Véleményvezér

vv

Bajnai és a zombik

2012.10.26. I 2 komment I Címkék: mszp szdsz gyurcsany bajnai együtt2014

bajnaigyurcs.jpgEz Bajnai első tesztje: megoldani, hogy ne kapcsolhassák össze Kunczétól Gyurcsányig a szekerére felkapaszkodni akaró politika hullákkal, miközben nem haragíthatja magára azok egykori szavazóit. (Fotó: Darnay Katalin/Világgazdaság)

Bajnai Gordon ellenzéki miniszterelnök-jelöltté válásának esélyeit jól mutatja, hogy már most reaktiválódott az elmúlt húsz év zombihadseregének néhány prominense, hogy még időben felkapaszkodjanak a szekerére. Bajnainak nem lesz könnyű lerázni őket, mégis meg kell tennie, ha fenn akarja tartani választási reményeit.

Ajánlott írásunk: Orbán kockázatos győzelmi terve

Újraéledtek

Egyszerűen hihetetlen, hogy mennyire gyorsan képesek újraéledni a bukott magyar politikusok. Gyurcsány Ferenc, aki tíz napja még Bajnai stratégiáját támadta, sőt Bajnait ki is oktatta a szerinte követendő politikai irányvonal kapcsán, a széljárás változását érzékelve azonnal hangnemet és oldalt váltott. Október 23-i beszédében magát államférfiként definiálva kijelentette, hogy mostantól mégis támogatja egykori miniszterét.

Tőle csak nem sokkal maradt le Kuncze Gábor, aki egy általa vezetett és méltán ismeretlen egyesület nevében ajánlotta fel bandériumait a csak pár napja színre lépő ellenzéki politikusnak. Sőt, az ezek szerint még mindig létező SZDSZ is valami hasonlót tett.

Mondanunk sem kell, hogy Bajnainak úgy kellettek ezek a figurák és az ő támogatásuk, mint ablakos tótnak a hanyattesés. Mindez ugyanis nagyon gyorsan hiteltelenítheti az ő alapvető ígéretét és üzenetét.

Véleményvezérek a Véleményvezéren - Blogunkon újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők fejtik ki véleményüket a hozzászólásokban.

Így nem lesz jobboldali nyitás

Bajnai vonzereje egyelőre elsősorban abban leledzik, hogy sokak számára amolyan "se nem Gyurcsány, se nem Orbán, se nem MSZP, se nem Fidesz"-alternatívát ígér. Október 23-i beszédében ezt a vonalat kifejezetten hangsúlyozta, és ahogy erre külön kitértünk, látványosan nyitott a Fideszt elhagyó jobboldali érzelmű szavazók felé is.

Ezeknek a szavazóknak csakúgy, mint az ugyan nem jobboldali érzelmű, de 2010-ben az MSZP-t leváltani akaró és ezért jobb híján a Fideszre voksoló tömegeknek Gyurcsány Ferenc, illetve az egykori MSZP-SZDSZ-világ szimbolikus alakjai egyszerűen taszítóak. Ha Bajnai e rétegekből jelentősebb számú választót meg akar fogni, akkor nem engedheti meg magának, hogy ezekkel a személyekkel asszociálódjon. Különösen nem a visszatérését követő első napokban.

Olvasd el ezt is: Bajnai az ellenzék vezetője

Bonyolult tánclépés

Természetesen itt egy meglehetősen bonyolult tánclépés-sorozatra lesz szükség. Hiszen Bajnai kizárólag akkor folytathatja ezt a középre orientált stratégiáját, ha közben a baloldalát biztonságban tudhatja. Magyarul: mindenképpen szüksége van az MSZP-re és a szocialisták törzsszavazóira is, csakúgy, mint az egykori SZDSZ-szimpatizánsokra.

Az a gyanúnk, ez a dilemma lesz Bajnai Gordon első komolyabb tesztje. Meg kell tudnia oldani, hogy ne kapcsolhassák össze a nevét a pár perces rivaldafényért hozzá rohanó levitézlett balliberális vezetőkkel, miközben nem szabad magára haragítania ezen politikusok egykori szavazóit. Mert a politikai hullák önmérsékletére szemmel láthatóan nem számíthat.

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Martin József Péter 2012.10.27. 11:26:01

Az utóbbi három poszthoz, egyszerre. Egyértelmű, hogy a Bajnai-projektben a legnagyobb kihívás, hogy sikerül-e az Együtt mozgalomnak a közepet, a bizonytalanokat, a politikai hontalanokat megszólítani. Ehhez az október 23-i beszéd és Bajnai utána adott nyilatkozatai adnak némi retorikai muníciót: mérsékelt (ön)kritika a 2010 előtti kormányzással kapcsolatban, „jobbról és balról jöttünk, középen találkozunk”, „nem mentem el a 2004-es, kettős állampolgárságról szóló népszavazásra”, a kormányváltáson túlmutató új politikai kultúra szükségessége. Mégis, a nyugatos közép megszólításának valódi próbája megítélésem szerint az lesz, hogy sikerül-e az Együtt 2014-nek néhány, a Fideszből kiábrándult, fajsúlyos jobboldali, konzervatív(-liberális) közéleti személyiséget, gazdasági szakembert integrálnia, és ezáltal a Fidesztől leszakadt tömeg egy részét is megszólítania. Ha igen, akkor valóban az Együtt lehet a magyar politika centruma, és átírhatja az eddigi politikai térképet, ha nem, akkor minden ellenkező szándék ellenére nem fog túlmutatni az MSZP-DK koalíción.

De ha sikerül a centrumba pozícionálni a szövetséget, akkor is nagy kérdés, miként egyeztethető ez össze azzal a választási rendszerből adódó kényszerrel, hogy egységes ellenzékre van szükség az Orbán-kormány leváltásához. Bajnai azt mondja, hogy vár mindenkit, aki meneszteni akarja a kormányt/rezsimet, de ehhez a csatlakozóknak nem kell feladniuk az identitásukat; választás előtti koalíciókötésről beszél. Az első reakciókból és az MSZP politikájából viszont az látszik, hogy a szocialista párt, mint legnagyobb ellenzéki erő nem középről, hanem balról akar nyerni. Ha ez így marad, akkor aligha megy be az MSZP egy centrista (választás előtti) koalícióba. De még ha be is megy, mitől lesz ez egy centrista összefogás, hol lesz a koalíció jobboldala, ha Bajnaiék pusztán egyfajta – az egykori olasz Olajfához hasonló – ernyőszerepet szánnak az Együtt 2014-nek, és azt mondják, nincs szükség új pártra? Lesz-e, akivel meg kell egyezniük az MSZP-n, a DK-n és az LMP-n kívül (ráadásul az LMP lehet, hogy egyáltalán nem is kér az összefogásból)? Vagy maga az E-2014 lesz e centrista tömörülés jobboldala? Akkor viszont mégiscsak pártszerűvé kell válniuk, és akkor megint csak kérdéses az összefogás az MSZP-vel (és a DK-val). Szóval, hosszú, nehéz menet lesz ez.

Brückner Gergő 2012.10.29. 01:25:58

Egyetértek a VV-vel, ahogy egyetértek Jóskával is, Bajnai Gordon tényleg előugrott number one kihívónak, de nagyon nehéz menet lesz.

A kormányzati politika, a lassú gazdaság, a nyugati világban gyarmatosítót látó külügy sok-sok szavazóban érlelheti meg az erős és egységes kihívó igényét.

Más jelölt nem látszik, ez lehet Bajnai Gordon. Ugyanakkor a most egyesülő három szervezet soha, semmilyen választáson semmilyen értékelhető szavazói bázist még nem mutatott, nem mutathatott fel.

Hatalmas eseményként volt beharangozva Bajnai, a megváltó visszatérése, de lehetett bármennyire is jó miniszterelnök, megint csak szavazói megmérettetés nélkül, tizenharmadikként felkérve, másfél évig, ügyvezető jelleggel vezetett egy országot.

Ha töredeznek a kihívók, mindez semmit nem fog érni, márpedig a parlamenti pártok részéről valóban nagy kockázat egy jó név miatt előre engedni a partvonalról valakit. Ha sikerül, esetleg jön a kormányzás, ha nem, könnyen a politikai kimúlás, a teljes elfeledés.

Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
 • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
 • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
 • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
 • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
 • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
 • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
 • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása