Véleményvezér

vv

Aki pénzt hoz, annak Orbán lemegy kutyába

2012.11.28. I 2 komment I Címkék: fidesz multik oktatas orban

hankook.jpgA Fidesz politikájának köszönhetően annyira nincsenek befektetések, hogy aki mégis Magyarországra hozza a pénzét, gyakorlatilag bármit kérhet a kormánytól. (Fotó: Beliczay László/MTI)

Orbán Viktor tegnap a Hankook Tire ügyvezető igazgatójával egy „stratégiai partnerségi megállapodás" aláírása során bejelentette, hogy a Hankook vezetője meggyőzte őt arról, hogy Magyarországnak szüksége van egy világszínvonalú angol nyelvű üzleti felsőoktatási intézményre, egy business schoolra. Mert ugyebár az hiányzik ebből az országból. A szomorú az, hogy Orbán Viktor is pontosan tudja, ez nem igaz.

Ajánlott írásunk: Meddig húzhatja Semjén?

Világszínvonal és Magyarország

A dél-koreai üzletember szerint nincsen „világszínvonalú, angol nyelvű felsőoktatási intézményünk elsősorban az üzleti életben, tehát nincs igazi, angol nyelvű business school" Magyarországon. Orbán Viktor a Hankook vezetőjének kijelentésére hevesen bólogatott, és azon nyomban ígéretet tett rá, hogy állami és magántőke bevonásával ezt végre létre fogják hozni.

Tegyük világossá: Orbán Viktor pontosan tudja, hogy Magyarországon több intézményben is folyik angol nyelven ilyen felsőoktatási képzés, vagyis több business school is működik már hazánkban. Az oktatás színvonaláról nyilvánvalóan sokat lehetne vitatkozni. Az azonban bizonyos, hogy egyrészt a meglévő képzési helyek közül legalább egy, egészen pontosan a CEU business schoolja bőven európai szintű oktatást nyújt. Másrészt az is tény, hogy aki a meglévőeknél jelentősen magasabb minőségű oktatást kínáló, valóban a világ legkiválóbb ilyen intézményei közé tartozó egyetemet szeretne Magyarországon, az nem tudja, miről beszél.

Egy ilyen intézmény felépítése nem csak elképzelhetetlenül sok pénzbe kerül, de a világszínvonal eléréséhez világszínvonalú professzorokkal is kellene megtölteni, ami viszont már jóval több, mint egyszerű pénzkérdés. Jó példa erre, hogy a Föld leggazdagabb részein sem találhatóak meg feltétlenül a világ legjobb business schooljai – például Szaúd-Arábiában aligha akad valóban a világ élvonalába tartozó gazdasági felsőoktatási intézmény.

Véleményvezérek a Véleményvezéren - Blogunkon újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők fejtik ki véleményüket a hozzászólásokban.

Mindent megígérnek

De akkor miért helyeselt Orbán Viktor olyan bőszen a Hankook-vezetőnek és miért tett ott helyben ígéretet rá, hogy az amúgy is komoly költségvetési gondokkal küszködő magyar állam egy ilyen intézményt közpénzek bevonásával létre fog hozni? Nyilvánvalóan azért, mert Magyarországon jelenleg annyira nincsenek már befektetések, hogy ha bárki hajlandó a meglévő gyárait nem külföldön, hanem nálunk bővíteni, neadjisten még új gyárat is épít Magyarországon, akkor a kormány és Orbán Viktor azonnal lemegy kutyába és bármilyen hülyeséget belemond a mikrofonba.

Kiváló példa volt erre nemrég az állampapírt vásároló gazdag kínaiaknak felajánlott magyar állampolgárság, de a tegnapi eseményen tett vállalás is. Valószínűleg Orbán Viktor azt is hajlandó lett volna egy tehetősebb üzletember kedvéért elmondani, hogy már dolgozunk rajta, hogy a közlekedés iránya a jobb helyett a bal oldal legyen, vagy éppen azt, hogy be akarunk szállni valamelyik NASA-programba. Igen, a Fidesz politikájának köszönhetően sajnos annyira nincsenek befektetések, hogy aki mégis Magyarországra hozza a pénzét, gyakorlatilag bármit kérhet a kormánytól.

Bár a Fidesz a szocialista kormányokat a mai napig azért kárhoztatja, mert annak idején a privatizációk során befektetésekért cserébe sokszor teljesen abszurd vállalásokat tettek, nagyon úgy tűnik, hogy a Fidesz is hasonló kötelezettségekre van kényszerítve, ráadásul erről saját maguk tehetnek.

Olvasd el ezt is: Orbán emberei és a plágium: furcsa véletlen?

Ebből se lesz semmi

Persze nem kell megijedni: a Véleményvezér biztosíthat mindenkit, hogy az Orbán Viktor által tett ígéret a világszínvonalú, állami bábáskodás mellett létrejövő business schoolról nem fog teljesülni. Ez is csupán felkerül majd arra a több száz tételes listára, amelyen azok az elmúlt két évben a kormány által vizionált vagy be is ígért projektek szerepelnek, melyek esetében a munka az első lépés után megrekedt és azóta is áll. A szóban forgó egyetem létrehozásához ugyanis a pénzen túl nagyon alapos és szisztematikus, éveken át történő munkára lenne szükség, amire a jelenlegi kormányzat bizonyítottan teljesen alkalmatlan.

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Holtzer Péter 2012.11.28. 08:26:50

Köszi, VV, megelőztetek, bennem is bennakadt a szó tegnap. A CEU Business Schoolt Közép-Kelet- és Kelet-Európa legelső ilyen intézményeként 1988-ban alapították, és azóta nem kevés magyar és nem magyar hallgató végzett, köztük akár jelenleg fontos hazai állami döntéshozói poszton lévők közül is néhányan.

NagyLevin 2012.11.29. 11:12:05

Igen, pontosan erről van szó. A Hankook-Tire különben az új Munka Törvénykönyve legnagyobb haszoélvezői közé tartozik, ők az elfogadása előtt is híresek voltak arról, hogy mennyire szeretnének nem tudomást venni a munkavállalói jogokról, megakadályozni a szakszervezeti tevékenységet stb. Ha a "külföldi tőkével szembeni szabadságharc"-nak volna bármi értelme, akkor az, hogy az így viselkedő tőkés csoportok korlátlan kizsákmányolásától védje meg a magyar dolgozókat, mondjuk, világos, következetes, szigorú és átlátható szabályozással. Orbán viszont ehelyett udvarol nekik és nemcsak ezt az értelmetlenséget ígéri nekik, hanem az ő alkalmazásukban álló vegyipari dolgozók korlátlan kizsákmányolásának lehetőségét is biztosítja, ebben a vállalásában nem is kell csalódnia partnereinek. A szabadságharc tehát elsősorban nem hülyeség, hanem valóban szemérmetlen hazugság.





Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
  • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
  • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
  • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
  • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
  • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
  • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
  • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása