Véleményvezér

vv

Ez az MSZP semmilyen szövetség részeként nem támogatható – Vári György különvéleménye

2012.09.22. I 0 komment I Címkék: mszp különvélemény vári györgy voks14

vari_gyorgy5_1.jpgKiderült, a baloldali fordulat tényleg semmi mást nem jelent, csak szociális demagógiát, újabb hazugságokat. Erre kár összefogni, ez nem a demokrácia megmentése, hanem a további kiüresítése.

Hétvégi rovatunkban a hét általunk legérdekesebbnek, legtanulságosabbnak, legprovokatívabbnak talált hozzászólása kapcsán kérjük meg annak szerzőjét, hogy fejtse ki bővebben állításait. Ezen a héten a Nagy Levin néven kommentelő Vári György újságírót, irodalomkritikust kérdezzük, aki az MSZP '14: hazudtak, lebuktak, ismét hazudnak c. írásunkhoz szólt hozzá.

Véleményvezér: A szocialisták kiszivárgott stratégiájuk szerint arra játszanak, hogy a Fidesszel szembeni protesztszavazatokat majd ők gyűjtik be, mert a választók hajlandóak még mindig egy kétosztatú pártrendszerben gondolkozni. Akik kizárólag azért szavaznak, hogy a Fideszt eltávolítsák a hatalomból, azoknak vajon nem teljesen mindegy, hogy az MSZP-nek sincsen a hatalom megszerzésén túl más célja? Szerinted elbizonytalaníthat bárkit is, hogy az ezt nyíltan kimondó terv kiszivárgott?

Vári György: Erre nem mernék határozottan válaszolni, ehhez empirikus kutatásra volna szükség, ennek hiányában maradnak a némely értelmiségiek közt hallatlanul népszerű néplélektani hipotézisek, amelyek lényege, hogy a tömegeket (mindazokat, akik nem olyan kifinomultak, mint ők) nem érdekli a politikai erkölcs, nem érdekli a demokrácia állapota (a népet nem érdekli a saját uralma) és ha érdekelné, akkor sem volna képes felfogni mindebből semmit. Az biztos nem jön majd jól az MSZP-nek, hogy azok a politikailag aktív és érzékeny polgárok, akik, mondjuk, a közéleti blogokat követik, most már végképp nem fogják elhinni egy szavukat sem. Nyilván eddig sem voltak nagyon fogékonyak az üzeneteikre, de a teljes erkölcsi és szellemi szétesés mind erősebb jelei nyomán sokak fejében megfordulhatott a gondolat, hogy mindegy, legyen Szekeres Imre az Univerzum Ura, csak ennek legyen már vége. Ez a szöveg most megint meggyőzött engem is arról, hogy ezt a pártot jelen állapotában senkivel szemben, semmilyen szövetség részeként nem lehet támogatni.

Én örülnék egy baloldali gazdaságpolitikai koncepciónak, de ezen Scheiring Gábor szokott gondolkodni, az MSZP-ben ilyesminek nem látom nyomát. Most pedig kiderült, hogy a baloldali fordulat tényleg semmi mást nem jelent, csak szociális demagógiát, újabb hazugságokat, vagyis azt, amit legutóbb Orbán csinált és ami miatt minden hitelét elvesztette a politikai osztály. Erre kár összefogni, ez nem a „demokrácia" megmentése, hanem a további kiüresítése. Az MSZP stabil szavazóit bizonyosan nem tántorítja el a dolog, de az elszigetelődésük tartóssá válásához valamelyest hozzájárulhat.

Vári György (1978) újságíró, irodalomkritikus, a Magyar Narancs munkatársa.

VV: Hozzászólásodban azt írod, nem szükségszerű, hogy ennyire züllött legyen a politikai osztály tevékenysége. Ha csak az MSZP-ről beszélünk, az ő esetükben el tudod képzelni, hogy ez a párt egyszer valóban megújuljon és radikálisan másként politizáljon?

VGy: Ha megnyerik a következő választást, akkor nem történik semmi. A 2010-es, minden szempontból megrendítő vereségük (a Fidesz majd háromszor több szavazata, a Jobbik középpárttá válása, a velük szemben szintén végtelenül bizalmatlan LMP magabiztos bekerülése) nem volt elég ahhoz, hogy komolyan átgondolják a helyzetüket és most a Fidesz minősíthetetlen politikai teljesítménye újabb reményt jelent nekik arra nézve, hogy újra visszajöhetnek, hogy semmi sem változik, ahogy '90-re jött '94, '98-ra 2002. Addig, amíg nem értik meg, hogy beláthatatlanul hosszú időre kerülhetnek ellenzékbe vagy akár el is jelentéktelendhetnek, úgy tűnik, nem változik semmi. Az a szervezeti kultúra, amely a kijárásra, a frakciók informális befolyásszerzésére, alkalmi kiegyezésére tanít meg, foglyul ejtette a pártot, a stratégia ezt mutatja. Ez magyarázza a politikai fantázia teljes hiányát is, a jelszót, hogy vissza Horn Gyulához. Az elképesztő felelőtlenséget is: Orbán is csak addig tudta, mit tegyen, amíg sikerült hatalmat szereznie, ők is csak ezt „találták ki".

Ezért mondtam, hogy a magukat roppant okosnak és ravasznak képzelő cinikusok, akik szerint a politika semmi egyéb, mint a hatalom megszerzésére irányuló stratégia kidolgozása, maguk is nagy mértékben járultak hozzá a teljes kiábránduláshoz és reményvesztettséghez, ahhoz, amilyen színvonalon Gyurcsány Ferenc kormányozta Magyarországot és amilyen nívón most Orbán teszi. A gátlástalanság és a tehetségtelenség frigyét igazolták. Gyurcsány a szarból hozta vissza választásokat, tehát igaza volt, ez egyenesen következik például G. Fodor Gábor „politikai gondolkodó" újabb megmondásaiból. Gyurcsány nem rombolta le saját hatalmának minden kontrollját, Orbán felelőssége az övénél is sokkal súlyosabb. De ugyanannak a történetnek a szereplői ők ketten, ráadásul a szocialista párt csak azt a keveset tagadta meg Gyurcsányból, amiben igaza volt. (azt, hogy le kell állni a szociális demagógiával és hogy Kádár nem lehet politikai elődje egy elfogadható szocdem pártnak). Lánczi András csatlakozott is hozzájuk, amikor azt mondta, hogy az őszödi beszéddel éppenséggel az volt a baj, hogy igaz volt. Ez azért még meglepett.

Mégis azt hiszem, hogy van remény, mert egyrészt nincsenek megváltoztathatatlan dolgok, másrészt látok a párt körül néhány biztató arcot is, például Kunhalmi Ágnest, szóval remélem, hogy fentebbiekben talán mégsem lesz egészen igazam.

VV: Tegyük fel, hogy a kiszivárgott stratégia működik és az MSZP 2014-ben legyőzi a Fideszt. Jó lenne ez az országnak?

VGy: Rövid távon talán igen. A jogfosztó törvényeket feltehetően átírnák, ha tudnák és talán a hajléktalanok, rokkantnyugdíjasok stb. társadalomból történő kiszorítására sem irányulna komoly erőfeszítés (ahogy az integrálásukra sem, persze), a társadalmi mobilitást felszámolni kívánó oktatási törvények is megváltoznának stb. Ez fontos. Viszont abból a logikából, amely az orbánizmushoz vezetett, ha tényleg ezzel a stratégiával nyernének, nem lépnénk ki és 2018-ban vagy 2022-ben minden kezdődne elölről. Legfeljebb az aktuális Vezénylő Tábornokot éppen nem Orbán Viktornak hívnák. De még az se zárható ki.

A legutóbbi különvélemények a Véleményvezéren:
Brückner Gergely: Az optimista pénzügyi világot kellett kijózanítani
Varró László: Az állami energetikai vállalatok jól leképezik az adott kormányzat színvonalát
Vita a félázsiaiságról a Véleményvezéren
Madár István: A kamatokra kidobott százmilliárdból miért nem inkább szavazókat vettek?
Holtzer Péter: Egységes Európa közös nyugdíjrendszer nélkül?
Szalai Ákos: 
Rá lehet kényszeríteni az embereket a szavazásra, de arra nem, hogy azt tájékozottan tegyék

Brückner Gergely: Eddig bírták a bankok, de a prés erősödik
Uj Péter: A magyar baloldal világklasszis a tökölésben
Rényi Pál Dániel: Orbán mehet, az oligarchák maradnak?
Kiss Ádám: Csúcstechnikájú Gripen és muzeális Csepel teherautó
Varró László: Felbőszítésben Magyarország világrekorder
Martin József Péter: Az EU-nak nincs alternatívája

Ha tetszett, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.
A blogon meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg. 

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
 • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
 • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
 • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
 • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
 • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
 • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
 • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása