egy (ítélkezzünk gyorsan) adószabályokat áthágó ember jogosan bírálja-e a NAV-ot politikai misszióval, hanem az, hogy nekünk, külső megfigyelőknek mi erről a véleményünk. És mi bizony megengedhetjük magunknak azt a luxust, hogy egyszerre örüljünk a milliomodik adócsaló megtalálásának, és nyugtalankodjunk amiatt, hogy a NAV politikai alapon ellenőriz.

Érzésem szerint egy érett demokráciában egy ilyen ügyben (és ide értem az Orbán-Kubatov féle botrányt is) minimum miniszterek buknának meg. Nálunk lassan vállrándításra sem futja.

smalladam 2012.03.01. 18:49:09

hja, mivel politikai alapon kiszúrni sok adócsalóból egyet, az nem azt jelenti, hogy a hivatal végzi a munkáját, hanem hogy, aki nem tetszik, azt megszívatjuk, a többi meg csak csalja tovább az adót nyugodtan (viszont ne jusson eszébe beleköpni a levesünkbe, mert akkor baj lesz)

ez kb az un. "kádári alku" rebootolt verziója. még szerencse, hogy volt rendszerváltás:D

Lánczi Tamás 2012.03.02. 09:39:24

Kedves István, tényleg nem a kötözködés szándékával, de ugyanakkor.
Amivel a poszt szerzője megvádolta a NAV-ot egy súlyos állítás, amit egy aktivista kijelentésére alapoz. Ha valaki azzal a módszerrel akarna élni, mint a vvezér, akkor könnyen tálalhatná úgy is a történteket, hogy van egy ügyetlen aktivista, akinek fogalma sincs a bevallási határidőről, majd amikor behívják egyeztetésre, kitalál (kiszínez, más értelmezést ad etc.) egy történetet, amiben ő nem egy balféknek tűnik, hanem áldozatnak. Kockázat nincs, hiszen a NAV-val szemben mindenkinek ellenérzései vannak, tehát bármit is állítana a hatóság, a többség úgyis az aktivistának fog igazat adni. Elképzelhető hogy így történt? Akár igen.

Mindezzel csak azt akarom mondani, hogy mielőtt egy olyan sommás ítéletet alkotunk, mint a vvezér, érdemes lenne végiggondolni valamennyi szereplő motivációját.

Madár István 2012.03.02. 19:38:59

Kedves Tamás,

ez most ilyen "elugrós" érvelés, eddig az volt a kérdés, hogy van-e joga valakinek bírálni a NAV eljárását, ha adót kerül el, vagy sem. Miután talán tisztázódott, hogy nekünk még szabad emiatt aggódni, most hirtelen megkérdőjeleződik a szavahihetőség is.

Mindenesetre itt egy jegyzőkönyv, ami szerint a NAV csak a szokásos rutineljárást folytatta felkészült módon, miszerint megkérdezte pl., hogy származott-e bevétele a youtube-videókból. hm.

www.stop.hu/belfold/mit-akart-az-adohivatal-a-millasoktol-megnezheti-a-jegyzokonyvben/1006274/

Lánczi Tamás 2012.03.02. 21:21:30

@Madár István: Kedves István, mi ebben az elugrós? Mikor állítottam, hogy nem szabad a NAV-ot bírálni? Mindössze a sommás ítélet megalapozottságát vitatom, mert úgy érzem, ha valaki nem készít adóbevallást, majd ezek után behívják a NAV-ba beszélgetni, az még nem elegendő indok, hogy tényként kezeljük, hogy a Fidesz-kormány retteg egy civil mozgalomtól. Még ha egyesek szemében álnaivnak is tűnök emiatt, de ezek a végletes következtetések zavarnak.
Persze lehet, hogy a leegyszerűsítés és a népszerűségre törekvés nem csak a politikusokat helyezi nyomás alá, hanem az olvasottság növelésére törekvő szerkesztőt is. És ez sok mindent megmagyaráz.

Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
 • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
 • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
 • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
 • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
 • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
 • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
 • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása