Véleményvezér

vv

Amit ma mond Orbán, azt gondolja holnap a jobboldal

2012.07.30. I 3 komment I Címkék: fidesz media orban gazdasagi valsag

ovwsj.jpgOrbán  válságértelmezése káros, visszahúzó toposszá válhat. Ha az ő világképe válik uralkodóvá a magyar közvélemény egy részében, abból ismét csak rossz politika fog majd következni. (Fotó: Guy Martin/WSJ)

Orbán Viktor a múlt héten igazán elemében volt. Szemmel láthatóan fejébe vette, hogy megpróbálja el- vagy megmagyarázni azt, hogy mit is csinál a kormánya.

Sokan vannak, akik azt gondolják, hogy a kijelentései egyszerű kommunikációs gumicsontok, amelyeknek egyetlen célja, hogy eltereljék a figyelmet a lényeges kérdésekről, arról, ami a valóságban folyik az országban. Szerintünk ez nincs így.

Ajánlott írásunk: Határon túliak váltják le a Fideszt?

Túlságosan összefüggő

A gumicsont-elképzelés nem teljesen alaptalan. Kétségtelen, hogy a miniszterelnök számos esetben próbálkozott már azzal, hogy olyan témákat vessen fele, amelyekről tudta, hogy egyrészt semmi valódi jelentőségük, másrészt kellően érdekesek vagy provokatívak ahhoz, hogy azon rágódni lehessen – ilyen húzás volt például a pálinkafőzés adómentessé tétele.

Ám az elmúlt két évben a miniszterelnök megszólalásainak többsége túlságosan is összefüggő ahhoz, hogy csak véletlenszerű keménykedések legyenek. A magyar kormányfő 2010 nyara óta úgy érzi, hogy a nyugat őt nem érti meg, és óvatosan bár, de saját politikáját egyre inkább a nyugattal szemben határozza meg. Később erre rárakódott egy civilizációs válság-keleti szél motívum is. A miniszterelnök lépései pedig meglehetős összhangban mozogtak ezzel a retorikával. Ha nem gondolná komolyan, hogy a nyugat civilizációs válságban van, akkor nehezen lenne érthető, hogy miért provokálja folyamatosan hazánk szövetségeseit a Kínához vagy éppen Oroszországhoz való közeledéssel, és miért beszél folyton Brüsszel bukásáról és vakságáról. Vagy éppen, hogy miért utazik olyan keveset nyugatra, és hozzánk is miért érkezik olyan kevés nyugati kormány- és államfő.

Nem, itt nem gumicsontról van szó, még csak nem is össze-vissza beszédről. Orbán Viktor gondolkodása a maga zárt világában meglehetősen konzisztens.

Véleményvezérek a Véleményvezéren - Blogunkon újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők fejtik ki véleményüket a hozzászólásokban.

Számít, hogy mit mond

De nem csupán arról van szó, hogy ezek a beszédek bepillantást adnak a legfontosabb magyar döntéshozó gondolkodásába – ez pusztán a rövid távú szempont. A Véleményvezér ugyanis Richard Weaverrel egyetértve úgy véli, hogy „ideas have consequences", azaz közép- és hosszú távon az ilyen gondolatoknak jelentős befolyása van arra, hogy a közgondolkodást milyen témák uralják. És Orbán Viktor bizony a maga nem elhanyagolható politikai és intellektuális hitelességét egy az egyben felsorakoztatta egy nyugat válsága-kelet hajnala világkép mögé. És tette és teszi mindezt benyomásokra és általa láthatóan csak részben értett jelenségekre alapozva.

Rengeteg újságolvasó pedig ezekről a jelenségekről kizárólag vagy elsősorban a kormányfő interpretációját ismeri. Ennek pedig komoly következményei lehetnek. Ahogy a kilencvenes évek meghatározó sajtójának bután kozmopolita liberalizmusa azóta is kísérti a baloldalt és ahogy a Fidesz-közeli médiát majd' egy évtizeden át uraló „rovásírás–balos világsajtó–gonosz Amerika" gondolatvilág is mindmáig rányomja a bélyegét a Fideszre, úgy Orbán Viktor válságértelmezése is azzal fenyeget, hogy káros, visszahúzó toposszá válik.

Olvasd el ezt is: Orbán téved: a magyar nem szolgalelkű nép

Beszélni kell róla

Pontosan azért kell minden alkalommal leállni vitatkozni ezekkel a gondolatokkal, mert ellenkező esetben az általuk közvetített fals világkép válik uralkodóvá a magyar közvélemény egy részében, amiből pedig ismét csak rossz politika fog majd következni.

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rényi P.D. (Magyar Narancs) 2012.07.30. 11:39:59

Részben Uj Péter előző poszthoz fűzött kommentárjával értek egyet.
A kommunikáció nem konzisztens, csak követi a mozgástér szűkülését, arra megy, amerre van még tér. Csak most már sehol nincs tér, ezért értelemszerű, hogy a legközelebbi, a kezünket leginkább figyelő szövetségesek a felelősök a saját bajainkért.

Emlékezzünk, hogy ez az egész "kelet felé nyitás" őrület azzal kezdődött, hogy Merkel 2010 nyarán elhessegette Orbánt azzal: muszáj tartania a hiányt. Az IMF érkeztével pedig a miniszterelnök azzal szembesült, hogy semmi mozgástere nem lesz, ha velük üzletelni kezd. IMF hello, közben az unió cseszegeti a törvényeinket - jó, akkor legyen kelet! De a "keleti nyitás" is besült, Kína és Oroszország is lepattintott minket, egyetlen valamire való üzletet sem sikerült összehozni - részben ezért is kellett mennie Felleginek. Jelenleg ott tartunk, hogy nyugati kormányfőkkel továbbra sem sikerült épkézláb kétoldalú egyeztetésre időpontot kapni, az új, kézi vezérlésű külügyminiszter, Szíjjártó Péter (!) pedig Üzbegisztánban próbál valamit a tető alá hozni.

Ez nem egy, a kommunikációs gépezet által kialakított konzisztens világkép, Orbánék csak követték a fogyatkozó lehetőségeket, és ahhoz igazították a belföldi kommunikációt. Kétségtelen, hogy e szempontból "jól jött" a kormánynak az unió és az euró mélyülő válsága, ami persze veszélyes, mert vezetőink egyre inkább el is hiszik azt, amit mondanak. De - és végtére ez a lényeg - abban a VV-nek igaza van, hogy ennek a kommunikációs iránynak a következményei súlyosak lehetnek, azokat vétek lenne alábecsülni.

akos.szalai 2012.07.30. 15:51:28

Szerintem sincs itt semmiféle kommunikációs stratégia - cikk-cakkok vannak, jobb esetben aktuális benyomásokra, pofonokra reagál az "világ-értelmezés". (Mint azt pénteken is jeleztem.)
Ami azonban fontosabb: a magyar jobboldal messze nem olyan egységes, hogy OV véleménye meghatározhassa azt.
Egyszer már feljött ez a téma itt, és akkor is ugyanezt írtam: túl sok disszidenst láttunk az elmúlt időszakban a Fidesz-közeli(nek gondolt) közgazdászok, társadalomtudósok, jobboldali jogászok között ahhoz, hogy elhihessük, hogy a kormányzati vélemény meg tudja határozni a jobboldal véleményét. Azok a véleményformáló (véleményvezér) internetes blogok, amelyeket jobboldalinak gondolunk nem követik a kormányzati kommunikáció cikk-cakkjait, hanem elég tudatosan elkötelezik magukat - az én olvasatomban a legtöbbjük egy atlantista-jobboldali vonal mellett. És nem is bánnak kesztyűs kézzel a keleti szeles, nyugatellenes, félázsiaizó kijelentéseivel. Túl sok a választási lehetőség a jobboldali térfélen is ahhoz, hogy a kilencvenes évek közepéhez hasonlóan a haveri sajtó segítségével keresztül lehessen vinni az üzeneteket.
Számomra - különösen az előző Orbán-kormánnyal összevetve - épp az a feltűnő, hogy mennyire nem érzi a kormányzat, hogy milyen eszközökkel lehet ma elérni, megszólítani az embereket.De ehhez itt nálam sokkal jobban értő emberek vannak...
Amíg azonban ez a helyzet, addig én nem félek attól, hogy Orbán Viktor üzenetei (különösen a fiatal generáció körében - vagyis hosszabb távon) meg tudná határozni a jobboldali gondolkodást.

Martin József Péter 2012.07.31. 10:09:57

Inkább arra hajlok, hogy ha kommunikációs gépezet nem is áll e kijelentések mögött, a kormányfő nem elszólja magát, hanem (saját) koncepciót követ, amikor rendre a Nyugat alkonyáról és a keleti szélről, stb. beszél. Más kérdés, hogy ez talán inkább a saját világképe, nem biztos, hogy a jobboldalon és a Fideszben a Nyugat-ellenes retorika bírja a többség támogatását. Amúgy ezzel a keleti szél koncepcióval rengeteg baj van, csak hármat mondok. 1. Ellenzékben a Fidesz pont az ellenkezőjét mondta, a Gyurcsány-kormány orosz és kínai ügyekben tanúsított politikai simulékonyságát mindig megkritizálta; 2. amint arra már a VV is rámutatott többször, ezt az amúgy széles körben népszerű Kelet fel, Nyugat le tézist a jelenlegi adatok és a rövid-középtávú előrejelzések egyszerűen nem támasztják alá, már amennyiben nem csak a fejlődés dinamikáját, hanem a fejlettségi szintet is vizsgáljuk. És ami a leglényegesebb: Európában és Amerikában e kijelentéseket félázsiaiságról, keleti szélről, az EU ellen folytatott folyamatos verbális hadviselésről, stb. nem nagyon tudják értelmezni, merthogy ott naivan azt gondolják, mi egy szövetségi rendszer tagjai vagyunk. Teljesen érthetetlen ez az erőltetett, a nyugati értékrendből kibeszélő keleti orientáció, sok kárt okoz, érdemi eredmény nélkül.

Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
 • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
 • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
 • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
 • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
 • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
 • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
 • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása