Véleményvezér

vv

Ügynökügy: a Fidesz mégis a szívére hallgat?

2012.03.07. I 0 komment I Címkék: fidesz posztkommunizmus lmp ugynoklista

ovkomcsi2.jpgA párt alsóbb szintjeiről érkező elégedetlenség, illetve a média nyomása miatt a Fidesz vezetősége végül úgy ítélte meg, hogy az eset óriási hitelességvesztéssel fenyegeti a pártot és a kormányt. (Fotó: MTI)

A Fidesz kormányzására nem jellemző dolog történt a napokban. Két héttel ezelőtt a kormánypárti többség leszavazta Schiffer András ügynöktörvény-tervezetének napirendre vételét, ráadásul indoklás nélkül. Az eset széles körű felháborodást váltott ki nemcsak a független, hanem a kormánnyal szimpatizáló média és véleményformálók körében, sőt a Fidesz-frakción belül is. Ez a nyomás annyira komolynak bizonyult, hogy a párt bejelentette, napirendre fogják tűzni a kérdést és keresnek végre valamilyen megoldást az ügynökügy rendezésére.

Ez az eset bizonyítéka annak, hogy bizonyos témákban nemcsak felülről lefelé dőlnek el a dolgok a Fideszben, hanem mind a média, mind pedig a párt közvéleménye képes alulról felfelé ráhatni az ügyekre.

Ajánlott írásunk: Kiállni a kisebbségekért: Románia meri

Hamisabbnál hamisabb érvek

A Fidesznek nem csupán a viselkedése volt elszomorító a parlamenti szavazáskor, de az LMP javaslatának elutasítását utólag indokló magyarázkodásai is. Egyesek azt állították, az akták nyilvánossága személyiségi jogokat sérthetne, mások azzal takaróztak, hogy az LMP tervezete túl nagy figyelmet helyez az ügynökökre, miközben a tartótisztek és a jelentések megrendelői voltak az igazi bűnösök.

Eközben informális csatornákon olyan indoklásokat is lehetett hallani, miszerint a listák mára rengeteget torzultak, az akták borzasztó hiányosak, hiszen a szocialista kormányzás idején a baloldali érintettek dokumentumait eltüntették. Ami pedig maradt, az alapján a közvéleményben könnyen egy olyan összkép alakulhat ki, melynek eredményeképpen a jobboldal lesz a legnagyobb politikai vesztese az akták nyilvánosságának.

A probléma csak az, hogy a fenti érvek mindegyike hamis.


Valahol el kell kezdeni

Semmilyen törvény, így egy ügynöktörvény sem lehet tökéletes. És be kell látni azt is: elkerülhetetlen, hogy az utólagos történelmi igazságtételnek ne legyenek áldozatai is. Mindez azonban nem lehet érv arra, hogy ne csináljunk semmit. Az igazság feltárása egyszerűen fontosabb és magasabb rendű nemzeti érdek.

Való igaz az is, hogy mindig kevesebb figyelem jut az ügynökök beszervezőire, a jelentések olvasóira, és ezen a helyzeten az ügynökakták megnyitása nem biztos, hogy segítene. Mégis, egy félig működő ügynöktörvény is jobb, mint az a mostani állapot, amikor egyrészt bárki bármivel vádaskodhat, másrészt a valóban érintettek is könnyedén lerázhatják magukról az ügynökvádat.

A Fidesz azonban ahelyett, hogy napirendre vett volna egy szerintük nem tökéletes javaslatot, hogy aztán azt saját módosítóival kijavítsa, egyszerűen az egész témát elutasította. Ezzel pedig beállt a múlt pártjai közé, akik az 1990 előtti időszak felderítetlenségében érdekeltek.

Véleményvezérek a Véleményvezéren - Blogunkon újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők fejtik ki véleményüket a hozzászólásokban.

Történelmi feladat

Ekkor azonban valami furcsa dolog történt. A Fidesz frakcióvezetője nyilvános magyarázkodásra kényszerült, majd miután megpróbálta a felelősséget áttolni a frakciótagokra, azok közül többen „fellázadtak". A miniszterelnöknek szintén ki kellett állnia megválaszolni az ellenzék kínos kérdéseit. A párt alsóbb szintjeiről érkező elégedetlenség, illetve a média nyomása miatt a Fidesz végül úgy ítélte meg, hogy az eset óriási hitelességvesztéssel fenyegeti a pártot és a kormányt, ezért a témát napirendre tűzik a következő frakcióülésen, melyen Orbán Viktor véleményét is meg akarják hallgatni. Ez a fejlemény már önmagában is örvendetes, ám azt is jó látni, hogy a sokakban élő képpel ellentétben a Fidesz nem katonaságként működik: nem csak gombnyomogatók ülnek a frakcióban.

Olvasd el ezt is: Ügynökügy: miért tabu a Fidesznek is?

Reméljük, hogy a Fidesz képviselői tényleg érzik azt, hogy a múlt feltárása égető kérdés és történelmi feladat. Ha a „rendszerváltozás lezárását" meghirdető második Orbán-kormány sem fogad el egy kemény ügynöktörvényt, akkor ez is ugyanolyan üres kifejezés marad, mint az elmúlt két évtized összes nagy szlogenje.

Ha tetszett, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!  

Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.
A blogon meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg. 

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
 • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
 • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
 • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
 • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
 • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
 • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
 • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása