Véleményvezér

vv

A nyugdíjeinstand lesz a Fidesz Bokros-csomagja

2012.03.27. I 0 komment I Címkék: fidesz allam mnyp koltsegvetesi tanacs

Bokros Lajos 3.jpgEz lesz az Orbán-kormány ikonikus döntése: nem csak azért, ahogyan elvették a vagyont és ezt az egyetlen járható útnak mutatták be. Hanem azért is, mert bánni sem tudtak az einstandolt pénzzel. (Fotó: mdf.hu)

Az elmúlt két évtized valamennyi kormányáról elmondható, hogy rengeteg jelentősnek szánt gazdasági intézkedést tettek, mégis, ezek közül mára rendszerint csak egy-kettőre emlékszünk. Az a gyanúnk, hogy a magánnyugdíjpénztárak einstandja lesz az, ami immáron örökre a 2010-ben kormányra került Orbán-kormány emlékéhez fog tapadni.

Ebben az intézkedésben ugyanis benne van minden, ami ennek a kormánynak a gazdaságpolitikáját jellemzi: az átgondolatlanság, a mindent lehengerlő voluntarizmus, és végső soron az elkerülhetetlen szerencsétlenkedés.

Ajánlott írásunk: Ügynökügy: a Fidesz mégis a szívére hallgat?

Mi az, amire a kormányzásokból emlékszünk?

Ezek a máig emlegetett intézkedések azért lehetnek emlékezetesek, mert igen tipikusak, vagyis nagyon jól megragadják az adott kormány működésének lényegét.

Így kapcsolódhatott össze például Horn Gyula kormányának emlékével a Bokros-csomag, hiszen az a kormány valóban a '80-as években kinevelkedett, csak gázadással vagy kézifékkel operáló gazdaságpolitika kormánya volt. Az első Orbán-kormányról nekünk mindig az árvíz és az azt követő bújtatott költségvetési konszolidáció jut eszünkbe. Az a kormány tényleg tudta, mit akar, és ehhez ügyesen használta fel az akkor még újszerűnek számító kommunikációs repertoárt.

Medgyessy Péter idejéből a száz napos programok ugranak be, melyek az első pillanattól kezdve legitimációs válságban lévő miniszterelnök politikai vergődésének lenyomatai voltak. Talán csak Gyurcsány Ferenc kormányzásából nem maradt meg egyetlen ilyen tipikus intézkedés sem: az őszödi beszéd azért is tudott olyan könnyen a kormányzati lépések emléke fölé kerekedni, mert ezt az időszakot a cselekvés szintjén leginkább éppen annak hiánya, például a rengeteg változatban bejelentett, de soha meg nem valósuló egészségügyi reform jellemezte.


Miért éppen az einstand?

A második Orbán-kormány esetében van jó néhány erős jelölt, de a magánnyugdíjpénztári vagyon egyoldalú kisajátítása mindenképpen a legesélyesebbek közé tartozik, hogy örökre ennek a kormánynak az emlékéhez tapadjon.

2010 szeptemberéig egy szó nem volt ilyen tervekről, majd pár hétig csupán a járulékok időleges államkasszába irányításáról szólt a fáma, hogy aztán az ellenállás hiányától és saját retorikájától lendületbe jövő kormányfő végül az államosítás mellett döntsön.

Mindez le volt öntve Matolcsy György elképesztő indoklásával a szabad választásról, amit a pénztáruknál maradni szándékozók téli hidegben történő sorbanállása volt hivatott hitelesíteni. És ne feledkezzünk el arról sem, hogy eközben spekulánsokról, a nyugdíjvagyon eltőzsdézéséről beszéltek, amely kommunikációs offenzíva során hirtelen ellenség lett mindenki, aki mást gondolt a kérdésben, mint a kormány.

Véleményvezérek a Véleményvezéren - Blogunkon újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők fejtik ki véleményüket a hozzászólásokban.

Hová lett a pénz?

Akadtak, akik akkor még azt mondták, adjuk meg az esélyt a kormánynak, hogy bizonyítson: lássuk, hogyan forgatja, mit kezd ezzel az elképesztő méretű, gyakorlatilag tetszőlegesen felhasználható vagyontömeggel. Hivatalosan ugyanis ez az összeg a magyar gazdasági csoda beindításához kellett.

Amint arról a Költségvetési Felelősségi Intézet Budapest részletes elemzése beszámol, az összeg fele az államadósság törlesztésére ment el, egy másik 200 milliárdot pedig reálhozam címén szétosztottak a tagok között. Előbbi lépés gyakorlatilag a kormány döntésétől független automatizmus volt, utóbbi pedig politikai kényszer eredménye, de egyik sem tekinthető károsnak. A kormány szabad rendelkezésére álló összegek felhasználásáról azonban nem mondhatjuk el ugyanezt. További mintegy 460 milliárdnyi forint ugyanis a költségvetés óriási lyukát hivatott betömni – magyarul az idén úgyis visszafogásra kerülő kiadásokhoz kapcsolódó politikai költséget tolták el egy évvel.

A hab a tortán azonban a fennmaradó 880 milliárd forintnyi portfolió, amit az állam saját kezelésű eszközként megtartott. Ennek mintegy fele a Mol orosz tulajdonosának kivásárlására ment el. A lépés önmagában üdvözlendő volt, de azóta sem derült ki, hogy mihez is kezdene a részével az állam. A többi befektetés közül pedig csak az óriási felárért megszerzett Rábáról tudunk. Az pedig a sors fintora, hogy a pénztárakat eltőzsdézéssel támadó kormány az árfolyamesés egyik látványosan nagy veszteseként mintegy 200 milliárdnyi veszteséget volt kénytelen regisztrálni a teljes 880 milliárdos portfolión – egyetlen év eltelte során.

Mindeközben a gazdasági csoda még csak a láthatáron sincs.

Olvasd el ezt is: Ügynökügy: miért tabu a Fidesznek is?

Ez lesz az ikonikus intézkedés

Minden adott tehát, hogy ez az intézkedés igazán ikonikussá váljon. Nem csak az, ahogyan elvették a pénzt, nem csak a harcos retorika, amivel az egyetlen járható útnak mutatták be saját elképesztő döntésüket, hanem az is, hogy az eszközt megszerezve képtelenek voltak vele bármi előremutató dolgot kezdeni. A kormány tudománya megakadt a beszédnél és a beszedésnél, az intelligens felhasználásra már nem maradt szufla.

Ha tetszett, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.
A blogon meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg. 

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
 • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
 • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
 • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
 • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
 • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
 • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
 • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása