Véleményvezér

vv

Örüljünk, mert Obama a kisebbik rossz

2012.11.07. I 3 komment I Címkék: usa obama romney gazdasagi valsag

obm.jpgObama 2009 óta az első olyan nyugati vezető, akit újraválasztottak. Bár nem volt és nem lesz nagy elnök, gazdaságpolitikája növeli az ismételt recesszió elkerülésének valószínűségét. (Fotó: AFP/Getty Images)

Barack Obamát ismét az Egyesült Államok elnökévé választották. Bár minden bizonnyal nem lesz belőle nagy elnök, győzelme meglehetősen fontos, és alapvetően pozitív hír az európai, és azon belül a magyar gazdaság számára.

Ajánlott írásunk: Rezsiállamosítás: félázsiai népnek félázsiai megoldások

Az első, akit 2009 óta újraválasztanak

Először is szögezzünk le egy nagyon fontos tényt: Barack Obama 2009 óta az első olyan nyugati vezető, akit újraválasztottak. Ez mindenképpen komoly fegyvertény egy olyan környezetben, ahol a munkanélküliség és az államadósság évtizedek óta nem látott szintekre ugrott. Ahogy azt már korábban leírtuk, Obama elnöknek egy rendkívül gyenge riválist kellett legyőznie, és sikere természetesen nem kis részben ennek köszönhető. A republikánus vereségnek pedig minden bizonnyal fontos következményei lesznek a vesztes párt által követett stratégiára nézve.

A világ egésze szempontjából azonban nem ez a fontos, hanem az, hogy Amerika képes lesz-e továbbra is a nyugati világ gazdasági motorjaként működni. Mert ha nem és a jelenlegi halovány amerikai kilábalás ismét recesszióba fordulna, akárcsak a '29-33-as válságot követően 1937-ben, az az egész eurózónát a szakadék szélére sodorná. Talán mondanunk sem kell, hogy utóbbi bukása katasztrofális, akár a nemzeti össztermék 20-30 százalékát is elérő GDP-zuhanást eredményezne Magyarország számára is.

Véleményvezérek a Véleményvezéren - Blogunkon újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők fejtik ki véleményüket a hozzászólásokban.

Elkerülni a recessziót

A jó hír, hogy Obama újraválasztása növeli az ismételt recesszió elkerülésének valószínűségét. A második ciklusra felhatalmazást kapó elnök ugyanis az elmúlt négy évben demonstrálta, hogy ha kell, nem riad vissza a korábbi gazdaságpolitikai tabuk ledöntésétől, ugyanakkor nem is próbál ajtóstól a házba rontani, hanem fokozatosan a gazdaság szereplőinek igazodását lehetővé tevő módon vezet be egyre bátrabb megoldásokat. Vele szemben Romney gyakorlatilag tényleg az idő kerekének visszaforgatását ígérte és az előző harminc év gazdaságpolitikai dogmáihoz való ragaszkodásával az azonnali meredek recessziót kockáztatta volna. Márpedig most az európai, és azon belül a magyar gazdaságnak arra a megközelítésre van óriási szüksége, melyet Obama képviselt.

A Véleményvezér nagyon sok mindenben nem osztja a jelenlegi elnök céljait és a Nyugattal kapcsolatos vízióját. Ugyanakkor a jelenlegi kiélezett helyzetben, amikor egy rossz döntéssorozat akár a Nyugat gazdasági alapjait is megrogyaszthatja, ezek a fenntartásaink másodlagos jelentőségűek. Ha a kilábaláshoz jobbak az esélyeink egy Obama által vezetett Amerika esetében, akkor az ő sikerét üdvözöljük.

A rossz hír, hogy Obama egyelőre nem bizonyította, hogy jó taktikus lenne. Márpedig ahhoz, hogy a következő fontos gazdaságpolitikai lépéseket megtehesse, szüksége lesz a republikánus többségű Kongresszus támogatására is. Természetesen a friss győzelem adta legitimitás valamilyen szinten átlendítheti ezeken a problémákon, de félő, hogy ezzel a nagy (újra)indulótőkével ismételten nem sáfárkodik majd elég bölcsen, ami pedig jelentős mértékben korlátozhatja politikája hatékonyságát.

Olvasd el ezt is: A Fidesz még államosítani sem tud rendesen

A kisebbik rossz

Összességében tehát egy kicsit inkább örülünk Obama újraválasztásának, de közben rettentően szomorúak is vagyunk, hogy a nyugati világ egyes számú hatalmának élén ilyen teljesítménnyel is Barack Obama lehet a kisebbik rossz.

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maszáj herkules 2012.11.07. 16:40:42

Hát, ez azért nem volt túlságosan alátámasztva. A tőzsdék például örültek volna Romney megválasztásának, ha igaz volna, amit a VV állít, hogy Romney = recesszió, akkor ez azt jelenti, hogy a tőzsdéken alig várnak egy jó kis gazdasági visszaesést. Ez elég újszerű, sőt unortodox. Aztán meg milyen elmúlt harminc év gazdasági dogmáiról ír a VV? Amerikában az elmúlt 30 évben (ha ezt az időszakot lehet egyáltalán egyben kezelni) egyetlen költségvetési dogma volt, amelyik többé-kevésbé végig – Reagantől Obamáig - érvényesült, az pedig az, hogy a hiány nem számít, az eladósodásnak nincsenek korlátai. Na, most mégis, ennek a dogmának a VV szerint tényleg Romney hívebb követője, mint Obama?

Holtzer Péter 2012.11.07. 22:27:23

@maszáj herkules: a hosszú és éles Republikánus előválasztási időszak tavasszal Romney-t elvitte egy lehetséges moderált pozícióból (ami hasonlíthatott volna korábbi kormányzóságára) egy szélsőségesebb pontra, hogy meg tudjon felelni a GOP mai extrémebb szárnyának is. Ezt tükrözte aztán az alelnök-jelölt választása is. Ez a vonulat (és a VV is erre utal jórészt, azt hiszem) nagyon erőteljes deregulációt és adóvisszavágást akar, azzal, hogy ez kell a piacgazdaság szabad működésének, nem pedig az Obama-féle "szocializmus". Az a deregulációs hullám, ami a nyolcvanas években Reagan alatt indult, majd a kilencvenes években teljesedett ki, alapvetően tehető felelőssé az elszabadult jelzálog-hitelezésért, és azért, hogy sok mindent össze lehetett rakni és el lehetett adni, amit korábban nem lehetett volna. A too-big-to-fail-ért, és a hatalmas bail-outokért, s azért, hogy a szabályozók mindezekért nem hajlandók vállalni a felelősséget, a piacra mutogatnak. Az ehhez történő visszatérésre ma valóban nincs szüksége Amerikának. Ezért én is osztom a VV véleményét, Obama a rengeteg hibájával együtt is a kisebbik rossz, tegnap rá szavaztam volna, kissé szomorúan (négy éve pedig McCain-re, bár Palin azért némileg zavaró volt).

maszáj herkules 2012.11.08. 06:40:03

ha a mostani válság csak szabályozási probléma volna, akkor a lényegesen jobban szabályozott Európának sokkal jobban kéne állnia, mint Amerikának. A helyzet azonban pont nem ez. Igen, az amerikai bankok szabályazatlansága volt a válság egyik kirobbantója (meg az, hogy az Obamához hasonlóan jobbító szándékú baloldali amerikai politikusok olyanokat akartak hitelekhez juttatni, akik ezeket nyilvánvalóan nem voltak képesek visszafizetni). Nekem nem a szabályozás fáj, és nem is az, hogy most rövid távon mennyi pénzt pumpált Obama a gazdaságba, hanem az, hogy hosszú távon tette fenntarthatatlanná Amerika vezető szerepét, például az eddigieknél is pazarlóbb új biztosítási rendszerrel. Ha úgy tetszik, elfogadom az érvelésednek azt a részét, hogy Obama fontos lépéseket tett azért, hogy Amerikában ne alakuljon ki még egy ugyanilyen válság. Csak közben még nagyobb lépéseket tett affelé, hogy előbb-utóbb egy görögországi (optimista forgatókönyv: francia) válság jöjjön létre. Ez tényleg eredmény? Ami pedig a Romney-Ryan párost illeti, tényleg végtelenül unalmas azt hallgatni, hogy ők majd adóemelés nélkül rendbe raknak mindent. De azért mégiscsak Ryan talán ez egyetlen amerikai politikus, aki ki merte mondani, hogy ez így nem mehet tovább, nem lehet örökké többet költeni, mint ami van. Az ilyen hozzáállással általában politikus csak veszíthet, így történt ez most is, de azért mi legalább elismerhetnénk ennek a pozíciónak az intellektuális bátorságát, különösen az Obama-Biden pároséhoz képest, amely szerint minden rendben lesz, s majd megoldódik valahogy. Ez utóbbit halljuk Európából 40 éve és nem úgy tűnik, mintha ez lenne a Paradicsomba vezető út.

Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
 • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
 • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
 • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
 • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
 • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
 • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
 • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása