Véleményvezér

vv

Internet/telefonadó: a velünk élő elmúltnyolcév

2012.04.23. I 1 komment I Címkék: fidesz posztkommunizmus adocsokkentes

ovgyf.jpgA sárgacsekk-adó, az internet- és telefonadó ismét aránytalanul nagyobb terhet róna a gazdaságilag aktív népességre. A gazdaságpolitika mostanra egydimenziós lett: őket sarcolni, minden áron. (Fotó: MTI)

Ha nem velünk történne, egyenesen komikusnak találnánk, hogy a banki tranzakciós adó/sárgacsekk-adó után pár nappal megjelent a nem kevésbé elképesztő internet- és telefonadó ötlete is. Bár nyilván valamifajta politikai kalkuláció is meghúzódik a frissen kitalált adónemek mögött, az tisztán látható, hogy az Orbán-kormány gazdaságpolitikája mostanra teljesen egydimenziósra szűkült: adóztatni a gazdaságilag aktív népességet, minden áron.

Ajánlott írásunk: Nincs több sunnyogás, Orbán és Matolcsy beint

Hamar elfogyott a lendület

Valamikor nem is olyan régen az akkor ellenzékben lévő Fidesz, illetve Orbán Viktor arról beszélt, hogy szakítani kell a kommunizmusból a posztkommunizmusba átörökített húzd meg-ereszd meg gazdaságpolitikai logikával. A kampányszlogenek után a kormányprogram is adócsökkentésről és adóegyszerűsítésről szólt, első sajtótájékoztatóján Matolcsy György ennek kapcsán egyenesen „lelki változásról" beszélt.

Aztán a 16%-os – ténylegesen 20%-os –, egykulcsosnak mondott – valójában kétkulcsos – személyi jövedelemadó bevezetésével nagyjából véget is ért a lendület. Azóta bárhová nézünk, mindenütt magasabb adót, magasabb illetéket, és persze egyre bonyolultabb adórendszert, újabb és újabb adónemeket és szabályokat látunk.


Változatlan logika: sarcolni az aktívakat

A költségvetési politika azonban mostanra egyenesen adónem-kiötlési brainstorminggá silányult. Ennek a kormánynak éppen úgy nem látszik, hogy volnának gazdaságpolitikai meggyőződései, mint ahogy elődeit sem lehetett ilyesmivel vádolni. A második Orbán-kormány pontosan azt folytatja, amit az előző tíz év összes többi kormánya tett: egyre csak a mindinkább zsugorodó aktív réteget sarcolják, hogy így tartsák meg az inaktívak hőn áhított támogatását.

Az egyetlen különbség a parlamenti kétharmad, ami sajnos lehetővé tesz olyan megoldásokat is, melyek elődeiknek nem álltak rendelkezésükre (mint például a magánnyugdíjpénztárak államosítása, hogy csak a legkézenfekvőbbet említsük). A logika azonban változatlan. Mert kétségünk ne legyen: a sárgacsekk-adó, a mobiltelefonadó és az internetadó ismét aránytalanul nagyobb terhet róna az aktívakra, mint az inaktívakra.

Véleményvezérek a Véleményvezéren - Blogunkon újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők fejtik ki véleményüket a hozzászólásokban.

Kilóg a posztkommunizmus

A Fidesz nemzetmentő és rendszerváltó retorikája mögül egyre nyilvánvalóbban lóg ki az aktívakat kétségbeesetten sarcoló, de az öregségi nyugdíjasokat az utolsó véréig védő, ízig-vérig posztkommunista politika. És csakúgy, mint a korábbi kormányok esetében, a posztkommunista politika a Fidesz vezényletével sem vezet sehová. A folyamatos sarcolás a szürkegazdaság növekedéséhez, ezen keresztül pedig a már eleve kettészakadt gazdaság további szétválásához vezet.

A hazai vállalkozónak ugyanis így, újabb és újabb, ráadásul egyre bonyolultabb adók mellett esélyük sincs versenyképesen termelni vagy szolgáltatást nyújtani. Közben a külföldi befektetőket meglehetős szisztematikussággal ijeszti el a kormány jogalkotásnak nevezett voluntarizmusa. Még csak sejteni sem lehet, hogy ki fog itt százezrével (vagy akár tízezrével) munkahelyeket teremteni.

Olvasd el ezt is: A Fidesz állama: abszurd adóállam

Bevégzik a munkát

Ez a politika már akkor lemaradáshoz vezetett, amikor az európai gazdaság még felívelő szakaszban volt, a jelenlegi stagnáló környezetben viszont szinte biztos leszakadást eredményez Magyarország számára. A fülkeforradalom nem felszámolja, hanem bevégzi az „elmúltnyolcév" munkáját.

Ha tetszett, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.
A blogon meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg. 

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

akos.szalai 2012.04.23. 10:06:17

Csak egyetlen megjegyzés. A most kitalált adók (amikról sok jót - különösen az adóadminisztráció szempontjából elmondani nem lehet) nem illeszthetőek be az aktívak vs. járadékosok itt leírt képébe. Az adórendszer változása épp az, hogy az olyan adókat, amiket nagyrészt az aktívak fizetnek, mint pl. SZJA csökkentik (persze csak az aktívak egy részénél, de ez más kérdés), ezzel szemben olyan adókat, amit az inaktívak (vélhetően) nagyobb arányban fizetnek, mint a különböző fogyasztási, forgalmi típusú adókat emelik.

És még egy előnyt - nem tartom egyébként kizártnak, hogy tudatos választás eredményeként kialakuló előnyt - hadd emeljek ki: az új adók csökkentik a fiskális illúziót. Eddig bakadó volt, most - részben helyette -bevezetik a tranzakciós adót (amelynek az adóalapja persze vicc). Eddig a telekom cégeket adóztatták most - részben helyette? - kivetik a telefon, internet, stb. adót. Ezek az adóterhet az adóterhet valóban viselők számára is jól láthatóak. Egy ilyen változás a public choice elmélet szerint kifejezetten üdvözlendő, hiszen a polgárokat szembesíti az állam pénzigényével, nagyobb ellenállást vált ki egy-egy kiadási program. Ilyen viszonyok között pedig könnyebb lesz kommunikálni egy kiadáscsökkentő programot is. (Más kérdés, hogyha emellett olyan presztízskiadásokat fogadnak el, mint a stadionépítés, akkor azokat is nehéz lesz megvédeni...)

Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
 • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
 • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
 • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
 • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
 • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
 • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
 • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása