Véleményvezér

vv

Újabb válság Európa perifériáján: van-e kiút?

2012.06.06. I 1 komment I Címkék: eu spanyol allam korrupcio gazdasagi valsag

apcut.jpgKi kell fizetni az elmúlt tíz évben felhalmozódott adósságot, melynek jó része fogyasztásra és értelmetlen beruházásokra ment el. De a bérekkel kapcsolatos várakozásokat is muszáj radikálisan csökkenteni. (Fotó: AP)

Újabb euróválság van a láthatáron: alig hogy mindenki keresztet vetett a görög eurózóna-tagságra, mind többen egy spanyol bankpánikról beszélnek.

Ajánlott írásunk: Elszegényedés vagy hiperinfláció?

Miért kerültek ekkora bajba?

Akárcsak a görögök, a portugálok vagy az olaszok esetében, itt is már régóta sejteni lehetett, hogy valamikor nagy baj lesz. Mint a többi esetben, a problémák a spanyoloknál is elég sokáig gyűltek ahhoz, hogy végül szinte kezelhetetlen méretűvé duzzadjanak.

Az elmúlt évtizedben a spanyol GDP növekedésének jelentős részét a végső soron külföldi hitelekből finanszírozott építőipari robbanás generálta. Ahogyan az pedig az európai periféria országaiban szokás, az építőipar tevékenységéhez nagyon nagy fokú állami korrupció társult. A politikusok és az őket finanszírozó üzletemberek szimbiózisából kialakult oligarchikus rendszer pedig annak rendje és módja szerint felesleges és gazdaságtalan beruházások sorozatát termelte ki.

Ez azért volt különösen káros, mert a beáramló óriási pénz a jövedelmeken keresztül az általános jólétet is emelte, végső soron pedig a spanyol munkaerőköltség jelentős növekedéséhez vezetett. A megannyi értelmetlen beruházás viszont azt is jelentette, hogy a munkaerő hatékonyságának javulása nem követte a munkabérek emelkedését: a bérek elszakadtak a munkaerő valódi teljesítményétől.

Most pedig, amikor a külföldi tőke beözönlése megállt, szétesett az egész rendszer. Ami maradt, az rengeteg életképtelen vállalat és az ország valódi teljesítőképességéhez képest aránytalanul drága munkaerő. Nem csoda, hogy a munkanélküliség 20% fölött stabilizálódott, míg a fiatal munkanélküliség elérte az 50%-ot.

Véleményvezérek a Véleményvezéren - Blogunkon újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők fejtik ki véleményüket a hozzászólásokban.

Mit kellene most tenniük?

Ebben a helyzetben Spanyolországnak két óriási problémával kell megküzdenie.

Egyrészt ki kellene fizetnie azokat az adósságokat, amiket az elmúlt évtizedben halmoztak föl, és amelynek nagyon jelentős része fogyasztásra vagy a helyi oligarchiák járadékvadászatát szolgáló beruházásokra ment el. Mindezek különösen nagy mértékben koncentrálódtak a helyi politikusok által felügyelt regionális bankokban, amelyek most összeomlással fenyegetnek. A vonatkozó kérdőjelek olyan nagyok, hogy az ország bármelyik pillanatban az IMF és az EU mentőcsomagjára szorulhat.

A második probléma a gazdaság működőképessé tételének kérdése. A jelenlegi munkaerő-termelékenység és munkabérszint mellett kevés dolgot érdemes Spanyolországban termelni vagy szolgáltatni. Ahhoz, hogy ez a helyzet változzon, a spanyolok munkabérrel kapcsolatos várakozásait kell radikálisan csökkenteni. Az eurózóna tagjaként viszont ezt csak rendkívüli költségvetési megszorítások segítségével lehetne elérni.

Közben azonban nem szabad, hogy ezek a megszorítások tönkretegyék a kevés működőképes vállalatot vagy hogy az óriási munkanélküliség és a tartós kilátástalanság társadalmi robbanáshoz vezessen.

Olvasd el ezt is: Orbán mehet, az oligarchák maradnak?

Nem biztos, hogy van kiút

Mindehhez azonban olyan fokú legitimációra lenne szükség, amellyel a jelenlegi helyzet kialakulása miatt döntő részben felelős nagy pártok nem rendelkeznek. Marad tehát az állandó egyensúlyozás és a német segítséghez való fohászkodás.

Ezért egyelőre nem látszik, hogyan fog Spanyolország kimászni ebből a gödörből. Még az is lehet, hogy nem fog.

Ha tetszett, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.
A blogon meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg. 

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Melecske Ákos · http://www.kozbeszed.sk 2012.06.06. 10:01:04

"Az eurózóna tagjaként viszont ezt csak rendkívüli költségvetési megszorítások segítségével lehetne elérni."

...vagy vissza kell térni a pesohoz.

Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
 • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
 • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
 • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
 • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
 • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
 • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
 • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása