Véleményvezér

vv

Az LMP dönt, de nem Bajnai és 2014 a lényeg

2012.11.15. I 1 komment I Címkék: fidesz bajnai demokracia lmp együtt2014

fedonevek_2_1.jpgDe tényleg dönteni kell: a hosszú tépelődés megkérdőjelezheti az erkölcsi piedesztál szilárdságát, miközben egyértelműen rontja a párt esetleges tárgyalási pozícióit az Együtt 2014-gyel. (Fotó: MTI)

Rövid történetének talán legfontosabb döntése előtt áll a Lehet Más a Politika, hiszen el kell dönteniük, hogy csatlakozzanak-e a Bajnai-féle Együtt 2014-hez vagy se. Ám ha végiggondoljuk, a valódi kérdés, melyet az LMP politikusainak meg kell válaszolniuk, mégsem ez. Hanem az, hogy milyen céllal kezdtek el politizálni.

Ajánlott írásunk: Matolcsy úr, mondjon már le!

Három év, három tanulság

A 2009-ben megalakult LMP az elmúlt három évben három dolgot meglehetősen egyértelműen bebizonyított.

Egyrészt azt, hogy mindig van hely új szereplőknek a politikai palettán. Az emberek egyszerűen igénylik a friss gondolatokat, de különösen a friss arcokat. Másrészt azt, hogy az LMP-ben – vagy legalábbis néhány képviselőjükben – igenis van spiritusz. 2010 óta ez a párt volt az első és mindmáig az egyetlen, amelyik képesnek bizonyult valódi politikai tőkét kovácsolni a kormányzati korrupciós ügyekből, és látványosan zavarba hozni, sőt, egy-egy szócsata erejéig sarokba szorítani Orbán Viktort.

Harmadrészt azt is bebizonyították, hogy valami mégis hiányzik a pártból. A fentiek ellenére ugyanis képtelenek voltak kilépni az 5% körüli támogatottság csapdájából. A kormány hihetetlenül gyenge teljesítménye és a bizonytalanok rekordokat döntögető szintje ellenére sem tudtak számottevően javítani népszerűségi indexükön.

Véleményvezérek a Véleményvezéren - Blogunkon újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők fejtik ki véleményüket a hozzászólásokban.

Két út

Amikor az LMP vezetői arról döntenek, hogy merre tovább, igazából azt kell eldönteniük, hogy végső soron miért hozták létre ezt a pártot. Erre a kérdésre a párt politikusainak nyilatkozatait ismerve alapvetően két válasz adható.

Az egyik szerint az LMP célja végső soron az, hogy a magyar politika élő lelkiismerete legyen. Elsősorban a saját maga állította elveknek kell megfelelniük, ezáltal fenntartva azt az erkölcsi talapzatot, amelyről idáig valóban teljes joggal és nyugalommal, hitelesen bírálhatták mind az MSZP-t, mind a Fideszt.

A párt eddigi története azt mutatja, elhanyagolható annak az esélye, hogy egy ilyen formáció záros határidőn belül kormányra kerüljön, ami azonban nem feltétlenül kell, hogy célja legyen az ezt az utat követni akaróknak. Ebbe a logikába illeszkedik a párt ökopolitikai elkötelezettsége is, amely ugyan egyelőre inkább elijeszti, semmint vonzza a szavazókat, de eljöhet még az az idő, amikor a német zöldekhez hasonlóan 15-20 év kemény munkájával lassan ökotudatossá változtatják az egész közéletet.

A másik irányvonal a klasszikus politikai és politikusi dilemmára adott pragmatikusabb válasz. Ezen logika szerint az elvszerűség valójában fafejűségnek és rugalmatlanságnak tűnik, amely megfosztja a pártot a kormányzás, és ezen keresztül a közvetlen hatáskifejtés lehetőségétől. Ezen megközelítés mellett leggyakrabban azt az érvet szokás felhozni, hogy a részleges kompromisszumok lehetővé teszik a fontosabb célok közül jó néhánynak a megvalósítását.

Olvasd el ezt is: Bajnai gyors öngólja

Csak tépelődni nem szabad

Amennyiben az LMP saját jövőjét elsősorban úgy definiálja, hogy morális iránytű kíván lenni a magyar közéletben, úgy teljesen érthető, ha inkább távol tartja magát az MSZP-vel való választási szövetséghez előbb-utóbb szükségszerűen eljutó Együtt 2014-től. Ha viszont fontosabbnak érzik azt, hogy belátható időn belül esélyük legyen céljaik egy részének valóra váltására, úgy nem igazán marad más választásuk, mint csatlakozni Bajnaiékhoz.

Ami azonban mind a két opció szempontjából egyértelműen hátrányos, az az, ha az LMP túl sokáig rágódik ezen a kérdésen. A hosszú tépelődés ugyanis megkérdőjelezheti az erkölcsi piedesztál szilárdságát, miközben egyértelműen rontja a párt esetleges tárgyalási pozícióit az Együtt 2014-gyel.

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Varró László 2012.11.15. 21:08:45

Nemet nagyvárosokban lépten nyomon lehet látni BMW-ket a zöld párt matricájával. Amíg LMP-s barátaink Hugo Chavez győzelmét ünnepelték, a nemet zöldek Hugo Boss-t választották, a globalizáció nyertese technokrata középosztály partja lettek, ők pedig nem az ideológiai tisztaságot értékelik, hanem a pragmatikus probléma megoldó képességet. Az Energiewende, a német energiaipar megújuló alapon történő ujjáépitese elképzelhetetlen lett volna zöld gondolat középosztálybeli elfogadása nélkül, amihez éppen az kellett, hogy a zöldek elfogadták a játékszabályokat, részt vettek a koalícióra épülő politikai folyamatokban, és hihetővé vált, hogy tudnának egy modern ipari államot irányítani. Kormányra leptek az energialobbyhoz ezer szálon kötődő SDP-vel, Schröder mellettük tárgyalta végig a Northstream csővezetéket, és Joscha Fisher igazi neocon külügyminiszterként elsőként küldött éles misszióba német erőket. Miután az ENBW fő tulajdonosa Baden Würtenberg, a zöld tartományi kormányzat atomerőműveket üzemeltet, és ezek nem kerültek a hamar leállítására kerülők közé, mert szükség van rájuk. Csupa rossz szájizű kompromisszum, amelynek eredője egy történelmi győzelem lett. Realista politizálás helyett folytathatták volna a "tiltakozunk és hozzaláncoljuk magunkat az atomerőművekhez meg lignitbányákhoz" megközelítést, ami ugyan jó buli, csak éppen ilyenkor a gyors rendőri beavatkozás után a státus quo megy tovább. Ha az a cél, hogy a jövőben ne legyen szükség odaláncolásra, ahhoz meg praktikus politikai lépések kellenek.

Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
 • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
 • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
 • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
 • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
 • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
 • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
 • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása