Véleményvezér

vv

A kamatokra kidobott százmilliárdból miért nem inkább szavazókat vettek? – Madár István különvéleménye

2012.07.21. I 0 komment I Címkék: fidesz eu imf különvélemény

madaristvan2.JPGHiába húzza az időt a kormány, az IMF-megállapodás esetleges meg nem kötése ugyanúgy tekinthető kudarcnak: „tessék, vissza kellett hívni őket, de még ezt sem tudták rendesen megcsinálni". Különvélemény.

Hétvégi rovatunkban a hét általunk legérdekesebbnek, legtanulságosabbnak, legprovokatívabbnak talált hozzászólása kapcsán kérjük meg annak szerzőjét, hogy fejtse ki bővebben állításait. Ezen a héten Madár István közgazdászt kérdezzük, aki Dekóder: mit is akar mondani Orbán az IMF-ről? c. bejegyzésünkhöz írta a következő hozzászólást:

Madár István: ...Éppen azért, mert a most látványosan megnyomott forintkibocsátás egyre hosszabb időre látszik biztosítani a fizetőképességet, szerintem a kormány egyre inkább fog arra hajlani, hogy ne kösse meg a megállapodást a választásokig. (Sőt, tulajdonképpen a szabadságharc pozitív extern hatásaként még az államadósság forintaránya is emelkedik.)

Az egyetlen gond, hogy az így elnyert „függetlenségünk" eddig csak arra volt jó, hogy unortodox intézkedéseket hozzunk – ezek pedig éppen a hosszabb távon fenntartható adósságpályát rombolják, hiszen a gyenge gazdasági teljesítmény mellett még a kockázati felárak is emelkedtek.

Én tényleg nem tudom, az „IMF-megállapodás nélküliségben" mi az a pozitívum, ami megér havi 10 milliárd forintot. Nem csak közgazdaságilag nem tudom, hanem politikailag sem.

Véleményvezér: Mit gondolsz, a tárgyalások ilyen késői megindulása javítja vagy rontja a magyar fél tárgyalási pozícióit? Hiszen a tavalyi év végéhez képest javult a pénzügyi stabilitásunk, ez mindenképpen előnynek tűnik.

MI: A pénzügyi stabilitásunk pillanatnyi megítélése alapvetően a külső befektetői környezet állapotán múlik. Az utóbbi egy-két hónap újdonsága ebből a szempontból az volt, hogy a teljes feltörekvő régió megítélése elszakadt az uniós válságországok helyzetétől. Korábban az európai adósságválság hullámai elég jól megmozgatták a régiót, többek között a forintot is. A spanyol krízis újabb szakasza ebből a szempontból különleges volt, hiszen az ott kibontakozó bankválsággal együtt javulni tudott a magyar gazdaság megítélése. Ebben azonban nem sok országspecifikus elem van, ami viszont mégis, az éppen az IMF- tárgyalásokban való előrelépés. Ettől függetlenül a magyar fenntarthatóság két fő kérdése nem változott. 1. Lehet-e biztosítani az állampapírpiac kisebb-nagyobb lefagyása mellett az államadósságunk megújítását, vagyis fent lehet-e a tartani a fizetőképességet? 2. Fenntartható (csökkenő) pályára lehet-e állítani az államadósságrátát?

Az első kérdésre a válasz az, hogy az elmúlt hónapok sikeres kibocsátásainak köszönhetően még látványosan romló finanszírozási környezet mellett is tovább bírhatjuk, mint korábban gondolni lehetett. 2013 végéig, sőt, akár a választásokig is megőrizhetjük a fizetőképességünket úgy, hogy a devizakötvény-piacra – amiről régóta kiszorultunk – vissza sem merészkedünk. Ez egyben válasz az eredeti kérdésre is: igen, ilyen értelemben javultak a magyar fél tárgyalási pozíciói. Ugyanakkor az nem változott, hogy ma is úgy látszik, teljes mértékben biztosítani a refinanszírozást csak az EU/IMF-hitelmegállapodással lehet.

Fokozottan igaz ez a második kérdés esetében. Az adósságdinamika szempontjából fontos kamatfelár, illetve gazdasági növekedés esetében csak akkor léphetünk tartósan előre, ha van EU/IMF-megállapodásunk. Mondanám, hogy a másik megoldás, ha a gazdaságpolitika önerőből szerezné vissza a hitelességét, erre azonban ma több szempontból alkalmatlan. Külön elbizonytalanító a jövő évi intézkedéshalmaz, ami egy újabb költségvetési lazítás képét vetíti előre.

Madár István (1974) közgazdász, a Portfolio.hu vezető elemzője, a Budapesti Corvinus Egyetem adjunktusa, a Magyar Közgazdasági Társaság elnökségi tagja.

VV: Tegyük fel, hogy nem lesz megállapodás. Ez mikor válhat szerinted legkorábban nyilvánvalóvá a piaci szereplők számára is, illetve milyen azonnali következményekkel járna?

MI: A befektetők egész évben túlárazták az IMF-megállapodás esélyét, feltehetően most is az utolsó pillanatban érzékelnék ezt. Egyszerűen a piac a kormány helyett okos, nem tud feltételezni olyan irracionalitást, ami a fizetésképtelenséghez vezetne. És ebben valószínűleg igaza is van: ha most nincs is valós megállapodási szándék, majd lesz, ha Európából jönne a nagy baj. Rövid távon ilyen egyszerű a képlet, és a gazdaságpolitikánk a nagyívű víziók ellenére alapvetően rövid távú szemléletű. Ha nem így lenne, nem dobtunk volna ki az ablakon százmilliárd forintot kamatokra, és nem terveznénk hasonlót a következő hónapokra. Az IMF-megállapodás esetleges kudarca nem biztos, hogy katasztrofális következményekkel járna rövid távon. Mint említettem, az állam likviditási helyzete jelenleg kitűnő. Ugyanakkor valamekkora megingásra, hozamugrásra számítani lehet. Ennél súlyosabb, hogy a sérülékenységünk nagyon megugrana, a gazdaságpolitika hitelessége pedig tovább süllyedne, ezek középtávon rendkívüli károkat okoznának.

VV: Azt mondod, nem tudod, mi éri meg politikailag az „IMF-nélküliségben". De hiszen emlékszünk még a „Nem leszünk gyarmat!"-transzparens mögött vonuló békemenetre: nem egyszerűen csak arról van szó, hogy az IMF-nélküliséggel bár semmit nem nyer Orbán Viktor kormánya, de a megállapodás súlyos hitelességvesztéssel járna a szavazótáboruk egy jelentős része előtt?

MI: Őszintén szólva ez okozza a legnagyobb fejtörés számomra is. Talán csak azért, mert nem foglalkozom a politikával, de nekem máshogy néz ki az IMF-sztori politikai költség-haszon struktúrája, ezért nem is értem a kormány időhúzó taktikáját. Épp a napokban egy nagyra becsült politológus ismerősömet is zaklattam a kérdéseimmel, de a helyzet számomra továbbra is ködös. Nem világos például, miért politikai kudarc, ha az EU/IMF-megállapodás végül létrejön. A kormány hivatalosan végig ezt kommunikálta, a hosszú tárgyalás csak „bizonyíték", hogy eközben keményen védték a magyar érdekeket. Akit ez ügyben el lehetett veszíteni, azok jó részét az IMF visszahívásakor már elveszíthették. Persze lehet, hogy most azokért megy a küzdelem, akik tavaly év végén elbizonytalanodtak, bár nekem az ezért felvállalt 100-200 milliárdos további megszorítási kényszer politikailag is nagy árnak tűnik. Amúgy is hajlok arra, hogy két forintos percdíj-emelés a telefonon nagyobb szavazatvesztés, mint amit az IMF-ügy cikkcakkjain, finomságain el lehet szenvedni.

Pont ezért a másik eset (nincs IMF-deal) politikai költség-haszon egyenlege sem egyértelmű nekem. Hiába húzza az időt a kormány, egy esetleges meg nem kötés ugyanúgy tekinthető kudarcnak: „tessék, vissza kellett hívni őket, de még ezt sem tudták rendesen megcsinálni". Ez esetben a „mennyibe kerül ez nekünk" egyre erősödni látszó narratívája is kap még egy lökést. Most az olyan vészforgatókönyvekről, mint hogy olyan gyorsan jön majd a külső baj, hogy nem lesz idő megkötni, amikor igazán szükség lenne rá, nem beszélek. És itt is jön az, hogy a „megnyertük a szabadságharcot" politikailag kétes értékű eredményével szemben ott áll több százmilliárdos ablakon kidobott pénz, amivel szavazókat lehetett volna venni. Ráadásul látva a nemzetközi helyzetet, a szabadságharc végérvényes győzelmét nem is lehet igazából kihirdetni, legfeljebb sugallni. Még egy IMF-kiebrudalást nem biztos, hogy tolerálna a piac, és elviselne az ország.

Ha ezek alapján tippelnem kellene, akkor még mindig inkább azt mondanám, hogy jobb lenne megkötni a dealt, és a megpuhított közvélemény elfogadóbb lenne, mint egy évvel ezelőtt. Más következtetésre akkor jutnék, ha azt feltételezném, hogy a politika nem önértékén kezeli az IMF-megállapodást, hanem valami elvi, értékalapú megközelítés alapján utasítja azt el. Vagy – és ez tűnik kirajzolódni az elmúlt 1-2 hónapban – olyan, nem IMF-kompatibilis lépéseket tervez, melyek megint elhozzák az unortodoxia időszakát

A legutóbbi különvélemények a Véleményvezéren:
Holtzer Péter: Egységes Európa közös nyugdíjrendszer nélkül?
Szalai Ákos: 
Rá lehet kényszeríteni az embereket a szavazásra, de arra nem, hogy azt tájékozottan tegyék

Brückner Gergely: Eddig bírták a bankok, de a prés erősödik
Uj Péter: A magyar baloldal világklasszis a tökölésben
Rényi Pál Dániel: Orbán mehet, az oligarchák maradnak?
Kiss Ádám: Csúcstechnikájú Gripen és muzeális Csepel teherautó
Varró László: Felbőszítésben Magyarország világrekorder
Martin József Péter: Az EU-nak nincs alternatívája
Vári György: Kijár Áder Jánosnak, hogy kapjon egy esélyt
Baksa Roland: A telefonadónál inkább a felkészületlenség dominálhat
Madár István: A gazdaságpolitikában nemigen van jelen a tudatosság elve
Szalai Ákos: A plágiumügy főszereplője nem Schmitt
Lánczi Tamás: Az LMP az SZDSZ bunkósbotját suhogtatja

Ha tetszett, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.
A blogon meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg. 

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
 • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
 • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
 • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
 • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
 • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
 • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
 • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása