Véleményvezér

vv

A plágiumügy főszereplője nem Schmitt Pál – Szalai Ákos különvéleménye

2012.04.01. I 1 komment I Címkék: schmitt különvélemény plagium szalai akos

Hajlandó-e végre egy hatalom fellépni a sajátjaival szemben is, nem mentegetni őket egy kis plágium, egy kis adócsalás, egy kis közbeszerzési (vagy földbérleti) ügyeskedés, egy kis ez meg az esetén? Különvélemény.

Új hétvégi rovatunkban a hét általunk legérdekesebbnek, legtanulságosabbnak, legprovokatívabbnak talált hozzászólása kapcsán kérjük meg annak szerzőjét, hogy fejtse ki bővebben állításait. Ezen a héten Szalai Ákos közgazdászt kérdezzük. Szalai az Aki Schmitt mellé áll, a kádárizmus mellé áll c. bejegyzésünkhöz írta a következő hozzászólást:

Szalai Ákos: (...) Nekem erről az ügyről épp az jut eszembe, hogy kiválóan mutatja, hogy miért nincs hitelezés, beruházás stb. Egy olyan országban, ahol a mi kutyánk kölykeinek védelme érdekében ilyen mértékben eltekintünk az erkölcsi és jogi elvárások kikényszerítésétől, miért várjuk, hogy ugyanezekre az etikai és jogi elvárásokra épülő üzleti, hitel-, beruházási szerződések jöjjenek létre?

Vannak szimbolikus ügyek és ez az. Csak számomra nem a kommunizmus miatt, hanem azért, mert egy sportolóról van szó. Fair Play-ről. Engem nagyon zavar, hogy ezt Magyarországon nagyon sokan úgy értelmezik, hogy az az elvárható, ha - különösen egy hazai meccsen - a bíró nekünk fúj. Rövid távon lehet fogyasztást, adósságcsökkentés, inflációcsökkenést, hitelezésbővülést, gazdasági növekedést csinálni. Hosszú távon azonban csak akkor, ha nem írjuk felül ezeket az elvárásokat.

Persze mondhatnánk, hogy ez máshol is így van, mások is felül szokták írni a politikai érdekeik szerint, vagy máshol is védik a hazai csapatokat (vállalkozásokat). De valószínűleg számomra örök hivatkozási alap marad a két évvel ezelőtti olimpia jégkorong-döntője. Kanada-USA - aki nem ismeri a helyzetet, az képzeljen el egy magyar-szerb focivébé-döntőt - oké, tudom, hogy nehéz... És a meccset rábíztak egy kanadai bíróra, aki közmegelégedésre levezette. Nem merült fel az, hogy a saját hazai csapatát (más kontextusban a hazai vállalkozásokat, a mi kutyánk kölykeit) a szabályok felülírásával, be nem tartásával kellene segítenie.

Az ügy számomra épp a fair play és a gazdasági (társadalmi) fejlődés közötti összefüggésekről szól.

VV: Hogyan értékeled a Schmitt-interjút és magát a tényt, hogy a köztársasági elnök következetesen letagadta a csalást és a lopást?

SzÁ: Én nem várom, hogy elismerje. Realista vagyok. Nagyon kevés doppingoló sportoló van, aki a pozitív doppingteszt után ne tagadna tovább. Nem emlékszem arra, hogy egy focista, miután feldobta magát a tizenhatoson belül, utólag elismerte volna a csalást. Így a húsvéthoz közeledve, ami a katolikus egyházban egyben a nagyböjti gyónások időszaka is, hadd emlékeztessek arra, a gyónás kapcsán sem várja el az egyház, hogy valaki kiálljon a nagy nyilvánosság elé és olyan bűnöket ismerjen be, amelyek alapvetően kezdik ki az erkölcsi integritását, amelyek elkövetőit komoly társadalmi (vagy jogi) szankciók fenyegetik. A gyónás nem nyilvános. Nem várja el a büntetőjog sem, hogy valaki önmagára terhelő vallomást tegyen. Ez ellentétes lenne az emberről alkotott reális képpel. De erről egy pszichológus valószínűleg nálam többet tudna mondani.

Szalai Ákos (1971) közgazdász, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Karának és a Széchenyi István Szakkollégiumnak az oktatója. A II. János Pál Gazdaságetikai Intézet munkatársa. A Magyar Jog és Közgazdaságtan Társaság elnöke. A Közjó és Kapitalizmus Intézet 2009-es és 2010-es kapitalizmus-jelentésének, illetve a jelentéseket megalapozó elméleti kötetnek a szerkesztője.

VV: Schmitt nem azt mondta, hogy „na és”, nem a normák érvényességét kérdőjelezte meg, hanem elhazudta a normasértés, letagadta a csalás tényét – ez azért a kisebbik rossz, nem?

SzÁ: Norma és norma között azért van különbség. A gyorshajtást, a puskázást az érettségin, az egyetemen (hogy egy mostani, egyébként, stílusát leszámítva, szívemből szóló tumblr-posztot plagizáljak) azért nem tekintjük olyan súlyúnak, mintha valaki a számlákat nem fizeti ki, esetleg egyetemi végzettséget vásárol – vagy szerez csalással. Előbbi kör a „na és” tartománya: ezt nyilvánosan is elismeri, megvallja az ember. Sőt, néha büszke is rá, mert olyan kurucos. A második kör az, amit minden normális ember tagadni fog. És úgy tűnik, ebben egyetért Schmitt Pál és a társadalom: amit a fejére olvasnak, az ebbe a körbe tartozik.

Érdemes azonban kiemelni egy másik elemet is ennek kapcsán, ami viszont szerintem nagyon káros: a témavezető és a bírálók felelősségének emlegetése. Nem kellene Schmitt Pálnak magán kívül senkit megvédenie! Ha a diák nem szól arról, hogy egy az egyben vesz át ekkora szöveget az irodalomjegyzékben szereplő műből, akkor a témavezetőnek, az opponensnek bíznia kell a szerzőben. Ha viszont szerintünk a témavezetőnek ennyire sem szabad megbíznia a doktorjelöltben, a diákjában, akkor nemcsak, hogy egyetlen diplomát sem fognak kiadni Magyarországon, de egyben minden alapvetően bizalmon alapuló kapcsolatot ellehetetlenítünk – legyen az egy személyes kapcsolat, egy üzleti szerződés vagy egy hitel.

VV: A kormány korábban valamiféle mentalitásváltást tűzött ki célul, leszámolást a posztkommunizmussal, a mutyik világával. Mégis sokáig nyíltan védték Schmittet és kevésbé látványosan, de most is mögötte állnak. Akadályozza a saját céljuk elérését a saját magatartásuk?

SzÁ: Egy jobboldali beállítottságú büntetőbíró ismerősöm panaszkodott a Gyurcsány-korszakban, hogy neki komoly erkölcsi dilemmát okoz az elítéltek és a hozzátartozóik szemébe nézni, amikor az illetőt szerinte lényegesen kisebb bűnért szankcionálta, mint amit szerinte Magyarország regnáló miniszterelnöke elkövetett. Nem lesz könnyű dolga most sem – különösen, ha az azóta, szerintem helyesen, szigorodó büntetési tételeket is számításba vesszük.

Számomra a plágiumügy annak a szimbóluma, hogy hajlandó-e végre egy hatalom fellépni a sajátjaival szemben is, nem mentegetni őket egy kis plágium, egy kis sikkasztás, egy kis közbeszerzési (vagy földbérleti) ügyeskedés, egy kis adócsalás, egy kis ez meg az esetén. Az ügy főszereplője számomra nem Schmitt Pál, akitől nem várom, hogy hamut szórjon a fejére, hanem a mögötte álló párt, politikai erő: nekik kellene azt mondani, hogy elég volt, nem támogatunk valamit csak azért, mert a mienk. Ha „egy kicsit sárgább, egy kicsit savanyúbb”, akkor nem. Hasonlóan ahhoz, ahogyan majd’ az egész jobboldali értelmiség megtette – és most már nem csak azok, akik egyes szakkérdésekben, az alkotmányozástól az unortodox gazdaságpolitika sarlatánságaiig eddig is szót emeltek.

A kormányzati reakciók kapcsán még egy dilemma jut eszembe. Ugyan a mindenkori magyar kormányra is jellemző, de a mostanira különösen, hogy a dolgok megoldását abban látja, hogy minél több döntést a saját szerveihez vonjon: államosítson – visszavásároljon, visszalépésre ösztönözzön –, szabályozzon stb. (Az utóbbi hetek kedvence a számomra: „Triflát gyűjteni kizárólag a szervezeti és működési szabályzat szerint trifla gyűjtéssel foglalkozó szervezetek által tartott, a triflagyűjtésről szóló képzésen igazoltan részt vett és azon alkalmassági vizsgát teljesített kutyával (a továbbiakban: triflakereső kutya), a triflakereső kutyát alkalmazó felelősségére lehet.”) Ezt mindig azzal indokolják, hogy a „szabályozatlan magánérdek” „korlátlan érvényesülése” az adott területen ellentétes a közérdekkel. Csakhogy ennek kapcsán szeretik megkerülni a másik fontos kérdést: miből gondolják, hogy a kormányzat nevében eljárók a közérdeket, nem pedig a saját egyéni érdeküket fogják követni? Miért gondolják, hogy az általuk működtetett kormányzat jobban fog működni, mint az előző, amelyről ők is azt gondolják, hogy rosszul tette a dolgát?

Erre egy választ hallottam, például Orbán Viktortól a nyári tusványosi beszédben, vagy Navracsics Tibor a közszolgálat ethoszát a magánszféráétól élesen elkülönítő nyári nyilatkozatában: magasabb etikai színvonalon állnak a mai vezetők, mint az előzőek. Ha viszont tényleg ez az érv, akkor különösen fontos lenne, de persze egyben roppant veszélyes is, elismerni valamely vezető erkölcsi, jogi bűnét. Lényegesen kisebb veszteséggel ismerné ezt be egy olyan párt, amely az állami szabályozás lebontásán – ha tetszik: valóban az adminisztrációs terhek csökkentésén – ügyködne. Persze ők sem repesnének az örömtől.

A Véleményvezér legutóbbi írásai a Schmitt-ügyről:
Elindíthat-e egy lavinát a Schmitt-ügy?
A Schmitt-ügy mostanra Orbán Viktorról szól
Aki Schmitt mellé áll, a kádárizmus mellé áll

Ha tetszett, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.
A blogon meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg. 

 

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Techet Péter 2012.04.01. 13:27:43

Mindazonáltal ne tegyünk úgy, mintha Schmitt akár a NER-ben, akár a magyar tudományos életben, akár az egész országban kivétel lenne. Éppen ezért nem csak Schmittet kell kritizálni, de a NER-t, a magyar tudományos életet és az ország közállapotait is. (Bár ez lehet, hogy olyan, mintha egy fekete-afrikai országban Lehet Más az Időjárás néven alapítanánk pártot.) Nem lenne szerencsés, ha Schmitt esetleges lemondása után úgy tennénk, hogy akkor innentől minden probléma meg van oldva. Ezért gyanús, hogy a jobboldal egyes korábban meglehetősen hű körei most miért lettek ennyire hangosak. Egy MN szerkesztőségi álláspont például csak úgy, véletlenül, belső, lelki indíttatásból ritkán jelenik meg. Akkor meg mi a cél? Vélhetően nem a rendszerkritika. Hanem talán az, amire a Wiener Zeitung budapesti tudósítónője utal: "Stutzig macht der Zeitpunkt, an dem sie ins Rollen kam. Mitte Jänner war das Grundgesetz, Dreh- und Angelpunkt für den Umbau des politischen Ungarn nach den Vorstellungen von Premier Orban, erst wenige Tage in Kraft. Gültigkeit hatte es durch die Unterschrift des Präsidenten Schmitt erlangt, der seit seiner Wahl im Juni 2010 auch die umstrittensten Gesetze ohne merkliches Aufbegehren abgesegnet hatte. (...) Der Premier selbst steht schon seit Monaten unter so heftigem Beschuss im In- und Ausland, dass es ihm sehr zupass kommt, wenn zumindest der Volkszorn in eine andere Richtung geht und sich gegen die Person des ohnehin unpopulären Schmitt richtet." (www.wienerzeitung.at/nachrichten/politik/europa/447372_Ungarns-Staatsoberhaupt-tritt-Flucht-nach-vorne-an.html)





Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
  • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
  • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
  • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
  • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
  • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
  • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
  • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása