Véleményvezér

vv

Magyarország rögtön az USA mögött? Matolcsy örül neki, mert nem érti

2012.04.06. I 4 komment I Címkék: fidesz multik matolcsy gazdasagi novekedes

matolcsy1.jpgExporttermékek komplexitásában Magyarország 14. a globális listán az USA mögött. Ám Matolcsyék hiába büszkélkednek ezzel: ezt épp a kormány által átkozott külföldi multiknak köszönhetjük. (Fotó: Index)

A Nemzetgazdasági Minisztérium alig egy hete közleményben hivatkozott egy újonnan megjelent nemztközi tanulmányra, amelyik állítólag a kormány gazdaságpolitikai stratégiájának helyességét támasztja alá. A tanulmány valóban kiváló, de sajnos sokkal inkább az olvasható ki belőle, hogy miért elhibázott a magyar gazdaságpolitika és a meglévő lehetőségek ellenére miért nem számíthatunk sok jóra a közeljövőben.

Ajánlott írásunk: A Fidesz saját vágyai csapdájában

Magyarország az Egyesült Államok sarkában

A szóban forgó tanulmány, melyet az MIT és a Harvard Egyetem kutatói készítettek, egzakt módon, csak exportstatisztikákra hivatkozva elemzi, hogy melyik ország milyen bonyolultságú exporttermékek előállítására képes. Minél magasabb az adott ország által exportált termékek átlagos komplexitása, annál inkább igaz az, hogy az adott országban magas felhalmozott tudás lakozik, ami pedig nem más, mint a fejlettség egyik legjobb fokmérője. Az így kiszámolt gazdasági komplexitás és az adott ország jövedelme között pedig szoros összefüggés van, azaz minél több a hasznosítható tudás, annál gazdagabb az ország.

Ami sokak számára meglepő lehet, az az, hogy Magyarország ezen a globális listán a 14. helyet foglalja el, közvetlenül az Egyesült Államok mögött. Magyarul: az exporttermékeink átlagos szofisztikáltságát tekintve a világ egyik legfejlettebb országa vagyunk. Sőt, a tanulmány megállapításai szerint az a tény, hogy ebben a tekintetben lényegesen előrébb állunk, mint az egy főre jutó GDP szempontjából, kifejezetten jó hír. Jó hír, hiszen ez alapján középtávon relatíve magas gazdasági növekedésre kellene számítanunk.

eci-20120330.jpg
Innen: portfolio.hu


A multiknak köszönhetjük

Magyarország exporttermékei valóban rendkívül bonyolultak, komplexek. Sajnos vagy nem sajnos, de ennek első számú oka viszont az, hogy a multinacionális cégek rengeteg termelési egységet hoztak létre hazánkban. Sőt, köszönhetően hazánk korábbi műszaki hagyományainak és földrajzi adottságainak, általában a legmodernebb technológiákat telepítették Magyarországra. Ha úgy tetszik, hazánk fejlettségét elsősorban a kormány által átkozott és visszaszorítani kívánt külföldi nagyvállalatok biztosítják.

A rossz hír azonban az, ami már egy ideje köztudomású: az egész régióban Magyarországon a legerősebb a gazdaság dualitása, azaz nálunk a legnagyobb a különbség a külföldi és hazai vállalatok termelékenysége között. Miközben tehát a gazdaság külföldiek által tulajdonolt része valóban világszínvonalú, a hazai kézben lévő szelete sajnos messze-messze le van attól maradva.

A hazai vállalkozói szektor pedig elsősorban a magyar állam „áldásos tevékenységének" köszönheti ezt a helyzetet, hiszen az elmúlt 22 év szabályozása arra kódolta a magyar vállalkozók többségét, hogy ne a fő tevékenységük javításán, hanem az állam lenyúlásán és kijátszásán dolgozzanak.

Véleményvezérek a Véleményvezéren - Blogunkon újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők fejtik ki véleményüket a hozzászólásokban.

Elszalasztjuk a lehetőséget

Az Orbán-kormány gazdaságpolitikája két oldalról is eltékozolja a szóban forgó nemzetközi tanulmány által megállapított lehetőséget. Egyrészt folyamatosan érzékelteti a külföldiekkel, hogy nemkívánatosak és hogy a magyar gazdaság jövője nem rájuk lesz alapozva, másrészt még inkább emeli a szabályok és adók számát, illetve a kormányzati politika kiszámíthatatlanságát, amivel a hazai vállalkozókban csak tovább gyengíti a szabálykövető magatartást.

Olvasd el ezt is: A korrupció irányítja a magyar államot?

Ha tehát igaza van az NGM által is idézett tanulmánynak és Magyarország középtávú növekedési potenciálja valóban régiós szinten is magasnak tekinthető, akkor éppen a Matolcsy György és Orbán Viktor fémjelezte gazdaságpolitika lesz az, amelyik meg fogja akadályozni ennek megvalósulását.

Ha tetszett, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.
A blogon meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg. 

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lánczi Tamás 2012.04.06. 10:55:00

Szerintem sem a mostani, sem az előző kormányok nem vitatták a multik hazai gazdaságban betöltött szerepét és pozitív hatásait. Sőt, Orbán meleg hangon szokta üdvözölni a nagy komplexitású termékeket előállító cégek magyarországi megtelepedését és épp tegnap írt alá megállapodást a folyamatos egyeztetésről az egyik érdekképviseletükkel. Csak az elmúlt egy hónapban pedig vagy fél tucat multi gyáravatóján vett részt a miniszterelnök, ami szerintem nem multiellenességre utal. Szóval ebben a tekintetben a bejegyzés félreértésen alapszik.

Ha valamit kritizálni szokott a kormányfő és Matolcsy, az a szolgáltatások, de különösen a közszolgáltatások területén megtelepedett multik tevékenysége, amelyek pozitív nemzetgazdasági szerepe legalábbis vitatott. A Harvard és a MIT tanulmánya azonban nem ezekről szól.

akos.szalai 2012.04.06. 11:24:45

@Lánczi Tamás: Tamás, ebben igazad van: a magyar kormány materialista gazdaságpolitikájában (ami anyagit hoz létre azt szeretjük, ami szellemit, ami kockázatot vállal át, azt nem...) valóban szétválik a szolgáltatás és a "termelés". Csak az a gond, hogy ez csak az ő fejükben van így.
A magas komplexitás alapja ugyanis épp a szolgáltatás. Ha egy nagyon komplex terméket akarsz gyártani ahhoz például szükséged lesz arra, hogy az azzal járó kockázatot valaki megossza veled. Szükséged lenne például kockázati tőkére - ami Magyarországon gyakorlatilag nincs, és ha az ilyen befektető azt hallja, hogy ő nem termelő, ezért "kritizált", akkor nem is lesz. Vagy szükséged lenne magas minőségű - és ezért magas beruházást követelő - közszolgáltatásokra (mondjuk megbízható elektromos ellátásra, vagy IT-re), márpedig állami pénzből sajnos csak a ma látható magyar légitársaságra, BKV-re, MÁV-ra futja.
És arról ne is beszéljünk, hogy egy "termelő multit" ugyanúgy zavar, ha a nem termelőnek nem hagyják, hogy kivigye a profitját. Ez benne is félelmet kelt - amit lehet ideig óráig jelentős bújtatott "letelepedési támogatásokkal" ellensúlyozni, de (jelen költségvetési helyzetben) nem sokáig.

Lánczi Tamás 2012.04.06. 11:51:07

@akos.szalai: Bocs, de hamis a szembeállítás. A multival szemben nem feltétlenül a posztkommunista állami vállalat áll, hanem a magyar tulajdonú cég, vagy a magyar menedzsmentű vagy magyar állami kisebbségi tulajdonnal rendelkező cég is. Itt pedig találunk jól működő vállalatokat, amelyek termelékenyek és piacképesek. A többivel természetesen egyetértek.

Varró László 2012.04.10. 12:26:24

Nagyon kiváncsi lennék arra, hogy milyen gyakorlati példát lehet mondani olyan magyar vállalatra, ahol az állami menedzsment kontrol hatékony és piacképes működéssel jár együtt. A MOL esetében teljesen egyértelmű, hogy a tőzsdei privatizáció volt az, ami kiemelte a céget a kilencvenes évek olajszőkitős mutyijából, a mostani 21% állami tulajdon az orosz felvásárlási szituáció kezelésének egy elfogadható közbülső lépése, a végleges ennek a privatizációja lesz egy vagy több politikailag nem motivált magánbefektető felé (senkinek ne legyen kétsége, a költségvetés helyzete ezt záros határidőn belül kikényszeriti). Egyébként nem lehet szép tiszta határvonalat húzni a jó külföldi tőke a feldolgozóiparban, rossz az infrastruktúrában vonal mentén, a Rába államositása sem arra utal, hogy a feldolgozóipar magántulajdona teljesen elfogadott lenne. Az közszolgáltatók különadója olyan jogi mentalitást tükröz, amely nagyon gyorsan elvezetett a már az ipart is érintő elvárt minimál bér kompenzáció, vagy hogy hivják bevezetéséhez, amely a versenyképességünk egyik alapját a rugalmas munkaerőpiacot ássa alá állami beavatkozással. A kecskeméti Mercedes gyár a Németországinál mintegy háromszor valószinűbb áramkimaradással szembesül a hálózati beruházások hiánya miatt, és nem lehet bekapcsolni a Daimler európai energia portfolió menedzsmentjébe, mivel a kritikus határkeresztező hálózati kapacitásokat (pl a osztrák – magyar gázvezeték) az MVM kapta meg, versenyen kivül és ingyen (ez utóbbi a hatályos EU rendelet semmibevétele, business as usual) . Ennél is fontosabb, hogy a magyas hozzáadott értékű tevékenységek telepitésében a jogrendszer, azon belül is a szerződések és intellektuális jogok védelme alapvető fontosságú szerepet tölt be, például jelen pillanatban egy amerikai energia-IT cég az osztrák jogrendszerrel védi szabadalmait a klagenfurti K+F központjában (Kecskemét bérköltségének ötszöröse) történt kinai ipari kémkedési kisérlettel szemben. Ha Magyarország ki akar törni a közepes jövedelmű összeszerelőhely szerepéből, ezeken a területeken előre kell lépnie. Ha ezek mellett a magyar vállalkozások felnövekedését is szeretnénk, a hazai pénzügyi rendszer elengedhetetlen, mivel a MOL nagyjából a legkisebb vállalat, amely nemzetközi kötvénykibocsásást fontolgathat: a többieknek a bankok a hitel, a nyugdijpénztárak pedig a vállalati kötvény és részvényfinanszirozás szempontjából elengedhetetlenek, a részvénypiac ezen kivül nélkülözhetetlen kiszállási lehetőség a kockázati tőke befektetők számára. Amennyiben a pénzügyi szektort belső ellenségként és megnyirni való birkaként kezeljük, az éppen a hazai vállalatok felemelkedését fogja ellehetetleniteni.

Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
 • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
 • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
 • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
 • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
 • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
 • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
 • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása