Véleményvezér

vv

A magyar baloldal világklasszis a tökölésben – Uj Péter különvéleménye

2012.06.09. I 0 komment I Címkék: mszp fidesz különvélemény uj péter bajnai

up2.jpg2014-re nem az az igazi kérdés, hogy az ellenzék talál-e szimpatikus, szöszölős miniszterelnök-jelöltet, hiszen kimondhatjuk, ez a jelölt megvan. Ám az MSZP közben ma még csak nem is kampányképes erő.

Hétvégi rovatunkban a hét általunk legérdekesebbnek, legtanulságosabbnak, legprovokatívabbnak talált kommentje kapcsán kérjük meg annak szerzőjét, hogy fejtse ki bővebben állításait. Ezúttal rendhagyó módon hozzászólónk saját blogján megjelent írása adja interjúnk apropóját: Uj Pétert kérdezzük, aki Haza és lebegés: Bajnai visszatért! című posztjában a következőket írta:

Uj Péter: Nem szeretném lerombolni a baloldali értelmiség messianisztikus világképét, de Bajnai Gordon nem fog visszatérni. Vissza van már térve egészen. Látják? Nem látják? Na látják! Messze nem néz ki a dolog olyan lelkesítően, mint a hit mennyezetfreskója, az égi seregek élén dicsfényben érkező vezér, aki egyetlen kardcsapással megroppantja a gonosz hatalmát.

Ahányszor csak megszólal, nyilvánosság elé lép a volt miniszterelnök, a baloldali szavazó pulzusszáma megugrik, légzése fölgyorsul: talán most! Aztán mégsem.

Ha létezik a rendszerváltás utáni magyar baloldalnak hagyománya, akkor ez az: a tökölés, hezitálás, maszatolás. Ebben világklasszis. (Folytatás itt.)

Véleményvezér: Azt írod, hogy a magyar politika a személyiségek harca körül forog – és ezzel nehéz is lenne vitatkozni. Ugyanakkor nagyon nagy különbség van Medgyessy Péter és az összes többi választást nyert miniszterelnük közt. Miközben Antall, Horn, Orbán vagy éppen Gyurcsány mindenki számára jól láthatóan határozott egyéniségek voltak, Medgyessyre mintha az ellenkezője lenne igaz. Ő gyakorlatilag nem Orbán Viktor ellenfeleként, hanem ellentéteként nyert. Unalmas volt és minden, csak nem inspiráló. Miből gondolod, hogy 2014-ben az ellenzéknek a Gyurcsány-típusú, határozottnak tűnő figura kell majd, és nem egy szöszölős ember?

UP: 2002-ben az MSZP nem Medgyessy miatt, hanem Medgyessy ellenére nyert. Ott volt a lehetőség: a párt körülbelül egységes és ütőképes volt, Kovács László (és Horn Gyula öröksége, szelleme) összetartotta a szervezetet, a Fidesz-kormány szokásos módon elhasználódott a ciklus végére, sorozatos kommunikációs hibákat vétett, és ebben a helyzetben a szocik egy nagyon rámenős, agresszív és demagóg kampányt tudtak indítani a vérprofi tanácsadó (jobboldalon: hírhedt bajkeverő), Ron Werber vezetésével. Ezzel szemben a Fidesz meglepő módon (hiszen a kormányzást akkor is konfrontatív stílusban, lehengerlően kezdte) visszafogottabb kommunikációs stratégiát választott, és mint kiderült, ez hiba volt. A második fordulóra gyorsan stratégiát váltottak, Orbán bedobott mindent, mozgosított, és majdnem sikerült vert helyzetből fordítania. Ha valamiből tanultak Orbánék, ebből az esetből biztosan, soha többé nem fognak ilyen hibát elkövetni. Sőt. (Inkább esélyes, hogy átesnek a ló túlsó oldalára.) Tehát szerintem nem Medgyessy visszafogottsága nyerte meg a választást, hanem Werber agresszív stratégiája.

2014-re nem az az igazi kérdés, hogy az ellenzék talál-e szimpatikus, nyugodt, szöszölős miniszterelnök-jelöltet, hiszen kimondhatjuk, hogy ez a jelölt megvan, hanem az a kérdés, hogy az MSZP lesz-e olyan szervezett, hatékony, kiélezett és erős, hogy levezényeljen egy 2002-es erősségű kampányt. Ezt most kizártnak tartom. Az MSZP ma nem hogy nem kormányképes, de még csak nem is kampányképes erő. Tábora olvad, szellemi hátországa gyakorlatilag nincs, szervezete széteső, karizmatikus vezetői nincsenek, anyagi tartalékai kimerültek. Csodára lenne szüksége ahhoz, hogy ez a szétesési folyamat megálljon. Nekem az a gyanúm, és ez csak jóslat, persze, hogy a szocialista párt már sosem fogja hozni a 2002-es formáját. A legújabb közvéleménykutatási adatok sem azt mutatják, hogy az MSZP magára találna, hanem csupán azt, hogy a Fidesz esik. (Hozzáteszem gyorsan, ezek amolyan felületes, rissz-rossz magyarpublicista-meglátások, spekulációk, nincsenek belső értesüléseim, kiépített információs csatornáim, a Parlamentbe sem tettem be a lábamat másfél éve, csak a laikus újságolvasó eszközeivel rendelkezem.)

Uj Péter (1969) újságíró, 2000 februárja és 2011 szeptembere között az Index főszerkesztője.

VV: Szerinted Bajnai Gordon kivárása, hezitálása elindította őt az elnémethmiklósodás útján. Erre a hívei nyilván azt mondanák, hogy csak kivár, és még nem jött el a fellépés ideje. Miért gondolod, hogy ez nem az okos kivárás, hanem a szöszölés?

UP: Amit én látok, az minden, csak nem okos kivárás. Ilyen félig-visszatértem, de mégsem, megszólalok, de mégsem, lebegek-hebegek bénázás. A kivárás az lenne, ha egyáltalán nem lenne jelen. De láthatóan valamilyen akcióban van. Soft landing helyett ez amolyan soft takeoff. Ha én Bajnai-drukker lennék, nagyon nyugtalanítanának az elmúlt hónapok alakításai. Rosszul megkoreografált, rosszul időzített megszólalások, rossz témaválasztás – ahogy a posztban is említem: mélyszegénység! A nyelvezet dermesztően mesterkélt, igazgatósági ülésekre való. Úgy tűnik, hogy a Bajnai-csapat nem találja a nyelvét.

Az egész Haza és Haladás-vidékről egyedül Oszkó Péter tűnik magabiztosnak, a saját szakterületén viszonylag hiteles kormánykritikákat fogalmaz, nem túl szakmai, nem túl demagóg. Az ő példáján is látszik, hogy a szakpolitikázás nem feltétlenül jelent unalmas szócséplést és béna bikkfanyelvet, végtelen tanulmányok érthetetlen megállapításainak idézgetését. (A Wizzair-ügytől most elegánsan tekintsünk el.) Ha az előző kérdésben fejtegetett helyzetből indulunk ki, akkor valószínű, hogy Bajnai most azt sem tudja, mire várjon. Mert oké, a Fidesz-kormány agresszív dilettantizmusával szépen készíti elő a terepet, de az MSZP-t Bajnai is reménytelennek ítélheti, a párton belüli folyamatokra nincsen semmilyen hatása. Az LMP még a szociknál is messzebb van a kampányképességtől. És ott van még Gyurcsány, akinek a közelébe sem szabad menni. Ebben a helyzet mit tud csinálni? Elkezdhet mondjuk saját pártot építeni, de erre láthatóan nincs tehetsége, kedve, csapata és pénze. Akkor merre? Kábé ebből adódhat ez a bizonytalan maszatolás.

VV: Ahogy írod is, a baloldali értelmiség mintha pontosan azt csinálná, amit korábban Gyurcsány esetében: hátradőlnek és arra várnak, hogy majd megváltja őket valaki (jelen esetben Bajnai). Úgy tűnik, hogy a jobboldaliak is ezt a pozíciót vették fel Orbán Viktor irányába – még évekkel ezelőtt. Miért van ekkora igény a messiásokra a magyar eliten belül?

UP: Itt két jelenségről van szó. Nem a baloldali értelmiségről, hanem kifejezetten a pártapparátusról írtam, hogy az „egyszer majd úgyis mi jövünk" alapélményén nőtt föl, ez van a reflexeiben. A rendszerváltáskor kis híján megsemmisült posztkommunista párt 1994-ben megerőltetés nélkül megnyerte a választást; semmiféle nagy megújulásra, belső forradalomra nem volt szüksége. Ez a túlélési stratégia azóta is jellemző a szocialista vezetőkre: nem kell itt semmi nagy dolgot kitalálni, nem kell megújulni, meg kell nyerni a belső küzdelmeket, és egyszer úgyis mi jövünk. Jóval nagyobb erőt fordítanak saját pártbeli ellenfeleik legyőzésére, mint a jobboldallal vívott politikai küzdelemre. Ez szinte abszurdba fordult 2009 után, a Demokratikus Koalíció kiválása előtti belharc pedig már kifejezett önmegsemmisítési kísérletnek tűnt. A külső szemlélő, aki nem ismeri a szocialistáknak ezt az „egyszer úgyis mi jövünk" mentalitását, nem is érthette, hogy mi folyik.

Érdekes módon Orbán is valami hasonló stratégiát alkalmaz '98 óta: a jobboldalra kell figyelni, ott megtartani a tábort, uralni az anyagi és szellemi erőforrásokat, a vezető szerepet, a béna szocik majd úgyis kinyírják magukat. Ez tehát az egyik jelenség. Összeköthető a messianizmussal, de az szerintem alapvetően másik, bonyolultabb, nehezebben magyarázható dolog. Azt sem merném kimondani, hogy a hazai politikai életben dominánsabb lenne ez a vonal, mint más országokban. Persze mögé lehetne vetíteteni valami felületesen historizáló magyarázatot, hogy Horthy, Kádár, meg hogy maguk a messiások és wannabe-messiások is erősen dolgoznak a hitvilág fenntartásán, mert messiásnak lenni elég jó állás, de ezt a jelenséget komolyabban kellene vizsgálni. Legelőször is azt, hogy valóban létezik-e.

A legutóbbi különvélemények a Véleményvezéren:
Rényi Pál Dániel: Orbán mehet, az oligarchák maradnak?
Kiss Ádám: Csúcstechnikájú Gripen és muzeális Csepel teherautó
Varró László: Felbőszítésben Magyarország világrekorder
Martin József Péter: Az EU-nak nincs alternatívája
Vári György: Kijár Áder Jánosnak, hogy kapjon egy esélyt
Baksa Roland: A telefonadónál inkább a felkészületlenség dominálhat
Madár István: A gazdaságpolitikában nemigen van jelen a tudatosság elve
Szalai Ákos: A plágiumügy főszereplője nem Schmitt
Lánczi Tamás: Az LMP az SZDSZ bunkósbotját suhogtatja

Ha tetszett, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.
A blogon meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg. 

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.





Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
  • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
  • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
  • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
  • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
  • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
  • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
  • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása