Véleményvezér

vv

Ravasz politikus helyett olcsó ügyvéd: hogyan ne nyilatkozzunk egy amerikai lapnak?

2012.04.11. I 0 komment I Címkék: fidesz media usa orban kulfoldi sajto

ovgetty.jpgA Fidesz rosszul méri fel, hogy a külföldi sajtóhoz hogyan érdemes viszonyulni. Felkészült újságírókat, világpolitika iránt érdeklődő művelt olvasókat nem lehet olcsó trükkökkel megvezetni. (Fotó: AFP/GETTY)

Orbán Viktor nemrég interjút adott az Egyesült Államok egyik legbefolyásosabb politikai napilapjának, a Washington Postnak. Magyar miniszterelnök ritkán kerül amerikai politikai napilapok interjúlistájára, szerintünk már csak ezért is egy remek lehetőség lett volna ez a kormányfőnek arra, hogy az amerikai politikában és a hazánk iránt érdeklődő közvéleményben felmerült kételyek legalább egy részét megpróbálja eloszlatni.

Sajnálatosan azonban Orbán Viktor egy egészen más taktikát választott.

Ajánlott írásunk: Áder, Kövér, Szájer: Schmittnél is kevesebbek

Ravasz politikus helyett olcsó ügyvéd

Mindegy is, hogy az ember tud-e angolul vagy sem, elég csak ránézni a szövegre, hogy világosan kiderüljön, a kérdéseket feltevő újságíró valószínűleg többet beszélt az interjú során, mint a magyar miniszterelnök, aki a legtöbb kérdésre egy, legfeljebb két mondattal felelt.

Orbán Viktorból az interjú során nem a ravasz politikus, nem a tehetséges szónok és nem is a kiváló parlamenti vitatkozó, sokkal inkább az olcsó ügyvéd bújt elő, aki nevetséges eljárási szabályokba és szavakba kapaszkodva próbál meg terelni, ahelyett, hogy a feltett kérdésre egyenes választ adna. Például, hogy az egypárti médiatanács tagjait nem ő vagy a Fidesz mint párt, hanem a magyar parlament nevezte ki – mintha ott nem az Orbán Viktor által személyesen kiválogatott fidszes képviselők alkotnának kétharmados többséget. Ehhez hasonlóan az új alaptörvény egypárti mivoltának problémáját is annyival söpörte le, hogy állítása szerint egy bizottság a többi pártot is felkérte, hogy vegyenek részt a folyamatban.

A kormányfő mintha direkt ügyelt volna arra, nehogy véletlenül is érdemi választ adjon bármelyik kérdésre. Ezzel pedig sajnos biztosította azt, hogy az olvasóban a magyar helyzettel és a magyar kormány politikájával kapcsolatos kételyek nem csak, hogy megmaradtak, de még tovább is fokozódtak.

Az interjúban Orbán visszautasította, hogy a mostani alaptörvényről nem konzultáltak az ellenzékkel. "Volt egy bizottság, mely felkért minden parlamenti pártot - így az ellenzéket is -, hogy legyen részese a folyamatnak" - mondta.

A kérdésre, lehet-e arról beszélni, hogy az új alkotmány Orbán kezében összpontosítja a hatalmat, a kormányfő úgy válaszolt: az alaptörvény nem teszi lehetővé a hatalomkoncentrációt.

Az interjúban a médiatörvény és a médiatanács, annak fideszes elnöke, a Klubrádió ügye, a köztévés elbocsátások is szóba jöttek, Orbán azonban elhajolt a sorjázó kérdések elől; a szólásszabadság ügyében például a többségében külföldi médiatulajok felé irányította a kérdezőt.

A kormány sajtóbeli hirdetési gyakorlatával kapcsolatban pedig azt tanácsolta az újságírónak: próbálja meg Magyarországot ugyanolyan demokratikus országnak elképzelni, mint az Egyesült Államokat.

Az IMF-tárgyalások is szóba jöttek, erről Orbán azt mondta: nem tudja, mik a szervezet feltételei, az MNB-elnökéről, Simor Andrásról pedig úgy nyilatkozott: a helyén marad, ugyanis a törvények nem teszik lehetővé számára, hogy a saját jelöltjét nevezze ki a posztra.

(...) Amikor pedig a romakérdés jött szóba, Orbán úgy bagatellizálta el a kérdést: túl azon, hogy kormánya betiltotta a paramilitáris egységeket az országban, kérte már az amerikai hatóságok segítségét az Amerikából érkező gyűlöletpropaganda megállítása érdekében.


Így kerülgette Orbán a Washington Post kérdéseit
(hvg.hu)


Rosszul mérik fel

A Fidesz kommunikációjáról a Véleményvezér már többször leírta, hogy az alapvetően rosszul méri fel azt, hogy a külföldi sajtóhoz hogyan volna érdemes viszonyulni. Ugyanis régen vége annak a világnak, amikor Magyarország külföldről nézve egy egoztikus és távoli helynek tűnt: a Washington Post újságírója is szemmel láthatóan kiválóan fel volt készülve és könnyedén vitába tudott szállni Orbán Viktorral. Másrészt azt sem szabad elfelejteni, hogy a szóban forgó orgánum olvasóközönsége jellemzően egy tanult, a politikában jártas és a világpolitika iránt érdeklődő réteg, akiket nem lehet lerázni és megvezetni ilyen ügyetlen csúsztatásokkal.

A Véleményvezér is megírta már többször, hogy mivel „átszakadt a gát", olyan kritikákat is kap Magyarország Nyugatról, amelyek már részben vagy akár teljesen megalapozatlanok. Ezért igazából már az is elég lett volna, ha Orbán Viktor legalább azt megpróbálja részletesebben elmagyarázni, hogy miért is fontos egy új alkotmányt, miért nem kell félteni a bíróságok függetlenségét, vagy akár azt, hogy szerinte milyenek voltak és milyenek most a médiaviszonyok Magyarországon. A Fidesznek kellene, hogy legyenek jogi, gazdasági és politikai érvei, melyeket pontosan az ilyen fórumokon szokás bevetni.

Egy ilyen elpuskázott interjú után azonban nehéz ismét azt az önfelmentő érvet előhozni, miszerint a nyugati kritikusok még csak meg sem akarják hallgatni a magyar kormány álláspontját.

Véleményvezérek a Véleményvezéren - Blogunkon újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők fejtik ki véleményüket a hozzászólásokban.

Elszalasztott lehetőség

Sajnos azonban a kormányfő valamiért nem élt a remek lehetőséggel. A válaszok tartalmát nézve az az érzése az embernek, mint amikor a tinédzser gyereket a vasárnapi asztalnál a szülők az első szerelméről faggatják, az pedig úgy próbál kibújni a kérdések alól, mintha a fogát húznák.

Olvasd el ezt is: Orbán harca az istentelen kozmosz ellen

Ez stratégia pedig semmi esetre nem segíti sem az amerikai-magyar kapcsolatok, sem az ország külföldi megítélésének javulását. A kormányfő, úgy tűnik, nem először mérte fel rosszul, egy adott helyzetben milyen kommunikációra volna szükség, hogy hol mit kellene mondania.

Ha tetszett, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.
A blogon meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg. 

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
 • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
 • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
 • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
 • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
 • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
 • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
 • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása