Véleményvezér

vv

Etnikai nyilvántartás: pont fordítva kellene, mint ahogy a Jobbik akarja

2012.08.23. I 0 komment I Címkék: jog jobbik szelsojobb ciganysag

gavel_1.jpgAz ilyen bűnügyi statisztikák egyúttal arra is alkalmasak lennének, hogy a cigányság bűnelkövetésével kapcsolatos rengeteg nevetséges túlzást és városi legendát cáfolják.

Talán csak a Szegedi Csanád ügyéről való figyelemelterelés részeként, de a Jobbik az utóbbi hetekben ismét megpróbál minél több bőrt lehúzni a cigánysággal kapcsolatos témákról. Mirkóczki Ádám javaslata szerint a bűnügyi nyilvántartásokban ezentúl azt is vezetni kellene, hogy milyen rasszba tartozik a gyanúsított. Bár a Jobbik valódi szándéka elég nyilvánvaló, az etnikai nyilvántartás intézménye megfelelő garanciák mellett teljes mértékben támogatható lenne – ha a nyilvántartás csak aggregátumok szintjén és anonim módon történik. Olyanannyira, hogy tavaly pont egy ilyen rendszer bevezetését javasolta az ENSZ rasszizmusügyi megbízottja a magyar kormánynak.

Ajánlott írásunk: Jobbik: egyszerű politikusbűnözők?

Van különbség

Az elmúlt 20-30 év uralkodó eszméje utopisztikus volt: azt akarta mindenkitől, lássuk úgy a világot, mintha emberek csoportjai között nem lennének kulturális, vallási és egyéb különbségek. Anélkül, hogy a multikulturalizmusról szóló vitákba mélyebben beszállnánk, ez a gondolkodás valóban lehetetlenné tette azt is, hogy bizonyos társadalmi jelenségekről és problémákról értelmesen lehessen vitatkozni. Remélhetőleg ez a világ már a múlté.

Az egyik probléma, melyről pont a multikulturalizmus dogmája miatt Magyarországon alig lehett beszélni, az a kérdés volt, melyből a Jobbik könnyedén kovácsolt politikai tőkét, a cigányság bűnözési jellegzetességeinek kérdése. Ha vállalhatatlan alakok nem sajátították volna ki és nem töltötték volna meg további jelentésrétegekkel, akkor itt ma akár a cigánybűnözés kifejezést is használhatnánk. Arról van szó, hogy bizonyos típusú bűncselekményeket az ország meghatározott területein dominánsan cigány származású emberek követnek el, illetve az elítéltek és a börtönben lévők között a cigány származásúak „felülreprezentáltak".

Egyik jelenségből sem következik sem az, hogy a cigányok a társadalom áldozatai lennének, sem pedig az, hogy kriminalizáltabb személyeknek születnének, mint a többségi társadalom.

Véleményvezérek a Véleményvezéren - Blogunkon újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők fejtik ki véleményüket a hozzászólásokban.

Pont fordítva, mint ahogy a Jobbik akarja

A legnagyobb probléma a cigányok bűnelkövetési jellegzetességeivel kapcsolatban éppen az, hogy túl keveset tudunk a jelenség pontos természetéről: a mélyére kell ásni, milyen jellegű bűncselekményekről van szó és miért történik ez így. Ez azonban igen nehéz akkor, ha nem állnak rendelkezésünkre pontos statisztikai adatok a bűnelkövetők hátteréről. Adatok híján csak becslésekre, néhány kutatásra és elbeszélekre lehet hagyatkozni, melyek teljesen alkalmatlanok arra, hogy a probléma gyökerét megértsük és kezeljük. Nem véletlen, hogy az ilyen információk a világ megannyi országban, például az Egyesült Államokban is elérhetők és szabadon kutathatók.

A javaslatot Mirkóczki Ádám, a párt országgyűlési képviselője és szóvivője jegyzi. A párt célja egy "objektív" bűnügyi nyilvántartás létrehozása, mert szakítani kívánnak azzal a mostani gyakorlattal, miszerint "a hatóságok és a média manipulatív módon adnak tájékoztatást az érintettek etnikai jellegéről". (...) Az ügyben tartott sajtótájékoztatón az összes érintett rassz közül kizárólag a cigányokat emlegető Mirkóczki fájlalta, hogy a tatárszentgyörgyi gyilkosságról beszámoló rendőrség és sajtó hangsúlyozta az áldozatok cigány származását, miközben szerinte a romák által elkövetett bűncselekmények kilencven százalékában nem derül ki a tettesek etnikai hovatartozása.

Hivatalosan is rasszista a Jobbik (Index/MTI)

Az elmúlt húsz évben nem javult a romák helyzete Magyarországon, a társadalom pedig mind megengedőbb a szélsőséges véleményekkel szemben, véli az ENSZ rasszizmusügyi megbízottja. A megfigyelő többnapos országjárása után azt javasolta a kormánynak, hogy készítsenek etnikai nyilvántartást - például a bűncselekmények elkövetőiről -, hogy reális képet kapjanak a problémákról.

Etnikai nyilvántartást javasol a kormánynak az ENSZ megbízottja (origo)


Szemben tehát a Jobbik javaslatával, éppen az ellenkezőjének lenne valódi értelme, mint amire ők használnák ezt a nyilvántartást: nem az egyes konkrét bűnügyek elkövetőinek származását kellene nyilvánosságra hozni, hanem az adatokat csakis statisztikai célból és teljesen anonim módon gyűjteni. Egy ilyen érzékeny kérdésben kizárólag a legszigorúbb garanciák mellett lehetne bevezetni az adatgyűjtést, hiszen amennyiben az így keletkező információkat nem megfelelő körültekintéssel kezelik, az intézkedés minden esetleges pozitív hatása a visszájára fordulhat.

A Jobbik javaslata, egyébként nem először, egy fontos kérdéshez nyúlna hozzá, ámde teljesen rossz irányból.

Olvasd el ezt is: A bűnözőink megbűnhődnek, csak túl későn

A városi legendák ellen

A magyarországi cigányság integrációja anélkül borzasztó nehezen valósítható meg, hogy a cigányságnak a bűnözésben elfoglalt helyéről ne kapnánk pontosabb és mélyebb képet. Az ilyen statisztikák egyúttal arra is alkalmasak lennének, hogy a cigányság bűnelkövetésével kapcsolatos rengeteg nevetséges túlzást és városi legendát cáfolják. A tisztánlátás – ebben az esetben hangsúlyozottan az anonimizált tisztánlátás – az előrelépés alapfeltétele lenne.

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
 • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
 • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
 • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
 • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
 • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
 • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
 • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása