Véleményvezér

vv

Dekóder: mit is akar mondani Orbán az IMF-ről?

2012.07.17. I 3 komment I Címkék: fidesz eu imf orban gazdasagi valsag

orbanmti.jpgAz IMF-hitelre nem azért van szüksége Orbánnak, mert az olcsóbb finanszírozást tesz lehetővé, hanem azért, mert tényleg baj van és az IMF nélkül esély sincs kihúzni a jövő évet. (Fotó: MTI)

Orbán Viktor szerint a magyar közvélemény félreérti, hogy miért is van szükségünk az IMF-hitelre. Szerintünk viszont Orbán Viktor érti félre. Vagy legalábbis úgy tesz.

Ajánlott írásunk: Határon túliak váltják le a Fideszt?

Igen, tényleg olcsóbb

A miniszterelnök tegnap azt nyilatkozta, hogy az IMF-hitelre nem azért van szükség, mert bajban vagyunk, hanem, mert így tudja az ország az olcsóbb finanszírozást biztosítani.

Az állítás első része az, hogy nem vagyunk bajban. Azaz, ha akarnánk, az államadósság lejáró részét, illetve az esedékes kamatokat probléma nélkül ki tudnánk fizetni. Az nyilván senki fejében meg sem fordul, hogy ezt a saját erőforrásainkból tennénk, hanem egyszerűen arról van szó, hogy a kormányfő szerint fel tudnánk venni újabb hiteleket, hogy a korábbiak terheit fizethessük. Szerinte tehát a magyar közvélemény félreérti a helyzetet, amikor azt gondolja – az általa idézett, a kormányzat megrendelésére készült felmérés szerint nagy arányban –, hogy Magyarországnak ezzel kapcsolatban bármilyen problémája lenne.

Orbán Viktor állításának második része az volt, hogy az IMF-hitel segítségével olcsóbban jutnánk forráshoz. Itt a kormányfő gondolhatott arra a tényre, hogy az IMF-hitel kamata egyszerűen alacsonyabb, mint a piacon elérhetőké. Erről tudjuk, hogy valóban így van: az IMF nem egy kereskedelmi bank, ezért a célja sem az, hogy a saját profitját maximalizálja, hanem az, hogy az egyes országok pénzügyi stabilitását mozdítsa elő. Ráadásul abban az esetben, ha megkötjük az IMF-fel a megállapodást, a piaci finanszírozás ára is lecsökken, hiszen a Valutaalapnak köszönhetően jelentősen mérséklődne a magyar csődkockázat.

Ha viszont még a miniszterelnök is nyilvánosan elismeri, hogy az IMF-hitellel olcsóbb lenne a magyar adósság finanszírozása, akkor vajon az elmúlt két évben miért nem ezeket a forrásokat használtuk? Miért kellett százmilliárdokat fizetnünk külföldi pénzintézeteknek, ha egyszer a „mi bankunk", az IMF olcsóbb hitele is elérhető lett volna?

Véleményvezérek a Véleményvezéren - Blogunkon újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők fejtik ki véleményüket a hozzászólásokban.

Mi változott akkor?

A kormányfő által lefestett kép alapján a döntési helyzet is pontosan az, mint két évvel ezelőtt: adott az olcsó IMF-alapú finanszírozás és a drága IMF nélküli. Ha viszont az alternatívák valóban ugyanazok, akkor valaminek mégiscsak változnia kellett, ha a kormányfő ma mégis inkább az IMF-et választaná.

A miniszter a tárgyalások mostani elkezdése előtt azt mondta: „Európában kavarog minden, a nálunk sokkal nagyobb gondot jelentő Spanyolország, Olaszország, esetleg Franciaország ügyei a piacokat hektikussá teszik", ezért nehéz megmondani, hogy jövőre meglesz-e a piacon az az 5-6 milliárd eurós finanszírozási forrás, ami Magyarországnak ahhoz kell, hogy például vissza tudja fizetni a lejáró, korábbi IMF-adósságot. Ha igen, akkor nem kell a hitel, de ha nem lesz, akkor hozzá kell esetleg nyúlnunk a kerethez.

Varga Mihály: Hozzányúlhatunk az IMF-hitelhez (Index)

Ez a változás pedig nem más, mint az, hogy akármennyire is az ellenkezőjét állítja, valójában már maga a miniszterelnök sem lát más kiutat a jelenlegi finanszírozási csapdából, mint a Valutaalaphoz való közeledést. Ahogyan ugyanis Varga Mihály is említette, a jövő évi adósságszolgálat teljesítéséhez szükséges 5-6 milliárd eurót valószínűleg nem tudnánk a piacról felvenni.

Magyarul: igenis baj van, mert Orbán Viktor kijelentésével ellentétben nem állunk stabil lábakon: nem a talpon maradás ára, hanem igenis maga a talpon maradás a kérdés.

Olvasd el ezt is: Közgép: szenved a Fidesz

Nem mi értjük félre

Ennek megfelelően a kormányfő szavait a következőképpen dekódolhatjuk: a magyar közvélemény nagyon is jól látja a helyzetet, az IMF-hitelre nem azért van szüksége a kormányfőnek, mert az olcsóbb finanszírozást tesz lehetővé, hanem azért, mert tényleg baj van és az IMF-megállapodás reménye nélkül esély sincs kihúzni a jövő évet.

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2012.07.17. 09:03:55

Az olcsó IMF-alapú finanszírozásnak azonban ára van, míg a drágább piaci hitelnek nincs. Az ár pedig az, hogy IMF-hitel olcsóbb, de ezért cserébe az IMF bizonyos programpontok teljesítését várja, mivel szeretné, hogy a kölcsönadott összeg visszafizetésre kerüljön.

Namármost, ha a teljes gazdaságpolitikai program, a teljes elmúlt két év, az összes nyilatkozat, kommunikációs panel, Matolcsy-Orbán minden egyes pillantása azt mondta ki teljesen nyíltan, hogy ők nem úgy csinálják, mint az "elmúltnyolcévben", hogy nekik nem diktál a pénzvilág, hogy szabadságharc zajlik, hogy a magyar gazdaságpolitikai, az unortodox csoda mutat új irányt Európának, akkor ezek után valóban elfogadnak egy IMF-programlistát? Csinálják ugyanazt, mint Gyurcsány 2008-ban?
Márpedig az IMF nem fogja "csak úgy" ideadni a pénzt, mivel látja, hogy ugyanazok az emberek ugyanazt az unortodox gazdaságpolitikát kívánják továbbra is folytatni.

Míg 2008-ban 2 hét alatt megvolt az aláírt megállapodás, most 8 hónap (!) kellett csak ahhoz, hogy egyáltalán megkezdődjenek a tárgyalások.
Ha 8 hónapot sikerült kihúzni, miért ne sikerülhetne kihúzni még 8 hónapot?
Ugyanis 8 hónap múlva, 2013 márciusában Simor mandátuma lejár, Áder és Orbán új MNB elnököt nevez ki.

Az MNB-nek pedig van devizája. Nem is kevés. Igaz, ahhoz a kormánynak nem szabadna hozzányúlnia, de hát láttunk már az unortodox cilinderből nyuszit kiugrani ....

ontheonehand 2012.07.17. 11:25:01

A kormánynak május végén mintegy 3000 milliárd forint likvid eszköze volt. Ez a pénz akkor is elég lenne az év végéig, ha teljesen leállna a forint állampapír-piac is, ami egyelőre teljesen jól működik, sőt. Az ÁKK nettó forint állampapír-kibocsátása elérte a 800 milliárd forintot, az éven túli instrumentumoké pedig az 500 milliárd forintot. Azaz a kormány jelenleg nemcsak a lejáró forintadósságot és a hiányt, hanem a lejáró devizaadósság mintegy felét is meg tudja finanszírozni az állampapír-piacról. Azaz jelentős sokk nélkül a költségvetési tartalékok elegendőek lehetnek akár a választások végéig is, úgy hogy a kormány nem bocsát ki devizakötvényt. Sokk esetén persze ismét ott van az IMF.

Egy gond van ezzel, hogy borzasztó drága. A forint állampapírokat eddig 8% Körül adta el a kormány, míg az IMF pénzt 4% alatt lehetne lehívni. Tehát minden 100 milliárdnyi olyan forint állampapír, amit IMF lehívás helyett bocsát ki a kormány, 4 milliárd forinttal rontja a 2014. évi kamategyenleget. A választásokig még 11 milliárd eurónyi – mintegy 3000 milliárdnyi – devizaadósság jár le, csak ezen elszállhat 120 milliárd forintnyi többletkamat, azaz az IMF megkötésével ennyit költhet el ésszerűbb, mondjuk 2014-ben szavazatokat szerző célokra a kormány. És akkor még nem beszéltünk arról, hogy a nem devizaadósság megújítását célzó, hanem a deficitet vagy a lejáró adósságot finanszírozó forintkötvények kamata is csökkenhetne 6%-ra az eddigi 8%-ról, hiszen csak az, hogy a tárgyalások elindultak, elegendő volt arra, hogy 8-8,5%-ról 7,3%-ra essenek a hosszú hozamok.

Madár István 2012.07.17. 19:44:34

@ontheonehand: egyetértve veled ehhez hozzátenném, hogy éppen azért, mert a most látványosan megnyomott forintkibocsátás egyre hosszabb időre látszik biztosítani a fizetőképességet, szerintem a kormány egyre inkább fog arra hajlani, hogy ne kösse meg a megállapodást a választásokig. (Sőt, tulajdonképpen a szabadságharc pozitív extern hatásaként még az államadósság forintaránya is emelkedik.)

az egyetlen gond, hogy az így elnyert "függetlenségünk" eddig csak arra volt jó, hogy unortodox intézkedéseket hozzunk - ezek pedig éppen a hosszabb távon fenntartható adósságpályát rombolják, hiszen a gyenge gazdasági teljesítmény mellett még a kockázati felárak is emelkedtek.

én tényleg nem tudom, az "IMF-megállapodás nélküliségben" mi az a pozitívum, ami megér havi 10 milliárd forintot. Nem csak közgazdaságilag nem tudom, hanem politikailag sem.

Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
 • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
 • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
 • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
 • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
 • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
 • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
 • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása