Véleményvezér

vv

2014: hogyan lesz ebből Fidesz-duplázás?

2012.03.02. I 0 komment I Címkék: mszp fidesz jobbik demokracia lmp voks14

ov2014.jpgA Jobbik esélytelen a végső győzelemre, az MSZP-nek pedig a legfiatalabb támogatója is lassan nyugdíjba megy. El kell ismerni, a Fidesz ebből a szempontból irigylésre méltó helyzetben van. (Fotó: MTI)

Az elmúlt napokban a Tárki és a Medián is közzétette a február hónapra vonatkozó közvélemény-kutatását. Az igazi megszorítások még el sem kezdődtek, de a Fidesz népszerűsége már most a felénél is kevesebb a két évvel ezelőttinek. Megtippelni sem tudjuk, mi lehet vajon a miniszterelnök terve, hogyan akar egy ilyen állásból duplázni.

Ajánlott írásunk: Első harmad: Bajnai Gordonnál az esély

Az adatok megbízhatónak tűnnek

A Tárki és a Medián mérései azt mutatják, hogy a kormányzó párt népszerűsége a teljes népességre vetítve 20, illetve 25%-on áll. A két cég a választások óta szisztematikusan eltérő abszolút népszerűségi értéket mutat ki a Fidesz számára: a Mediánnál szinte minden hónapban körülbelül öt százalékponttal népszerűbb a Fidesz, mint a Tárki méréseiben. Nagy valószínűséggel a két cég által mintakorrekcióra használt módszertan magyarázza a különbséget.

Az adatok megbízhatóságát illetően azonban mindenképpen megnyugtató, hogy ezen népszerűségi értékek változása kapcsán mindkét közvéleménykutató ugyanazt a trendet mutatta az elmúlt két évben.

3abra20120301.jpgForrás: Medián


Fidesz: folyamatos lemorzsolódás

Közel két évvel a hatalomra kerülése után a Fidesz elveszítette támogatóinak 50-60%-át. Történt mindez úgy, hogy az első évben gyakorlatilag semmilyen számottevő gazdasági szigorításra nem került sor, és a másodikban is csak meglehetősen célzottan. A szavazók mintegy felét jelentő öregségi nyugdíjasoknak nem csak, hogy nem csökkent a nyugdíja, de a kormányzat tavaly novemberben egy egyszeri 8%-os juttatással még meg is ajándékozta őket.

2012 azonban más lesz. Hiába tologatja a kormány, végső soron kénytelen lesz megkötni az IMF-EU-megállapodást. Ez pedig azt fogja jelenteni, hogy a recesszióra még újabb állami elbocsátások és kiadáscsökkentések fognak rakódni, még inkább érzékelhetővé téve az ország elhúzódó gazdasági bajait. Ebben a környezetben már az is eredménynek fog számtani, ha nem folytatódik a Fidesz-szavazók erőteljes lemorzsolódása.

Véleményvezérek a Véleményvezéren - Blogunkon újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők fejtik ki véleményüket a hozzászólásokban.

Parlamenti ellenzék: nem veszélyesek

Szinte közhelyszámba megy az a megállapítás, hogy a Fidesz 2014-es választási esélye egyszerűen abban rejlik, hogy nem lesz valódi ellenfele. Ha arra gondolunk, hogy a jelenlegi ellenzéki pártok közül a végső győzelemre minden bizonnyal képtelen Jobbik a legnépszerűbb, vagy arra, hogy a második legnagyobb ellenzéki párt legfiatalabb támogatója is lassan nyugdíjba megy, akkor el kell ismerni, hogy a Fidesz ebből a szempontból irigylésre méltó helyzetben van.

Azonban mind a Tárki, mind a Medián mérése hónapok óta azt mutatja, hogy soha nem volt ilyen magas a mindenkiben csalódottak aránya. Ez pedig nem más, mint egy óriási vákuum, amelyik szinte tálcán kínálja a politikai lehetőséget a megfelelő ambícióval rendelkezőknek. Az a tény, hogy a NAV a minap még az EMS két aktivistájára is ráugrott, világosan mutatja, hogy a Fidesz nagyon is komolyan veszi a parlamenti ellenzéken túl formálódó kezdeményezésekben rejlő veszélyt.

Olvasd el ezt is: NAV-ot küldeni a kormány ellen tiltakozókra: egyre jobban fél a Fidesz

A kihívóra még várni kell

A Véleményvezérnek a fentiek miatt az a gyanúja, hogy még jó ideig nem fogjuk tudni, ki is lesz a Fidesz valódi kihívója 2014-ben. Semmi sem növeli ugyanis annyira az esetleges új ellenzéki pártok vonzerejét, mint az, ha a hírek a Fidesz kormányzati munkájáról és a jelenlegi ellenzék tehetetlenségéről szólnak.

Ha tetszett, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!  

Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.
A blogon meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg. 

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
 • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
 • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
 • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
 • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
 • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
 • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
 • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása