Véleményvezér

vv

A kommunista nyugdíjak mennek, az ügynökök maradnak?

2012.06.13. I 1 komment I Címkék: fidesz posztkommunizmus demokracia boross

mtiboross.jpgA Fidesz fél az ügynöklisták nyilvánosságától, és hogy ezt leplezze, kirakatintézkedésekkel áll elő, hátha elhiszi róluk valaki, hogy most aztán tényleg jól odacsaptak a kommunistáknak. (Fotó: MTI)

Az elmúlt napokban két, az állampárti múlt lezárásával kapcsolatos fontos hír is napvilágot látott. Sajtóértesülések szerint a Fidesz az ügynökmúltat is vizsgáló Nemzeti Emlékezés Bizottsága élére azt a Boross Pétert jelölné, aki az elmúlt években rendre az ügynöklisták nyilvánossága ellen érvelt. Eközben fideszes és jobbikos képviselők egy olyan módosítót nyújtottak be, mellyel elvennék a nyugdíjpótlékot a kommunista rendszer működtetésében fontos szerepet játszó egykori káderektől.

A kép tehát alapvetően semmit nem változott a pár hónappal ezelőtti ügynökvitához képest: a kormánytöbbség továbbra sem tűnik túlságosan elkötelezettnek a múlt feltárásában, több képviselőjük azonban ebbe nem akar belenyugodni.

Ajánlott írásunk: Szegény, szegény jobboldal!

Elvenni a kiemelt nyugdíjakat: miért csak most?

A vezető kommunista funkcionáriusok nyugdíjkiegészítésének megvonását a Véleményvezér teljes mellszélességgel támogatja. Egyszerűen gyomorforgató belegondolni abba, hogy például az '56-os forradalmat leverő ávós vezető, belügyminiszter, vagy akár a '70-es évek hírhedt pártfunkcionáriusai olyan nyugdíjakat kaptak és kapnak, mintha vezető tisztségeiket egy demokráciában és jogállamban töltötték volna be. És ez most nem demagógia: mindezt a mi adóforintjainkból.

...idén létrehoznak egy szakértői bizottságot, amely a kárpótlásért felelős miniszterrel (vélhetően Balog Zoltán emberierőforrás-miniszterrel) együtt október végéig határozhat arról, hogy egyes személyek veszítsék el a nyugdíjpótlékukat. Azoktól lenne megvonható a kiegészítés, akik "az 1945. és 1949. közötti időszakban a demokratikus államberendezkedés felszámolásában" játszottak szerepet, vagy részt vettek az 1956-os forradalom és szabadságharc leverésében vagy az azt követ ő megtorlásokban, esetleg az 1948. és 1989. közötti időszakban titkosszolgálati tevékenységet folytattak, vagy az 1948. és 1989. közötti időszakban állami vezetői tisztséget töltöttek be. Azok is elveszíthetik a nyugdíjpótlékukat, akik a Magyar Kommunista Pártban, a Magyar Dolgozók Pártjában, a Magyar Szocialista Munkáspártban vagy a Kommunista Ifjúsági Szövetségben vezető tisztséget töltöttek be. (...) A Jobbik már 2010 nyarán előállt olyan törvényjavaslattal, amely megfosztotta volna az előző rendszer működtetőt a nyugdíjprivilégiumaiktól. A törvényjavaslatot elkezdték tárgyalni, de a parlamenti folyamat megakadt, és a kormánypárt azóta is jegeli a javaslatot. A minap az LMP és néhány fideszes képviselő a tárgyalás folytatása mellett tette le voksát, de a kormánypárti többség most is meggátolta a vita folytatását.


Elvennék a nyugdíjpótlékot a kommunista rendszer kiszolgálóitól (origo)

Az egyetlen szomorú kérdés, hogy miért kellett ezzel 2012-ig várni, mire legtöbbjük már nem is él, illetve, hogy a Fideszben miért csak a kormányzás félideje után vették elő ezt az ügyet. Csak remélni tudjuk, hogy nem valamiféle eleve kudarcra ítélt partizánakció eredménye a javaslat és nem herélik ki teljesen, mire elfogadásra kerül. Amit pedig különösen nem szeretnénk látni, az az, hogy a nyugdíjpótlék megvonását is a Fidesz kormányzására oly jellemző módon személyre szabott kivételekkel tűzdeljék meg, azon az alapon, hogy a jobboldalhoz megtért kommunisták jó kommunisták.

Véleményvezérek a Véleményvezéren - Blogunkon újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők fejtik ki véleményüket a hozzászólásokban.

Egyszerű figyelemelterelés?

A tavaszi ülésszak egyik legszomorúbb, de egészen biztosan legszánalmasabb jelenete az volt, amikor a retorikájában harcos antikommunista, olykor még ellenfelei szüleinek, nagyszüleinek múltját is felhánytorgató Fidesz a Schiffer András által benyújtott ügynöktörvénynél egyszerűen megfutamodott, nehogy nyilvánosságra kelljen hozni, ki mindenki tevékenykedett 1989 előtt ügynökként. A Fidesz-frakció egy része azonban ezt a gyávaságot annyira vállalhatatlannak ítélte, hogy páran igent nyomtak az LMP-s javaslatra, illetve később nyomást gyakoroltak a párt vezetésére, mely így arra kényszerült, hogy ígéretet tegyen legalább az ügy későbbi rendezésére, mégpedig egy bizottság felállítása formájában.

A legfőbb félelmünk az, hogy a mostani nyugdíjjavaslat is leginkább csak egy kommunikációs trükk, hogy eltereljék a figyelmet a valódi problémáról, az immár 22 éve húzódó ügynökkérdés rendezetlenségéről, arról, hogy most világosan kiderült, érdemi változást a Fidesz sem akar. Ugyanis már magát ezt a bizottságosdit is az ügy nyilvánvaló elkenéseként értékelték akkor névtelen fideszes nyilatkozók, de hogy ezt a testületet Boross Péter vezesse, garancia az eredménytelenségre (valamint a belső elégedetlenség ismételt feléledésére). Hiszen a volt miniszterelnök nézetei az ügynökkérdésben szinte teljesen azonosak a szocialistákéval, amit jól ismerünk: „nem kell a múltat bolygatni", illetve a „nemzetbiztonsági érdekek" sokkal fontosabbak.

Nem kell tehát különösebb jósteheteség látni, hogy Boross vezetésével aligha lesz olyan ügynöktörvénye Magyarországnak, mint mondjuk Lengyelországnak vagy Csehországnak.

Olvasd el ezt is: Milyen alapon kommunistázik a Fidesz?

Félnek

A helyzet világos: a Fidesz valamiért tényleg fél az ügynöklisták nyilvánosságától, és hogy ezt leplezze, kirakatintézkedésekkel áll elő, hátha elhiszi róluk valaki, hogy most aztán tényleg jól odacsaptak a kommunistáknak. A gond csupán az, hogy néhány száz vénembertől pár tízezer forintot elvenni nagyon nem ugyanazt jelenti, mint feltárni, hogy ki volt az a sokezer ügynök, akik közül több máig a magyar közélet befolyásos szereplője.

Ha tetszett, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.
A blogon meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg. 

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tordaicsaba 2012.06.13. 14:43:22

A benyújtott javaslat (a látszat ellenére) nem általában a kiemelkedő pártállami nyugdíjak megvonásáról/csökkentéséről szól, hanem annak csak egy egészen kis szeletéről, ráadásul az érintettjei valószínűleg nem is a diktatúra működtetői lesznek.
Merthogy a normaszöveg nem általában rendeli el egy meghatározott személyi körben a nyugdíjak felülvizsgálatát, hanem csak azokat a pótlékokat érinti, amelyeket 1991-ben (!) a köztársasági elnök és a miniszterelnök a sport-világbajnokok számára vagy az olyan kitüntettetek részére hagyott továbbfolyósítani, akik „a kitüntetést tudományos, sport, művészeti vagy más, a nemzet számára kiemelkedően hasznos munkásságuk elismeréseként kapták.”
Ebbe a körbe a volt PB tagok, miniszterek, miniszterhelyettesek, csoportfőnökök stb. jellemzően nem tartoznak bele.

Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
 • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
 • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
 • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
 • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
 • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
 • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
 • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása