Véleményvezér

vv

Orbán pechje: új erőre kap az Alkotmánybíróság?

2012.07.23. I 0 komment I Címkék: jog fidesz alkotmány birosag alkotmanybirosag

AB2.jpgAz Orbán-kormány pechje, hogy a magyar jogban a történeti alkotmány nem olyan üres frázis, mint a politkában a Nemzeti Együttműködés Rendszere vagy az Alaptörvény Asztala. (Fotó: Szigetváry Zsolt/MTI)

Az Alkotmánybíróság múlt heti döntése, mely alkotmányellenesnek mondta ki a bírók kényszernyugdíjazását, jelentősen túlmutat az igazságszolgáltatás átalakításának ügyén. A döntés alapján arra lehet számítani, hogy az AB talán új erőre fog kapni.

Ajánlott írásunk: Határon túliak váltják le a Fideszt?

Nem jött be a számításuk

Az elmúlt húsz évben az Alkotmánybíróság számtalan alkalommal húzta át a politika számítását. Emlékezhetünk például az AB azon döntésére, mely a halálbüntetést alkotmányellenesnek mondta ki, gyakorlatilag lehetetlenné téve, hogy a magyar kormányok valaha is fontolóra vegyék annak bevezetését. De gondolhatunk a Bokros-csomag több elemének eltörlésére vagy azokra az egyéb juttatásnyírbáló döntésekre, melyekről az AB szintén azt állapította meg, hogy ütköznek bizonyos jogelvekkel.

Horntól Orbánon át Gyurcsányig volt, hogy az egekbe magasztalták, volt, hogy kárhoztatták az AB-t – attól függően, hogy éppen ki kormányzott vagy került ellenzékbe. Pont ezért döntött úgy a második Orbán-kormány, hogy nincs szüksége meglepetésekre: átszervezi és megnyirbálja az Alkotmánybíróság hatáskörét. De a legnagyobb csapást mégis azzal akarták mérni az AB-re, hogy az alkotmányozók az alaptörvénybe foglalták, hogy az alaptörvény „rendelkezéseit azok céljával, a benne foglalt Nemzeti hitvallással és történeti alkotmányunk vívmányaival összhangban kell értelmezni". Az alaptörvény megfogalmazói tehát eleve ügyeltek rá, hogy az AB ne tudjon a korábbi gyakorlatának megfelelően kizárólag hagyományos jogelvekre, nemzetközi szerződésekre vagy a Nyugaton egyre terjeszkedő alkotmányjogi tézisekre hivatkozni.

A bírák nyugdíjazását érintő döntés, és különösen annak indoklása azt bizonyítja, hogy a kormány számítása nem jött be.

Véleményvezérek a Véleményvezéren - Blogunkon újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők fejtik ki véleményüket a hozzászólásokban.

Előkerült a történeti alkotmány

Az Alkotmánybíróság döntése ellen szavazó alkotmánybírók úgy látták, hogy az új alaptörvény mindössze azt írja elő a bírói függetlenség kapcsán, hogy a bírók munkáját a politika nem befolyásolhatja. Így minden további olyan elképzelés, mely a bírói függetlenség határait kiterjeszti akár szervezeti kérdésekre (vagy a nyugdíjra), már túlmegy az alaptörvényen.

A törvényt elmeszelő alkotmánybírák azonban egy okos megoldással álltak elő. Természetesen ők is tisztában voltak vele, hogy az új alaptörvény nem tartalmaz a bírói függetlenséggel kapcsolatban különösebb garanciákat. Indoklásukban így azzal érveltek, hogy a bírói függetlenség szélesebb körű értelmezése - amibe az is beletartozik, hogy nem lehet egyik pillanatról a másikra bírók százaitól megszabadulni - valójában a magyar történeti alkotmány egyik vívmánya is. Az AB okosan citált az előző századokból törvényeket és mutatott rá arra a majd' 150 éves hagyományra, miszerint a bírókat nem lehet ilyen módszerekkel eltávolítani.

Olvasd el ezt is: Kényszernyugdíjazás: százmilliókba kerülhet

Pech

Az Orbán-kormány pechje, hogy a magyar jogban a történeti alkotmány nem olyan üres frázis, mint a politkában a Nemzeti Együttműködés Rendszere vagy az Alaptörvény Asztala. Magyarországon ugyanis 100 éve is jogállam létezett, és a legtöbb modern jogelvnek megfelelő jogszabály már 100-150 éve is érvényben volt. Igen, Magyarország történeti alkotmánya valóban komoly vívmányokkal rendelkezik – ennek része az is, hogy kétharmad ide vagy oda, a törvényhozó nem tehet meg mindent kénye-kedve szerint csak azért, mert véleményük szerint az igazságszolgáltatásban éppen több politikai ellenfelük található, mint támogatójuk.

Az AB múlt heti döntése nem hadüzenet a kormánynak, de több, mint egy hétköznapi ügy. Az alkotmánybírák kifejezésre juttatták, hogy ha már az alkotmányozók azt kérték tőlük, hogy az Alaptörvényt a hazai jogi vívmányok tükrében értelmezzék, akkor a törvényeknek is majd ezt a lécet kell megugraniuk. Előfordulhat, hogy már nem lehet olyan egyszerűen ENSZ-egyezményekre vagy liberális jogi dogmákra hivatkozni az AB döntéseiben, de talán az alaptörvény írói sem gondolták, hogy a valóságban ezzel talán még magasabbra tették a mércét a magyar törvényhozóknak.

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
 • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
 • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
 • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
 • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
 • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
 • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
 • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása