Véleményvezér

vv

A Schmitt-ügy mostanra Orbán Viktorról szól

2012.03.29. I 2 komment I Címkék: fidesz schmitt orban plagium

ovschmitt_1.jpgSchmitt nem a Fidesz embere, hanem egyedül csak a miniszterelnök kreatúrája, lemondása Orbán Viktor vezetői hibájának túl látványos bizonyítéka lenne, miként Matolcsyé is. Orbán magát védi. (Fotó: MTI)

Schmitt Pál plágiumügye óriási blamázs mind az országnak, mind a Fidesznek, mind a SOTE-nek. Ugyanis most már nem csak arról van szó, hogy Magyarország elnöke csalással szerezte kisdoktori címét, hanem arról is, hogy ezen nyilvánvaló tény eltussolása érdekében ki mindenki jó hírét és tekintélyét hajlandó feláldozni Orbán Viktor.

Az egész NER működési logikáját mutatja az, hogy sajtóértesülések szerint a SOTE rektora korábban azért fordult Orbán Viktorhoz, hogy olyan megoldást találjanak, amely egyszerre őrzi meg az egyetem tekintélyét és éri el a „kívánatos" eredményt. Aki esetleg máshogy gondolta volna, abban ez az információ elloszlathatott minden kétséget, hogy bár a miniszterelnök az elmúlt napokban meg sem szólalt, a valódi döntés természetesen most is az övé.

Ajánlott írásunk: Szegény Schmitt, szegény Matolcsy!

Orbán kreatúrája

Schmitt Pál mint köztársasági elnök csakúgy, mint Schmitt Pál mint EP-listavezető vagy mint főpolgármester-jelölt egyedül Orbán Viktor kreatúrája. A Fideszben és hátországában csak a miniszterelnök határozott akaratának köszönhetően lehetett elfogadtatni, hogy a párt ezekbe a pozíciókba Schmittet jelölje. Ezen hátszél nélkül a szocialista rendszer egyik kegyeltjének, az alkalmazkodáson és a sportteljesítményen kívül kevés eredményt felmutatni tudó egykori szállodavezetőnek igen csekély esélye lett volna a magyar jobboldalon politikai karriert befutni.

Köztudott tény az is, hogy Schmitt köztársasági elnöki jelölésekor komoly vita alakult ki a Fidesz elnökségében. Sajtóértesülések szerint Kövér László egyenesen paprikajancsinak nevezte Schmittet, ami meglehetősen egyértelmű jelzés arra nézve, hogy az „emberek embere" valójában nem is a Fidesz, hanem csakis Orbán Viktor embere, és egyedül neki köszönheti állását.


Saját magát védi

És pontosan ez az az ok, ami miatt Orbán Viktor még most sem hajlandó elengedni a köztársasági elnök kezét.

Schmittnek nincsenek olyan elnöki kvalitásai, melyek ne lennének igen egyszerűen pótolhatóak. Sem népszerűség, sem hitelesség, sem szimbolikus erő tekintetében nem hoz a konyhára, bólogató jánosokból pedig a párt környékén nagyon könnyű találni bármennyit. És kétségünk ne legyen, hogy a plágiumbotrány a kormányfő szerint is rettenetesen kínos.

Ám Orbán Viktor úgy érzi, hogy az ő tekintélyén esne jelentős csorba az államfő bukásával, és teremtődne látványos és félreérthetetlen bizonyíték az ő vezetői hibájára. Magyarul: pontosan azért tart ki Schmitt mellett, amiért Matolcsy György is még miniszter lehet. A miniszterelnök valójában saját magát védi.

Véleményvezérek a Véleményvezéren - Blogunkon újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők fejtik ki véleményüket a hozzászólásokban.

Ki mindenkit hajlandó feláldozni?

A miniszterelnök modus operandijának megértése szempontjából kulcsfontosságú megfigyelni azt, hogy ezért a vélt vagy valós kármentésért cserébe mi mindent és ki mindenkit hajlandó feláldozni: Schmitt Pált, akinek, míg hivatalban marad, folyamatosan ezzel a szégyennel kell küzdenie; az elnöki hivatal, illetve a SOTE tekintélyét; a plágiumot elsikálni hivatott tudósok személyes hitelességét – és persze mindazokét, akik bérbeszélőként és bértollnokként védeni kénytelenek a védhetetlent.

Olvasd el ezt is: Aki Schmitt mellé áll, a kádárizmus mellé áll

A kép rendkívül elszomorító: a kormányfő láthatóan nagyon sok mindenen és sok mindenkin – szövetségeseken, klienseken és a helyzetbe önkéntelenül keveredő figurákon – hajlandó átlépni pusztán a saját tekintélye megőrzésének érdekében. Számunkra azonban úgy tűnik, Orbán Viktor ebben az esetben túlfeszíti a húrt és többet enged meg magának, mint amekkora a hatalma valójában.

Ha tetszett, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.
A blogon meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg. 

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Brückner Gergő 2012.03.29. 14:32:42

Szerintem már csak valami adagolásról, vagy időzítésről lehet vita, de a kérdés eldőlt. A teljes egyetemi-tudományos világ, a józan ésszel bíró párttagság és hátorszá jóindulatának és hitének elvesztése sokkal nagyobb ár, mint beismerni, hogy ez a kreatúra tévedés volt. Tegnap éjjel próbáltam megnézni, hogy mit ír, hogy vélekedik az, aki szerint minden oké és Schmitt maradjon. Én nem találtam ilyen véleményt, pedig a nagyon baráti oldalakat is megnéztem. Egyedül az elnök úr nyilatkozatát, aki ugye még egy kicsit korholta is a nyilvánosságot, hogy örül, hogy kiderült az igazság, nem ő hibázott és az ártatlanság vélelme neki is kijárt volna :)
A másik kedvencem, az "ezzel az ügyet lezártnak tekintem" fordulat.

Szóval, szerintem tényleg percek kérdése és tényleg lezártnak tekinthetjük mi is az ügyet. Hogy miért nem korábban, miért nem elegánsabban - azt már csak a poszt címszereplőin tudnák elmesélni...

Techet Péter 2012.03.30. 02:40:57

Az országról szól. Meg a jobboldalról is. Mert mindezen ügy, amint ez a vélemény és ez a jobboldal - a jobboldal ezen része - szintén itt marad velünk: mandiner.hu/cikk/20120329_bencsikek_megmentettek_a_jobboldali_media_becsuletet Várom a Békemenetet Schmitt Pálért.

Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
 • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
 • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
 • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
 • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
 • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
 • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
 • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása