Véleményvezér

vv

Regisztráció: most kell megmutatni a veszélyeit

2012.12.03. I 1 komment I Címkék: fidesz orban posztkommunizmus demokracia

ovindex.jpgA regisztrációt alkalmazó USA-ban pont a regisztrációs szabályokkal tartották távol feketék millióit a választásoktól: a regisztráció valahol a demagóg politikát öli ki, máshol viszont a demokráciát. (Fotó: Index)

Orbán Viktor szerint „műbalhé" a választási regisztrációról folyó közéleti vita, és bár az ellenzék szerint a regisztráció felháborító, antidemokratikus és elfogadhatatlan, a kormányfőnek igaza van – csak nem úgy, ahogy ő gondolja. És nem is azért, mert ez az intézmény alkotmányos – hanem, mert a gyakorlat mutathatja meg, hogy a kormány kezdeményezése az elmúlt húsz év „legantidemokratikusabb lépése" volt vagy a „magyar demokrácia megmentője" lesz-e.

Ajánlott írásunk: Meddig húzhatja Semjén?

Elmélet és gyakorlat

A Véleményvezér a választási regisztrációval kapcsolatosan kifejtette, hogy a regisztráció elméletben jó. Mára a magyar választási kampányok nagy része semmi más, mint a pártok felelőtlen, sőt gyakran abszurd ígérgetési versenye, a 14. havi nyugdíjtól a közalkalmazottak 50%-os béremelésén túl „a mindennek a cigányok az okáig". A pártok jól tudják, hogy az aktív és tájékozott szavazót nehéz meggyőzni, azonban ha sikerül olyan abszurdat mondani, amire még pár tíz- vagy százezer ember az urnához vonul, már biztos a győzelem. És ugyanilyen okból épülhet egy választási kampány az ellenfél démonizálására: az utolsó pillanatban elő lehet rántani egy olyan témát, melynek hatására az amúgy politikailag inaktívak, sőt olykor a politikai analfabéták fogják eldönteni egy ország sorsát a megfontolt és felelős választók kárára. Ezek mind-mind a tömegdemokrácia ismert negatívumai, és bizony az ilyen problémákra a regisztráció könnyen gyógyír lehet.

A regisztráció azonban veszélyes fegyver: valahol a demagóg politikát öli ki, máshol viszont a demokráciát. A regisztrációt szintén alkalmazó Egyesült Államokban például pont a regisztrációs szabályokkal tartották távol feketék millióit a választásoktól. Papíron ugyanis a polgárháború végétől mindenki egyenlő volt az USA-ban, a valóságban azonban a regisztráció gyakorlata és bürokratikus nehézségei miatt nem tudtak a feketék választani a déli államok nagy részében egészen a hatvanas évek végéig.

Véleményvezérek a Véleményvezéren - Blogunkon újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők fejtik ki véleményüket a hozzászólásokban.

Millió lehetőség a manipulálásra

A regisztrációs rendszernek pontosan ez a rákfenéje: a gyakorlat. Egyáltalán nem biztos ugyanis, hogy mindenki és mindenütt, aki szavazni szeretne, olyan könnyen és gyorsan tudja majd magát regisztrálni, és hogy végül fel is kerül a névjegyzékbe. Elég például, ha valahol csak munkanapokon és munkaidőben lehet majd regisztrálni, neadjisten csak néhány munkaórában, és már biztosak lehetünk abban, hogy ezrekkel kevesebb regisztrált lesz, mint amennyien valóban szavazni szeretnének. De az is nagy kérdés, milyen hosszúak lesznek a sorok, mennyire lesz egyszerű és rövid az eljárás, hogyan tudják majd a jegyzők, önkormányzatok kezelni és feldolgozni a regisztrációs igényeket, és hogy az elkerülhetetlen leállásokat, mulasztásokat és hibákat hogyan tudják korrigálni. Nem kell hozzá nagy fantázia elképzelni, hogy ez millió lehetőséget nyújt a manipulálásra.

És persze nem kell hozzá nagy matematikai számítás sem, hogy belássuk: ezek a problémák az inaktív lakosságnak, különösen a nyugdíjasoknak semmiféle gondot nem fognak majd okozni. Ezért aztán ha a regisztráció a valóságban nem lesz könnyű, gyors és problémamentes, az aktív lakosság tömegeit szorítja majd ki a választási rendszerből, míg a nyugdíjasokat drámaian túlreprezentálja a magyar politikában.

Olvasd el ezt is: Orbán így nyerne 2014-ben

Mostantól kell figyelni

Az ellenzék alapvetően téved, amikor a regisztráció intézményét nevezi antidemokratikusnak. Nem a regisztrációval van gond, hanem annak konkrét megvalósításával lehet. Ezért aztán a munka csak most kezdődik: az ellenzéknek minden erejével azon kellene dolgoznia, hogy megmutassa a regisztráció esetleges hibáit és érthetően elmagyarázza a benne rejlő veszélyeket. A kormány pedig ha valóban be akarja bizonyítani demokratikus elkötelezettségét, akkor ezt úgy tudja megtenni, ha az eljárások végül gyorsak, átláthatóak és egyszerűek lesznek, melyekből semmiképpen sem szorulhatnak ki a valóban választani akarók.

A regisztráció olyan, mint a bor: kis mértékben orvosság, de ha túlzásba visszük, méreg. A gyakorlat mutatja majd meg, hogy a választási regisztráció a Fidesz legbölcsebb lépése lesz, mely megmenti a magyar demokráciát, vagy épp ellenkezőleg: pont ezzel a törvénnyel vonul be Orbán Viktor a magyar politika történetébe úgy, mint egy kádári minisztereket megszégyenítően antidemokratikus politikus.

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

-dg- 2012.12.05. 10:47:24

baromi veszélyes és rossz logika ez szerintem, a regisztrációnak ebben a kontextusban sincs pozitív oldala. eleve ez a mondat, miszerint "az utolsó pillanatban elő lehet rántani egy olyan témát, melynek hatására az amúgy politikailag inaktívak, sőt olykor a politikai analfabéták fogják eldönteni egy ország sorsát a megfontolt és felelős választók kárára", lényegében a cenzus melletti érvelés, innen egy lépés, hogy végzettséghez, ne adj isten társadalmi hasznossághoz, stb. feltételhez kössük a választójogot.
a magyar politika egy sor kérdést nem tud kezelni, ld. még antiszemitizmus a parlamentben, de ahogy pl. ott sem, a választási küzdelemben sem adminisztratív intézkedések fogják pótolni a demokráciadeficitet és a racionalitást a tisztelt vezetőink gondolkodásában. ráadásul micsoda ördögi kör: a hülye politikustól úgy próbálnánk óvni az országot/demokráciát/választót, hogy jogokat szűkítünk, ám e jogok szűkítésének mikéntjéről-mértékéről éppen ez a csökkent képességű elit dönt majd jól?

Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
 • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
 • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
 • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
 • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
 • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
 • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
 • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása