Véleményvezér

vv

Orbán legolcsóbb trükkje: a fantom IMF-nek ellenáll, az igazinak enged

2012.09.07. I 2 komment I Címkék: fidesz imf orban gazdasagi valsag

imf.jpgA kormányfő valójában enged az IMF-nek, de közben látszólag mégis ellenáll azoknak a követeléseknek, melyek egyébként nem is léteznek. Amit tegnap láttunk, annak ennyi volt az értelme és nem több.

Igen kétségbe lehet esve a magyar kormány: a tegnapi fiktív IMF-követeléslista azt sugallja, hogy a gazdasági szabadságharc kifulladni látszik, és már csak a szómágia maradt a veszteségek leplezésére. És abból is a gyengébb fajta.

Ajánlott írásunk: Győzött Matolcsy György tudományos szocializmusa!

Megint megszorítások jönnek

A helyzet a kormány szempontjából rendkívül aggasztó: a jövő évi költségvetés olyan ingatag lábakon áll, hogy az még a Matolcsy-féle előrejelzéseken edződött kormányfő számára is elfogadhatatlan. Egyrészt a bevételi oldalon a jegybankra kivetett adó egészen biztosan el fog bukni: vagy az Alkotmánybíróságon, vagy Brüsszelen.

Másrészt a költségvetésbe beépített, a gazdasági növekedésre vonatkozó szokás szerint irreálisan optimista feltételezések már most tarthatatlanok. Hiszen az, hogy Németország a hét elején még tovább csökkentette saját növekedési előrejelzését, és az, hogy az egész eurózóna lassan, de biztosan ismét a recesszió felé tart, egyben azt is jelentik, hogy a magyar költségvetés bevételei sem fognak olyan ütemben javulni, mint azt a büdzsé tervezete feltételezi.

És akkor itt van még a munkahelyvédelmi akcióterv, mely további százmilliárdok előteremtését fogja igényelni.

Mindez együtt pedig csakis egy dolgot jelenthet: újabb megszorításokat. A 2010-ben a Medgyessy Péter-féle iskolát követő, és így költségvetési lazítást végrehajtó Orbán-kormány 2011-ben és 2012-ben is csak a nadrágszíjhúzás receptjét tudta előhúzni. És most úgy tűnik, 2013-ben sem lesz ez máshogy.

Véleményvezérek a Véleményvezéren - Blogunkon újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők fejtik ki véleményüket a hozzászólásokban.

Ellenállni a nem létező követeléseknek

Egy ilyen helyzetben és körülbelül másfél évnyire a választásoktól a miniszterelnök rendkívüli módon ki van éhezve arra, hogy valami sikert is fel tudjon mutatni. Új munkahelyek, beruházások és a fizetések emelkedése híján maradnak a retorikai győzelmek. Sőt a helyzet most éppen olyannyira rossz, hogy valószínűleg az IMF-fel való teljes szakítást sem meri megkockáztatni a miniszterelnök. Természetesen megállapodni sem akar velük, ezért marad a húzd meg-ereszd meg, és közben a vágyakozás, hogy megtörténik a csoda, beindulnak az európai gazdaság motorjai és Magyarország a Valutaalap hitele nélkül is stabil tud maradni (vagy valami igazán unortodox, az országot még mélyebbre taszító akciót lehet megindítani). Ezt az állandó egyensúlyozást jól demonstrálja, ahogy a miniszterelnök szerdán még arról győzködte a nemzetközi sajtót, hogy hamarosan meglesz az IMF-megállapodás, tegnap pedig már vállalhatatlannak gondolta azt.

Ha viszont már az elmúlt két év kedvenc ellenségét sem lehet úgy istenigazából csépelni, akkor tényleg nincs más hátra, mint felépíteni egy képzeletbeli ellenséget. Ez a képzeletbeli ellenség volt a nem létező IMF-követeléseket tartalmazó lista. Ebben volt minden, amitől a magyar választópolgár infarktust kap – talán csak a sorkatonaság visszaállítása hiányzott. Ha úgy tetszik, ez egy már-már meseszerűen ideális ellenség, amelyet nagyon lehet utálni és borzasztó könnyű lesz legyőzni. Még azokkal a megszorításokkal is, melyeket a kormányfő hamarosan kénytelen lesz bejelenteni: a kormányfő valójában enged az IMF-nek, de közben látszólag mégis ellenáll azoknak a követeléseknek, melyek egyébként nem is léteznek.

Amit tegnap láttunk, annak ennyi volt az értelme és nem több.

Olvasd el ezt is: Orbánnak már csak a küzdés dicsősége maradt

Jobb is, hogy nem tárgyalnak

Azonban ez a tegnapi kommunikációs trükk olyan gyermeteg volt és főleg olyan gyengén sikerült végrehajtani, hogy alig fél napig húzta a magyar sajtóban. Hihetetlen, de igaznak tűnik: a kormányfő és csapata még mindig annyira nem ismeri az IMF-et, hogy ezt a listát „beetethetőnek" gondolták. Bizonyos szempontból jobb is, hogy még nem tárgyalnak az IMF-fel, mert ilyen ismeretekkel és felkészültséggel nem sok esélyük lenne értelmes engedményeket elérni.

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Brückner Gergő 2012.09.07. 09:24:00

Olcsó dolog volt ez a kamulista. Igaz januárban még az is "kiszivárgott" a Magyar Nemzetben, hogy az unió a melegházasság engedélyezését és Gyurcsány Ferenc igazságügyi mentességét kéri a hitelért cserébe :) Ennél egy fokkal szakszerűbb kamu volt.

Madár István 2012.09.07. 17:53:17

Lehet persze fokozatokban számolni, de szerintem a mai közélet rendkívül mély színvonalát ez a kamulista is mutatja. A kormány képviselői már arra sem vigyáznak, hogy legalább egy napig igaznak tűnjön, amit mondanak. Az elmúlt két napban
- kijött egy üvöltően ostoba "IMF-halállista",
- egy miniszterelnöki megerősítés,
- majd egy pontosítás, hogy ez valójában nem az EU-IMF dokumentumban, hanem az EFC note-ban van,
- aztán kiderül, hogy ebben sincsenek hasonlók.

De nemhogy hasonlók nincsenek, de még kisarkítható, dramatizálható ajánlások sem. Ha legalább annyi lenne dokumentumokban, hogy "megfontolásra javasoljuk a nyugdíjrendszer parametrikus elemeinek vizsgálatát a hosszú távú fenntarthatóság szemszögéből", akkor úgy tűnne, hogy nem 100% hazugságról van szó, amikor korhatáremeléssel, nyugdíjcsökkentéssel megy a hecckampány. De amennyire most látszik, még csak ilyenek sincsenek benne.

Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
 • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
 • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
 • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
 • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
 • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
 • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
 • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása