Véleményvezér

vv

NFM, a csődminisztérium

2012.06.11. I 0 komment I Címkék: fidesz korrupcio vasut nfm

sinszeg.jpgNem kívánjuk eldönteni, hazudott-e közleményében a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium vagy éppen igazat mondott, az biztos, hogy a tárca mindkét esetben csődöt mondott. (Fotó: szegedma.hu)


A hétvégén kiszivárgott egy videófelvétel, mely egy pénteki, a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete és a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium között folytatott tárgyaláson készült. A minisztérium természetesen azonnal elhatárolódott, de akár elhisszük az NFM-nek a felvételre adott védekezését, akár nem, egy biztos: az eset kiváló példája annak, hogy így vagy úgy, de komoly gondok vannak a kormányzat jelenlegi működésével.

Ajánlott írásunk: Felbőszítésben Magyarország  világrekorder

Mi hangzott el?

A felvételen az NFM állítólagos képviselője, akiről egyelőre többet nem tudunk, olyan kijelentéseket tesz, mint hogy a minisztérium sem hisz saját vonatritkítási tervének hatékonyságában, hogy igenis lesznek vonalbezárások, amit például az IMF-re lehet majd fogni, sőt még arra is céloz, hogy a minisztérium tehetetlen a korrupcióval szemben.

Erre jött a minisztérium zavaros védekezése, melyben mindent tagadtak, még azt is, hogy NFM-alkalmazott lett volna a tárca nevében tárgyaló férfi, illetve ezzel némileg ellentmondásban azt is állították, hogy a nyilatkozó magánvéleményét közölte, nem pedig a tárca szakállamtitkárainak álláspontját ismertette.
 


Ha hiszünk az NFM-nek...

Amennyiben valóban nem az NFM alkalmazottja tárgyalt az NFM nevében a vasutasokkal, ráadásul a tárca vezetőinek hivatalos véleménye helyett az azzal teljesen ellentétes magánvéleményét közölte, az nem más, mint a minisztérium teljes csődje. Ebben az esetben nyugodtan kijelenthetjük, hogy ez a Fidesz által bevezetett túlközpontosított államigazgatás állatorvosi lova is lehetne. Ez a központosítás ugyanis azt hozta, hogy a kevesebb minisztérium és a centralizáltabb szervezet miatt a valódi döntéshozatal is legalább egy szinttel feljebb került. Az osztályvezetőiről minimum (helyettes)államtitkári szintre, de megannyiszor láthattuk, hogy egészen a miniszterelnökhöz – nyilván biztosítva ezzel azt, hogy minden kicsit is lényeges kérdésben a politikai alapon kinevezettek döntsenek.

Ennek a struktúrának azonban egy nagy hátránya, hogy a vezetők napja is 24 órából áll, így vagy kevesebb idő jut a mérlegelésre és több lesz a hibázási lehetőség, vagy hosszú időre elvesznek az ügyek a döntéshozatali folyamatban. Az ebből fakadó frusztráció pedig az egyik típusú beosztottból azt hozza ki, hogy lebénul: áll és vár a vezetői döntésre, gyakran hónapokat, sőt éveket. A másikból viszont azt, hogy mivel nincs megfelelő eligazítás és utasítás, elkezd a saját feje után menni.

Akár még az is elképzelhető, hogy az utóbbi esetre láthattunk most példát.

Véleményvezérek a Véleményvezéren - Blogunkon újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők fejtik ki véleményüket a hozzászólásokban.

...és ha nem hiszünk

Azonban nem árt észrevenni, hogy akár minisztériumi alkalmazott tárgyalt a vasutasokkal, akár nem, ez semmit nem változtat azon, hogy az elhangzottak túlságosan is valószínűnek tűnnek. Legalábbis nem nagyon jut eszünkbe reális magyarázat arra, hogy valaki, aki egy egyeztetésen elvileg a kormányt képviseli, miért akarná lejáratni saját feletteseit. Ha tehát a felvételen hallottak megfelelnek a valóságnak, az elképesztő mértékű cinizmusról árulkodik. Ezek után legalább annyi elvárható lenne, hogy vizsgálat induljon a tárcánál – és lehetőleg nem a felvételen szereplő képviselőjük eltávolítására, hanem az általa elmondottak igazságtartalmának az ellenőrzésére.

Olvasd el ezt is: A magyar baloldal világklasszis a tökölésben

A Véleményvezér nem kívánja eldönteni, hazudott-e közleményében a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium vagy éppen igazat mondott, az biztos, hogy a tárca eltérő okokból, de mindkét esetben csődöt mondott.

Ha tetszett, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.
A blogon meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg. 

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
 • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
 • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
 • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
 • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
 • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
 • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
 • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása