Véleményvezér

vv

MSZP '14: hazudtak, lebuktak, ismét hazudnak

2012.09.19. I 1 komment I Címkék: mszp nyugdíjasok posztkommunizmus voks14

mszpszak.jpgA '14-es szocialista választási győzelem titkos stratégiája csupán a lényegről hallgat: mitől lesznek a párt ígéretei egy kicsit is hihetőek és hogyan fog egyáltalán bárki is újra bízni az MSZP szavában?

A napokban nyilvánosságra került az MSZP belső használatra készült politikai stratégiája, mely egy, az idei év elején készült 3000 fős reprezentatív közvélemény-kutatáson alapul. Nem meglepő módon a stratégia célja, hogy irányt mutasson a Fidesz legyőzéséhez. A kidolgozói nem zavartatták magukat azoktól a kérdésektől, amelyek az előző két ciklusban a kihalás szélére sodorták az MSZP-t, mint például, hogy ilyen ígéretek után és ilyen szavazói bázissal hogyan lehet majd kormányozni. Ennél is meglepőbb azonban, hogy milyen elképesztően banális a javasolt stratégia.

Ajánlott írásunk: Miért csak Németország mentheti meg az eurót?

Nyugdíjasok és populizmus

A „Baloldaliság. Remény. Erő" címet viselő stratégiából világosan kiderül, hogy az MSZP pontosan ugyanaz maradt és ugyanaz is kíván maradni, mint ami mindig is volt: a nyugdíjasok néppártnak álcázott érdekképviselete. A stratégia szerint a párt legfőbb célja ugyanis nem más, mint a meglévő nyugdíjas törzsbázis megtartása és a pártot jelenleg nem támogató nyugdíjasok megszerzése. Ennek érdekében pedig világosan kimondják, az ő juttatásaiknak érinthetetlennek kell lenniük.

A dokumentum deklarálja nem csupán a gyurcsányi, de a Bajnai-féle kormányzás örökségével való szakítást is: 2014-ig az MSZP-nek gazdasági kérdésekben mindig a népszerű álláspontot kell képviselnie, legyen szó a gazdagokat sújtó brutális adókulcsról vagy éppen mindenfajta megszorítás ellenzéséről. Továbbá, hogy az embereket nem a Jobbik és a szélsőjobboldal előretörése, de nem is a Fidesz jogállam-lebontó lépései érdeklik, hanem a pénztárcájuk. Az MSZP tehát felfedezte a spanyolviaszt, és most ezzel a tudással szeretne választást nyerni. Több ugyanis tényleg nem derül ki az anyagból.

Véleményvezérek a Véleményvezéren - Blogunkon újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők fejtik ki véleményüket a hozzászólásokban.

A keretek adottak

A Véleményvezér nem ért egyet azzal az értékeléssel, hogy ez a horngyulai MSZP-hez való visszatérést jelentené: a '94-ben győzelemre vezetett szocialisták ugyanis nem azért nyertek, mert egyszerűen azt ígérték, jobbá teszik az emberek életét, hanem mert a választók elhitték nekik, hogy jobbá képesek tenni. És ez az, amiről a '14-es szocialista választási győzelem „receptje" hallgat: mitől lesznek ezek az ígéretek egy kicsit is hihetőek és hogyan fog egyáltalán bárki is újra bízni az MSZP szavában?

A jelenlegi gazdasági helyzetben és kilátások közepette a magyar választók a nyolc vagy tizenkét évvel korábban még elméletben akár hihetőnek is tűnő vállalásokat egyszerűen nem fogják reálisnak tartani. Ha pedig a választók mindennapi valóságérzékelése és egy politikai párt fantasztikus ígéretei között túl nagy a távolság, az állampolgárok egyszerűen nem veszik azokat komolyan és inkább egy kompetensebbnek tűnő formációra szavaznak.

A fókuszba az emberek személyes körülményeit, a háztartások helyzetének romlását kell állítani, mert az MSZP azzal nyerheti vissza a hitelességét, ha kompetensnek és empatikusnak tűnik. A milliárdok helyett a havi költségvetésből hiányzó ezrekről kell beszélni. Rezsistopot, növekedést és munkahelyteremtést kell ígérni. Szó sem lehet semmiféle megszorításról, fiskális fegyelemről. És a nyugdíjasok továbbra is a legfontosabbak, ők aztán semmiben nem húzhatnak rövidebbet.

A stratégia "modernségi versenyt" hirdet és konkrét javaslatokat is tartalmaz. Ilyen a 60 százalékos legfelső jövedelemadó-kulcs bevezetése a gazdagok megadóztatására, a rezsistop már említett bevezetése, a minimálbér azonnali megemelése, és, talán, egy antikorrupciós központ felállítása.


Az MSZP a Horn Gyula-i kisemberrel nyerne 2014-ben
(Index)

Arról már nem is beszélve, hogy nem csak a gazdaság állapota változott, de az MSZP megítélése is. A párt elképesztő mértékű hitelvesztésen ment keresztül, amivel a dokumentum szemmel láthatóan nem számol. A például a tizenharmadik havi nyugdíjat bevezető majd megvonó, a gázáremelést tagadó majd meglépő szocialisták hasonló ígéreteikkel már egyszerűen túl sokszor buktak le. 2010-ben ezért aztán nagy árat fizettek és azóta sem képesek visszaszerezni elvesztett hitelességüket.

A Véleményvezér természetesen nem naiv és nem gondoljuk, hogy a magyar választópolgárokat ne lehetne megtéveszteni. Ám a megvezetésükhöz először is a hitelesség látszatára lenne szükség, erre pedig ennek az MSZP-nek (vagy éppen Gyurcsány pártjának) nincsen esélye.

Olvasd el ezt is: Jó lenne-e a magyaroknak az európai föderáció?

Ötlettelen és színvonaltalan

Természetesen fel lehet háborodni azon, hogy egy párt belső politikai stratégiája semmi másról nem szól, mint a hatalom megszerzéséről. Csak éppen a politikai stratégiáknak pontosan ez lenne a lényege. Az MSZP titkos tervezetén nem emiatt lehet meglepődni, hanem azért, mert ez politikai stratégiának nevetségesen ötlettelen és színvonaltalan: a kitűzött céljukat a benne felsorolt eszközökkel és a valóság figyelembevétele nélkül egészen biztosan nem fogják elérni.

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

NagyLevin 2012.09.19. 10:33:03

Kedves VV! Az a felháborító, hogy a belső stratégia hatalomszerző technikáknak rendelné alá a párt irányvonalát, álláspontját, politikai karakterét. Magyarul hazudozni (jó, ígérgetni) kíván ahelyett, hogy előtárná elképzeléseit, hogy a választók valóban mérlegelhessék őket. Az anyagból úgy tűnik, hogy nem valamilyen cél elérése érdekében akarnak hatalmat. Lehet, persze, azt mondani, hogy a szüntelen hazudozás, továbbá a rendszer alapját jelentő politikai korrupció, vagyis a népuralom teljes kiüresítése magától értetődő jelenség, maga a politika, csak tudjuk, hogy ezzel mi magunk is hozzájárulunk azoknak az elviselhetetlen állapotoknak a fennmaradásához, amelyek 2012 Magyarországát jellemzik. Nem igaz, nem szükségszerű, hogy ilyen züllött és - nem utolsó sorban ezért - ilyen alacsony hatásfokú kell legyen mindig és mindenhol, minden körülmények között a politikai osztály tevékenysége, hogy a "politika" velejárója, hogy a lakosság döntő többsége senkinek nem hisz és undorodik az egésztől. Az utolsó bekezdésben úgy tárgyaljátok az MSZP hitelvesztését, mintha teljesen független volna ezektől a "természetes" politikai eszközöktől, miközben érezni a posztból is, hogy valójában nem ezt gondoljátok.

Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
 • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
 • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
 • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
 • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
 • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
 • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
 • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása