Véleményvezér

vv

Lekapcsolták a villanyt: így kell megszorítani!

2012.08.01. I 2 komment I Címkék: budapest allam gazdasagi valsag

szurkulet.jpgSenki ne gondolja, hogy a fiókban lehet találni olyan százmilliós vagy milliárdos tételeket, melyeket csak úgy ki lehetne húzni. Az ilyenekkel kell kezdeni, mint a szürkületi közvilágítás. (Fotó: Nagy Attila/Index)

Sokan felháborodtak, legalábbis értetlenségüket fejezték ki amiatt, hogy a Fővárosi Közgyűlés döntésének következményeként Budapesten már valóban csak éjszaka van közvilágítás, szürkületben ugyanis a főváros lámpáit nem kapcsolják fel. A főváros ezzel 66 millió forintos megtakarítást ér el, ami nem tűnhet nagy összegnek – a megszorításokat, takarékossági intézkedéseket azonban pontosan így kell levezényelni.

Ajánlott írásunk: Orbán Viktor titkos terve?

Az alapvető működést ne veszélyeztesse

Azoknak a reakciója, akikben komolyabb ellenérzéseket vált ki a főváros döntése, két dologra tökéletes példa. Egyrészt arra, hogy az átlagembernek milyen kevés fogalma van arról, hogyan működik a kiadáscsökkentés a jól működő szervezeteknél. Senki ne gondolja azt, hogy legyen szó akár egy nemzetközi vállalatról vagy egy állami szervről, a fiókban egyszerűen csak találnak olyan százmilliós vagy milliárdos tételeket, melyeket csak úgy ki lehetne húzni. És azt se gondolja senki, hogy bárhol lehet megszorítani érezhető negatív hatás nélkül.

A gazdasági válságot követően szinte minden nagyvállalatnál súlyos költségcsökkentéseket vezettek be világszerte. Ezek jó része a legtöbb multinacionális nagyvállalatnál is néhány száz, ezer, esetleg tízezer eurós tételekből állt össze. Például 10-30%-kal csökkentették a letelefonálható mobilekeretet, elvették az otthoni ingyenes internethasználatot, megnehezítettek az üzleti utak engedélyeztetését, a céges autókat később cserélték le, kevesebb lett az új telefon, megnyirbálták a munkavállalóknak sportolásra szánt összegeket és sorolhatnánk.

Ezen intézkedések egyike sem jelent önmagában jelentős megtakarítást, összeadódva azonban igen. A cégek ráadásul úgy keresik meg ezeket a tételeket, hogy közben figyelnek arra, hogy a megszorítások a szervezet alapvető működését soha ne veszélyeztessék.

Véleményvezérek a Véleményvezéren - Blogunkon újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők fejtik ki véleményüket a hozzászólásokban.

Nem csak mi kapcsoljuk le a villanyt

A Véleményvezér számára éppen azért rokonszenves a mostani fővárosi intézkedés, mert ennek az amúgy professzionális szemléletnek a megnyilvánulását lehet mögötte felfedezni. A főváros vezetése is felmérte, hogy nincsenek már olyan egyszerűen bevezehető százmilliós-milliárdos költségcsökkentési lehetőségek Budapesten: a reális az, hogy milliós, tízmilliós megtakarítási intézkedések sorával lehet megpróbálni a költségvetési lyukat betömködni. A közvilágítás eddigi gyakorlatának felülvizsgálata pedig teljesen kézenfekvő lépés.

Hogy többeknek nagyon hiányzik a szürkület perceiben a közvilágítás, másodsorban csak azt mutatja, hogy a budapestiek eddig mennyire el voltak kényeztetve. Aki sokat jár Nyugat-Európába, az láthatja, hogy megannyi német, francia, spanyol nagyvárosban is hasonló a helyzet pont költségvetési okok miatt. A fukusimai katasztrófa után pedig Tokióban és több japán nagyvárosban is bevezették, hogy sok helyen még éjjel sincs közvilágítás, az áram ugyanis nagy kincs.

Olvasd el ezt is: Vita a félázsiaiságról

Hozzá kell szokni

Természetesen mi is szeretnénk, ha minden utca ki lenne világítva az egész fővárosban szürkülettől hajnalig. Ám ismerve Budapest jelenlegi pénzügyi helyzetét, már annak is örülhetünk, hogy egyáltalán éjjelre felkapcsolják a lámpákat. A budapestieknek és minden magyarnak hozzá kell szoknia, hogy sok hasonló apró kellemetlenséggel kell majd még szembesülnünk, és be kell látni, az adóforintokat elköltő vezetők és intézmények részéről még mindig ez a lehető legésszerűbb és legéletszerűbb megoldás.

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Varró László 2012.08.01. 09:35:55

Azért szivesen látnék egy számot arra, hogy a Fővárosi Önkormányzat mennyit költött Heti Válasz előfizetésekre, Századvég tanulmányokra és hasonlókra. Ha pedig eggyel tovább lépünk, és a villamosenergia rendszerben kultúrált versenyt teremtve eliminálnánk a villanyszámlából az értelmetlen és csak lobbyérdekeket tükröző tételeket, amelyek túlnyomó többsége nem a stratégiai befektetők érdekeit, hanem az MVM birodalom épitését és más jól helyezkedő belföldi lobbykat szolgál, akkor pedig a megtakaritás nagyságrenddel meghaladná a 66 millió forintot, nem csak a főváros, hanem az összes fogyasztó számára. Szerintem nem a megszoritások bosszantják az embereket, a pénzügyi válság negyedik évében mindenki megérti, hogy spórolni kell. Ami igazán bosszantja őket, az a kettős mérce, a politikai kapcsolatai alapján minden teherviselés alól felmentett új nemesség ‘’nincs kenyerük, miért nem esznek kalácsot’’ mentalitása. Habozás nélkül megtakaritunk 10 forintot azon, hogy a beteg kisgyerek ne kapjon vajat a kenyerére a kórházban, de nem sajnálunk 10 milliót, ha a politikai arisztokrácia valamelyik tagja le akarja cserélni az audiját.

akos.szalai 2012.08.01. 10:28:50

Abban egyetértek, hogy a nagy megtakarítás a sok kicsiből jön össze (és abban is, hogy emellett nem ártana megfogni a nagy pénzek, amik lobby- és birodalomépítési érdekekre folynak).
Bennem inkább az merült fel, hogy amikor valaki megszorítani akar akkor prioritásokat állít fel. Itt nem értem a dolgot: ha már a negyed óra közvilágításon akarunk spórolni (egyetértek: ha lehet, akkor azon is kell), akkor miért szürkületben kapcsolunk ki, amikor ugyan jobbak a látási viszonyok, de sok ember jár az utcán, miért nem éjjel, amikor szinte senki. A benne élő közgazdász úgy mondaná: a megtakarítás társadalmi költségei elég élesen eltérnének.
Tegyük hozzá: nem ez az első nehezen értelmezhető döntése a fővárosi vezetésnek. Buszsáv a Budaörsi úton - szerintem jó ötlet volt. Csak nem az iskolaév vége előtt néhány héttel kellett volna indítani. Ha kivárják ezt az időt és a nyári szünetet, akkor lehet, hogy ma is létezne.





Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
  • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
  • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
  • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
  • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
  • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
  • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
  • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása