Véleményvezér

vv

Telkóadó már júliustól: átgondolta ezt Matolcsy?

2012.04.27. I 2 komment I Címkék: fidesz ado matolcsy tavkozles

matolcsymti.jpgA kormány azt vonta le tanulságként, hogy egyszerűbb az állampolgárok adóterheit növelni, mint a multikét. Az új adó teljesen előkészítetlen: nem 2 forint lesz és a hatását sem mérték fel. (Fotó: MTI)

A telekommunikációs szektor 2012 júliusától SMS-ek után, illetve hangszolgáltatásra kivetett percalapú sarcot köteles fizetni. Úgy tűnik, a Fidesz-kormány nem sokat tanult 2010 őszéből és az ágazati különadókat övező botrányokból, sőt az új „telkóadó" mind bevezetésének módjában, mind tartalmában talán még túl is tesz előkészítetlenségével, átgondolatlanságával a korábbi távközlési válságadón.

Ajánlott írásunk: Orbán mániája egyre drágább

A szakmát megint nem kérdezték meg

A kormány az új adónem kidolgozásakor ugyanazt a receptet követte, mint másfél évvel ezelőtt: a tervvel mindenféle iparági és szakmai egyeztetés nélkül állt elő. Nem csak, hogy egyetlen szolgáltatót nem kérdeztek meg, de úgy hírlik, hogy még az NMHH szakembereinek is az újságból kellett értesülniük az iparágat sújtó új adóról. Utóbbi különösen annak fényében érdekes, hogy a hatóság vezetőjének 9 éves kinevezését, valamint a hatóság rendeletalkotási jogkörrel való felruházását is azzal indokolták, hogy így az iparágat érintő szabályozást végre a szakmaiság fogja vezérelni, és hogy a politika ne dominálhassa a nemzetgazdaság szempontjából fontos távközlési ügyeket.

Persze a tervezetről ordít az is, hogy miként másfél évvel ezelőtt, úgy most sincs a javaslat rendesen átgondolva. Láthatóan nem készült például valós hatástanulmány arról, hogy ez a „csupán" 2 forintos adó – amiből idén 30, jövőre 50 milliárd extra bevételt vár a költségvetés – hogyan hat majd a fogyasztói magatartásra. Nem fogja-e ez a döntés visszafogni vagy drasztikusan átalakítani a felhasználók távközlési fogyasztását? (Hogy az iparág fejlesztési terveiről ne is beszéljünk.) És ha igen, akkor vajon hogyan alakul a várt adóbevétel?

Véleményvezérek a Véleményvezéren - Blogunkon újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők fejtik ki véleményüket a hozzászólásokban.

Kiszámíthatatlanság

Továbbá a javaslat előkészítői arról sem hallottak, hogy a mostani távközlésben pont a fix díjért telefonálást és SMS-ezést kínáló szolgáltatások dominálnak. Így aztán a percalapú, illetve SMS-darabszámra kivetett adó nem csak a hétköznapi fogyasztó, de az intézményi és céges felhasználók távközlési költségeit is tervezhetetlenné teszi, hiszen az eddig fixen beárazott szolgáltatások után is a percek és SMS-ek mennyisége után kell majd adózni.

De várhatóan nem csupán az adminisztrációs terhek fognak növekedni: ha áfa is terheli a telefonadót, akkor a 2 forint valójában 2,54 forint lesz, és könnyen lehet, hogy a cégek egy részének a telefonadó után még egyéb adókat is kell fizetniük. És a kiszámíthatóságot az sem növeli, hogy az új sarcot már az idei év közepétől, vagyis pár hónapon belül kell majd elkezdeni fizetni, miközben a Fidesz a felháborodás hatására már bizonyos csoportokat kimentene az adó hatálya alól. 

Léteznek csomagok, amelyekhez 1000 SMS jár, ebben az esetben tehát kapásból kétezer forinttal emelkedik a havi számla, függetlenül attól, hogy valóban kihasználta-e az előfizető az ezres keretet. És akkor még egy percet sem telefonált a használó.

Kerestük az adót kiötlő Nemzetgazdasági Minisztériumot, hogy adjanak tájékoztatást a szinte mindenkit érintő részletkérdésekről, de egyelőre nem kaptunk válaszokat. Nem is csoda, hogy a tárca hallgat: megkerestük a mobilszolgáltatókat is, de mindenütt az volt az első reakció, hogy fogalmuk sincs semmiről, a törvény nincs kidolgozva, nincsenek hatástanulmányok, ezért nem is kommentálják az adó tényét sem.
 

Havi több ezerrel lehet több a telefonszámla (hír24)

A mi terhünk lesz

Ám úgy tűnik, a kormány egy tekintetben mégis tanult a válságadókból: mégpedig azt, hogy a nemzetközi vállalatokat nem szabad vagy nem érdemes közvetlenül sújtani. A válságadó ugyanis egy árbevétel alapú adó volt, amit a távközlési- és energiaszolgáltatóknak kellett fizetniük – még akkor is, ha annak egy jó részét biztosan áthárították a fogyasztókra. A mostani telkóadó azonban, bár szintén a távközlési szolgáltatóktól fogják beszedni, úgy lett kitalálva, hogy azt a cégek száz százalékban velünk, fogyasztókkal fizettessék meg.

Olvasd el ezt is: Internet- és telefonadó: a velünk élő elmúltnyolcév

A telkóadó és annak megannyi átgondolatlansága egy újabb példa arra, hogy a kormány nem akar tanulni korábbi sikertelenségeiből. Pontosabban: végül azt vonta le magának tanulságként, hogy még mindig egyszerűbb az állampolgárok adóterheit növelni, mint a multikét.

Ha tetszett, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.
A blogon meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg. 

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Melecske Ákos · http://www.kozbeszed.sk 2012.04.27. 09:48:46

Arról nem is beszélve, hogy a cégek belső rendszereit, ERP-jét sem lehet az egyik napról a másikra beállítani egy ilyen adó normális követésére és levonására. Legalább ez miatt minimum udvariasság let volna az ágazattal leülni és egyeztetni.

Ebből is látni, hogy a minisztériumnak és a vezetőinek sajátosan korlátolt felfogásuk van arról, hogy működik a gazdaság.

Baksa Roland 2012.04.27. 10:04:19

Még ennél is több gyönyört rejt ez a történet. A telefonadót július 1-től akarják bevezetni, előtte 30 nappal ki kell hirdetni a törvényt, a parlamenti tárgyalgatás is normál esetben 3-4 hét, vagyis jövő héten, legkésőbb utána héten be kéne terjeszteni a törvényjavaslatot. Van menekülőút is, akár 1 nap is elég lehet a beterjesztéshez és elfogadáshoz, mert hát ugye tavaly év végén épp így írta át a kormányoldal a házszabályt. Lehet, hogy most ezt ki is használják, lévén, hogy a Fidesz máris akadékoskodni tűnik, a párt szóvivője máris szociális alapú kedvezményezést követel. Innen szép nyerni, ugye.
Azt már csak halkan teszem hozzá, hogy mennyire nagy dobra verték ősszel ugyanezek a személyek, hogy idén januártól lesz egy gazdasági stabilitási törvényünk, ami garantálni fogja, kétharmaddal persze, hogy év közben nem lehet majd adótörvényt változtatni, adó bevezetni meg végképp nem. A beterjesztett tvjavaslat azt mondta ki, hogy csak év elején lehet új adót kivetni, de csakis úgy, hogy előtte legalább fél évvel már meg kell születnie az arról szóló törvénynek. Ezt végül is óriási előrelátásról tanúbizonyságot téve még a parlamenti tárgyalás alatt kivették a kormányoldali képviselők.

Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
 • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
 • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
 • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
 • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
 • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
 • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
 • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása