Véleményvezér

vv

77 emberéletért 21 év Breiviknek: kövessük-e a norvég modellt?

2012.08.27. I 2 komment I Címkék: jog terrorizmus tarsadalom allam

breivik.jpgÚgy tűnhet, a norvég modell valóban működik: százezer lakosra mindössze 61 börtönlakó jut, míg Magyarországon 165, az USA-ban több mint 750. Mégsem jó ötlet Norvégiát követni. (Fotó: AFP/Getty)

Anders Breiviket 21 évre ítélték 77 ember meggyilkolásáért, ami ismételten felkorbácsolta a büntetéspolitika körüli vitákat. Sokan a skandináv puhányságot látják az ítéletben, mások példaértékűnek tartják. Az Egyesült Államokban kampánytéma lett az ügyből: egyes „progresszívek" egyenesen az amerikai igazságszolgáltatás csődjét hirdetik és a skandináv modell követésére szólítanak fel. Ez az ítélet tökéletes alkalom arra, hogy átgondoljuk a büntetéspolitikával kapcsolatos nézeteinket.

Ajánlott írásunk: Jobbik: egyszerű politikusbűnözők?

Norvégia, a mintaállam

Breivik a norvég büntető törvénykönyv legsúlyosabb büntetését kapta a 21 éves börtönnel: ennél többet csak népirtásért lehetne kapni. Kétségtelen, hogy az Egyesült Államokban halálbüntetés, a legtöbb nyugat-európai országban vagy akár Magyarországon pedig tényleges életfogytig tartó szabadságvesztés járt volna a tömeggyilkosnak. Norvégia azonban teljesen tudatosan „puhány": a norvég állam nem hisz a súlyos büntetések üdvös hatásában, így azok általában jóval enyhébbek, mint más európai országokban. A büntetéspolitikát azzal a céllal alakították ki, hogy az az elkövetőt a lehető legbiztosabban rehabilitálja a társadalomba. Breiviket például egy három szobás cella várja majd tévével, számítógéppel és kondiszobával.

És sok tekintetben úgy is tűnik, a norvég modell valóban működik: százezer lakosra mindössze 61 börtönlakó jut, a visszaesők aránya pedig mindössze 20%. Ezzel szemben a nagyon fejlett nyugati országokban is 80-120-an vannak börtönben 100 ezer lakosra vetítve (Magyarországon 165-en), az USA-ban pedig több mint 750-en. A visszaesők aránya pedig az említett nyugat-európai országokban is több, mint 30%, az USA-ban pedig minden második börtönviselt ismételten elkövet bűncselekményt.

Véleményvezérek a Véleményvezéren - Blogunkon újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők fejtik ki véleményüket a hozzászólásokban.

Egyedi adottságok, romló helyzet

A számok alapján tehát elsőre úgy tűnhet, mindenkinek a norvég modellt kellene követnie. Azonban több tényező miatt is a Véleményvezér úgy gondolja, ezt talán mégsem jó ötlet.

Egyrészt Norvégia adottságai a kriminalisztika területén meglehetősen egyediek: az ország nem csupán hihetetlenül gazdag, de a társadalmi különbségek is rendkívül alacsonyak. Emellett Norvégia földrajzi okokból és EU-n kívüli európai államként is izolált, társadalma pedig meglehetősen homogén. Ezek pedig valóban különleges adottságok. De még ha ezeket az adottságokat vegyítjük is a „progresszív" büntetőpolitikával, még az sem hoz tökéletes eredményeket.

Norvégiában is jóval több bűncselekményt követnek el, mint 20 évvel ezelőtt, és a növekedés különösen az erőszakos és a fegyverrel elkövetett bűncselekmények területén jelentős. Emellett pedig érdemes azt is megjegyezni, hogy bár igaz, hogy jóval kevesebben vannak börtönben Norvégiában, mint más európai országokban, összességében majd' másfélszer annyi bűncselekményt követnek el a skandináv országban, mint mondjuk Magyarországon. Tehát az engedékenyebb büntetések lehet, hogy kevesebb visszaesőt hoznak, ám kevesebb bűncselekményt biztosan nem.

Az ítéletet mosolyogva nyugtázó Breivik a tárgyalásain korábban is látott karlendítéssel üdvözölte a bíróságot. A tömeggyilkos korábban azt állította magáról, hogy beszámítható. Börtönbe akart vonulni, ahol állítása szerint könyve írásával folytatná a multikulturalizmus elleni harcot. Ellenkező esetben elmegyógyintézetbe kellett volna vonulnia. Az ítélet ellen az ügyészség nem fellebbezett. (...) Breivik a maximum kiszabható ítéletet kapta, ugyanakkor a 21 évet később még meghosszabbíthatják, ha továbbra is úgy ítélik meg, hogy veszélyt jelent a társadalomra.

Breivik beszámítható, 21 év börtönre ítélték (Index)

Elsősorban nem a bűnözőkről szól

Azonban akad egy másik szempont is, melyet már korábbi cikkeinkben többször említettünk: a büntetőpolitika nem csak, sőt elsősorban nem a bűnözőkről kellene, hogy szóljon. A szigorú büntetéseknek ugyanis van egy olyan hatása, mely nem mérhető a szokásos kriminalisztikai statisztikákkal. Ez pedig az emberek igazságérzetére tett hatása, ami bizony befolyásolja az egész államba vetett bizalmat, sőt az emberek általános jólétét is. Egyre több kutatás jelenik meg arról, hogy még a „legfelvilágosultabb", „legnyitottabb" társadalmakban is az állampolgárok kimutathatóan igazságtalannak tartják az enyhe ítéleteket és rosszul érzik magukat az olyan közösségben, ahol a bűnözők olcsón megúszhatják.

Több kutató egyenesen azt állítja, mely jelenség mellett mi is érveltünk a 2010-es választásokat követően a Jobbik előretörése kapcsán, miszerint az engedékeny büntetőpolitika nagyban segíti a radikális politikai erők előretörését.


Olvasd el ezt is: A bűnözőink megbűnhődnek, csak túl későn

A saját adottságokhoz mérten

A Breivik-ítélet ismételten felhívta a figyelmet arra, hogy nincsen univerzális recept, minden országnak saját adottságaihoz mérten kell megtalálnia a megfelelő kriminálpolitikát. Ennek során pedig az egyik oldalon figyelembe kell venni, hogy a szigorú és hosszú börtönbüntetések újratermelik a bűnözőtársadalmat, a másik oldalon viszont az az elgondolás, mely a bűnözők társadalmi reintegrációját tekinti a legfontosabb célnak, sérti az össztársadalom igazságérzetés és jogos elégedetlenséget szül. Breivik 77 ember meggyilkolásáért kapott összesen 21 évet, vagyis kevesebb, mint 100 napot minden kioltott emberéletért. Annyi biztosnak tűnik, hogy ez nem igazságos.

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szlankó Bálint · http://drotontul.blog.hu 2012.08.27. 09:02:53

Egyetertek ezzel, de nem azt mondtak, h 21 evnel tovabb is bent lehet tartani az arcot, ha ugy itelik meg kozben, h a szabadon bocsatasaval veszelyt jelenthet a tarsadalomra?

Brückner Gergő 2012.08.27. 23:42:00

Mindenképpen jó érzés, hogy Breivik 80 százalékos eséllyel reintegrálódik.
Egykori matekfaktosként ki is számoltam, hogy amennyiben 20 százalék eséllyel bűnismétel, akkor 15,4 további áldozat a várható értéke :(

Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
 • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
 • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
 • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
 • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
 • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
 • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
 • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása