Véleményvezér

vv

Orbánék banki tranzakciós adója: mindannyian súlyosan megfizetünk érte!

2012.04.12. I 7 komment I Címkék: fidesz allam banki tranzakcios ado

kormanymo.jpgKiadáscsökkentés helyett újabb sarc: a már kitaposott posztkommunista utat követik. A gazdaság egyik fő artériájának elszorítása, a pénzügyi szféra tudatos gyengítése viszont saját találmány. (Fotó: kormany.hu)

Amikor éppen felvillanóban volt a remény, hogy a gazdaságpolitikai unortodoxia alábbhagy egy kicsit, akkor a kormány hirtelen bedobja a banki tranzakciós adó ötletét. Kétségünk ne legyen, hogy ez ismételten a magyar növekedési lehetőségeket tovább romboló lépés lenne.

Ajánlott írásunk: Magyarország rögtön az USA mögött?

Mindenki fizetni fog

Az [origo]-n megjelent információk szerint a kormány azt tervezi, hogy valamennyi banki tranzakcióra, beleértve a rezsifizetést, a munkabérkifizetést vagy éppen a sárga csekkes utalást, 0,5-1 százalék körüli adót vetne ki, amiből 100-200 milliárd forintos bevételt remélnek.

Bár hasonlóan hívják, az ötletnek a valóságban semmi köze nincsen az EU-ban már tavaly felmerült ún. Tobin-adóhoz, mely a spekulációs célú pénzforgalom korlátozását célozza és mint ilyen, nem a mindennapi gazdasági élet működéséhez szükséges ügyleteket, hanem szigorúan csak bizonyos tőke- és valutapiaci tranzakciókat érint. 

Úgy tudjuk, a csoportos beszedési megbízások, a rezsi sárga csekken történő befizetése, a pénzátutalások (például amikor megérkezik a bankszámlára a munkabér), készpénz elhelyezése és kivétele a bankból, beleértve a bankautomatából való készpénzfelvételt is, a hiteltörlesztés és akár a folyószámla-vezetés után is adót kellene fizetni. Amikor cégek elutalják folyószámlájukról a járulékokat, társasági adót, áfát, a dolgozók utáni közterheket az adóhatósághoz, akkor ezen tranzakció után még ezt az új pénzügyi adót is meg kellene fizetniük.

Információink szerint az adó nem érné el a tranzakciók értékének 1 százalékát. A tervek szerint az adó halmozódhat, például amikor valaki megkapja a munkabérét, abból pedig kifizeti a rezsit, akkor előbb a munkaadóját terhelik az adóval, aztán a magánszemélyt.

Az adót a bankok fizetnék be, de továbbháríthatják az ügyfeleikre, vagyis a tényleges terhet az ügyfelek viselnék. A kormány által tervezett pénzügyi tranzakciós adó hasonló lenne, mint az idén bevezetett baleseti adó (...) és a munkavállalót terhelő személyi jövedelemadó, járulékok (itt a munkahely vonja le és fizeti be a közterhet, és a nettó bért fizeti ki a dolgozónak).

A pénzügyi tranzakciós adó a lefeleződő, az államnak jövőre 90 milliárd forintot hozó bankadó mellé jönne be.
 

A hiteltörlesztés és a sárga csekk után is adót szedne be a kormány (origo)


Széchenyi felismerte, Orbánék elfelejtették

Egy ország gazdaságának fejlettsége egyenes arányban áll pénzügyi szférája fejlettségével. Utóbbi ugyanis egy, a reálgazdaság szempontjából elengedhetetlenül fontos funkciót lát el: összegyűjti az elérhető megtakarításokat és azok egy jelentős részét a termelő beruházások felé csatornázza. Ezen közvetítőrendszer segítségével lehetővé válik a gazdaság szempontjából egyébként parlagon heverő tőke mozgósítása.

Amikor Széchenyi István 1830-ban megjelentette a Hitelt, akkor arra a problémára hívta fel az egész ország figyelmét, hogy Magyarországon a reáltőke döntő többsége nem kerül be az aktív gazdasági körforgásba. Ezt követően – és nem kis részben az ő munkásságának köszönhetően - megindult a magyar bankrendszer fejlődése és vele együtt a gazdaságunk európai felzárkózása is.

Természetesen a pénzügyi közvetítőrendszer sem működik tökéletesen, és a gazdasági válság megmutatta, milyen speciális, az egész gazdaságra kiható problémákat generálhat annak nem megfelelő működése. De ez semmit nem változtat azon a tényen, hogy a hatékonyan működő pénzügyi rendszer a gazdasági növekedés egyik legfontosabb előfeltétele. Úgy tűnik, Orbánék többek között ezt felejtették el.

Véleményvezérek a Véleményvezéren - Blogunkon újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők fejtik ki véleményüket a hozzászólásokban.

A negatív hatások

A most nyilvánosságra került lépésnek alapvetően két fontos következménye lesz. Egyrészt az, hogy a kiadáscsökkentés helyett már megint újabb sarccal próbálják a költségvetés hiányát betömni. Ha le akarjuk egyszerűsíteni: a működésképtelen állami egészségügyet, a pazarló államot, és persze a nyugdíjasok juttatásainak változatlanságát, sőt növekedését az aktív népesség aránytalan terhelésével próbálják fenntartani. Mint oly sok mindenben, a Fidesz ebben is a már kitaposott posztkommunista utat követi, ezért az eredmények is a már megismert módon jelentkeznek majd.

Van azonban valami, ami már az Orbán-kormány találmánya: ez pedig a pénzügyi közvetítőrendszer tudatos gyengítése, aminek a banki tranzakciós adó újabb iskolapéldája lenne. A mostani kormány már eddig is rengeteget tett azért, hogy a pénzügyi közvetítőrendszer hatékonyságát visszavesse, és ezáltal drágábbá vagy akár elérhetetlenné tegye a friss tőkét a magyar vállalkozók és magánemberek döntő többsége számára. Ha pedig minden pénzügyi tranzakciót megadóztatnak, akkor azzal arra ösztönzik a szereplőket, hogy kikerüljék a pénzügyi közvetítőrendszert, ami viszont az utóbbi tőkegyűjtési és tőkeallokációs lehetőségeit korlátozza még tovább – azaz a magyar gazdaság egyik fő artériáját szorítanák el.

Olvasd el ezt is: A Fidesz állama: abszurd adóállam

Még mindig nincs vége

A Véleményvezér szerint hajmeresztő, hogy mi mindent lenne képes az Orbán-kormány megtenni azért, hogy szent tehenei továbbra is érinthetetlenek maradjanak. Ezen politikai opportunizmusnak köszönhetően az elmúlt két évben a magyar gazdaság középtávú növekedési potenciálja az elmúlt húsz évben rekordnak számító mértékű károkat szenvedett, és úgy tűnik, mindennek még mindig nincs vége.

Ha tetszett, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.
A blogon meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg. 

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Holtzer Péter 2012.04.12. 09:26:39

Minden világos, csak ez nem: "Amikor éppen felvillanóban volt a remény, hogy a gazdaságpolitikai unortodoxia alábbhagy egy kicsit..." Merre láttátok villanni?

Egyébiránt erősödő érzésem, hogy a játék már csak a következő két év túlélésére megy, hogy ne 14-ig legyen teljes fejreállás. Ezért a rövidtávú túlélést segítő minden intézkedés bevetendő. Továbbá pont úgy kell kommunikálni (hazafelé), ahogy tegnap a Washington Post interjút kritizáltátok: a mi oldalunkon az igazság, és ezt meg is fogja látni a világ. Aztán majd az újraválasztás után (amiben az átírt választási törvény és körzetek, a bizonytalanok óriási tömege és egyéb apróságok miatt ma még biztos a kormánypárt) az addigra bizonyára feléledő nemzetközi konjunktúra kisegít minket. Ez a két év pedig a hatalmi bázis további gazdasági erősödéséhez is kell.

Legalábbis nehezen tudok más forgatókönyvet elképzelni.

Melecske Ákos · http://www.kozbeszed.sk 2012.04.12. 10:53:04

Nem volt eléggé kifejtve, hogy a cikkírók miért gondolják úgy, hogy Orbánék tudatosan próbálják a pénzügyi szférát gyengíteni. Szerintem inkább kapokodás, lehetséges extra források felkutatása a "jól bevált" magyar adózási hagyományok alapján.

Madár István 2012.04.12. 11:19:42

Szerintem sincs feltétlenül tudatos gyengítésről szó, inkább "csak" arról, hogy indifferensek ez ügyben, nem értik a pénzügyi közvetítés jelentőségét, és általában ha felmerül két lehetőség, akkor inkább a "gonosz bankokat" sújtó megoldást választják, mintsem már érdeket sértőt. Tekintve, hogy itt állunk egy credit crunch lehetőségétől fenyegetve, bátor próbálkozás ez, remélhetőleg nem lesz belőle semmi.

A gazdaságpolitika egyik elsődleges feladata az ösztönzés. Az, hogy olyan gazdasági magatartás felé terelje a szereplőket, amelyek a társadalom számára fontosak. Szomorú tapasztalat, hogy igazából a gazdaságpolitika nagyon sok területen ilyen szempontból már akkor is sikeres, ha legalább semleges tud lenni a döntésekre. Az azonban valószínűleg már magyar unikum, hogy helyenként mintha kifejezetten arra törekednénk, hogy a gazdaságpolitika rossz irányba ösztönözzön.

Ez egy drága, rossz irányba ösztönző, torzító, szürke gazdaság felé terelő, pénzügyi hatékonyságot csökkentő ötlet, és már az is a gazdaságpolitika szégyene, hogy ilyen formában meg tudott fogalmazódni.

akos.szalai 2012.04.12. 12:52:10

Nem vagyok biztos benne, hogy nincs szó a bankrendszer "büntetéséről". És ez racionális is lenne - ha bizonyos kormányzati célokat feltételezünk. A kormányzat ugyanis a bankrendszer versenytársa is. (Széchenyi korában erről - szerencséjükre - szó sem volt.)
Gondolatkísértet következik! Elég régen az az érzésem (már a 2010-es bankadó kapcsán is nyilatkoztam erről), fontos politikai cél, hogy változzon az a helyzet, amikor a magyar gazdaságban a beruházásfinanszírozás ilyen fontos szerepet játszik a banki hitel. A beruházásfinanszírozásban lehet erősíteni a kormányzat - vagy állami tulajdonú bank - szerepét, akkor ha forrásokat vonunk el a bankszektortól, és csoportosítunk át a kormányzathoz. (Az adóbevétel ugyanis - ellenkező híresztelésekkel szemben nem csak szociális kiadásokra megy - hanem állami megrendelésekre, illetve horribile dictu magánberuházások támogatására is. Ha kiadásokat akarunk csökkenteni, akkor ezen is lehetne kezdeni - sőt politika-gazdaságtani szempontból, mivel jövőbeni támogatások csökkentéséről van szó, nem létező javak, jogok elvonásáról, ez a legegyszerűbben csökkenthető kiadás; még akkor is ha figyelembe vesszük, hogy ma a magyar állami támogatások kiesésével EU-s források is veszélybe kerülhetnek.)
Ha a bankszektor nem hajlandó (a 2010 óta csak fokozódó jogi kiszámíthatatlanság miatt számomra érthető módon) hitelezni, akkor ott van megmentőként a kormányzat. A KKV szektor végképp neki lesz lekötelezve - most már nem csak annyiban, hogy nála lehet kilobbizni a versenytársak (a gaz multik) szabályozását, hanem a finanszírozást is tőle lehet várni.
Teszem hozzá egy ilyen politikai cél Keynes nyomán nem lenne annyira meglepő (lásd még likviditási csapda vs. kormányzati beruházások).

Madár István 2012.04.12. 14:54:58

Ákos, ez a gondolat valóban érezhetően ott van a gondolkodásban (sőt, már az első kormányzás idején volt egy emblematikus Orbán mondás, miszerint a tőkét jobban allokálja az állam, mint a tőzsde), de érthetetlen, hogy az eddigi tapasztalatok alapján miért nem lett még lekukázva. Egy teljes pénzügyi közvetítő szektor funkcióját képtelenség átvenni. És ha még hisz is abban a kormány, hogy legalább rövid távú politikai érdekből érdemes lehet az állami erőforrás-újraelosztást erőltetni, akkor is visszahőkölhetne, ha nyitna egy kicsit a parciális nézőpontján, és megnézné, hogy az egyre diszfunkcionálisabbá váló bankszektor cserébe milyen károkat okozhat egy gazdaságnak.

Jó, tudom, hogy ez nem egy pozitivista szemlélet, csak egyszerűen nem értem, hogy miért kell annyira fafejűnek lenni, hogy amikor valami nem megy, akkor ahelyett, hogy visszalépnénk, tovább erőltetjük.

akos.szalai 2012.04.12. 16:10:41

Miért kerülne kukába? Amikor a bankkárosult választóknál népszerű, a politikusok pedig örülnek az újabb játékszerüknek. Amikor "Stiglitz is azt mondta" (meg Krugman, stb.). Amikor még a kormányt kritizáló közgazdászok közül is sokan hisznek a "fejlesztő állam", meg a távol-keleti modell mantrájában. (Jut eszembe a tegnapelőtti írás: az Új Ember interjú szerint az ugye baj, hogy sokan már Európán kívülről várják a megoldást Európa bajaira?) A lényeg, hogy Állam will be back.

Brückner Gergő 2012.04.12. 23:32:35

Sajnos a bankrendszer tranzakciós adó nélkül és persze azzal sem hitelez. Kit hitelezne? A lakosságot, hogy aztán első számú közellenség legyen és mindenféle moratóriumokkal, tőkenyírbáló programokkal 3-4 év alatt érvényesítse a fedezetét 30-40 százalékon? Vagy a magyar vállalatokat, projektgazdákat, akik hihetetlen leleményességgel lopják el a kölcsönt? Vagy az önkormányzatokat, ahol még nem tudjuk hova vezet az időzített bomba?

A legjobbakat persze mindenki szívesen hitelezi, de ahhoz nem is kell magyar bankrendszer. A kormány szerintem hisz abban, hogy újrastrukturálja a magyar bankrendszert, ami egyelőre nem sikerül, igaz a rombolás része megvan. Volt egy hatalmi ág Magyarországon, a "mindenkit sanyargató" nemzetközi hátterű pénzintézetek, amely nem volt kellően bedarálva, amikor már a törvényhozás, az igazság-szolgáltatás, de a média érdemi része is megvolt.

Nyírjuk őket még mindig, a lakossági állampapír-forgalmazás elvétele, a Tobin-adó csak hab a tortán a különadó, a végtörlesztés, a nyugdíjeinstand után. Többszázmilliárdos veszteségük után kellően passzívak lesznek a bankok, aminek a magyar vállalatok és a hazai növekedés az igazi áldozata. Talán majd a Szberbank...





Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
  • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
  • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
  • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
  • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
  • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
  • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
  • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása