Véleményvezér

vv

Semjén-ügy: a jobboldaliak elvtelenül lapítanak

2012.12.13. I 0 komment I Címkék: fidesz kdnp elit posztkommunizmus semjen

semjenmak.jpgEz a generáció nem csak azt tanulta meg, hogy a másik oldalt ütni-vágni kell, hanem azt is, hogy a hatalom megtartásáért akár a sajátjaikat is fel kell áldozniuk. Most Semjén Zsolt egykori témavezetőjével tennék ezt. (Fotó: Földi Imre/MTI)

A Véleményvezér döbbenten figyeli, ahogy a KDNP vezetői Semjén Zsoltot védendő nyugodt szívvel besároznának egy meghatározó jobboldali gondolkodót, amin a baloldali értelmiség kajánul vigyorog, miközben a jobboldali csendben asszisztál hozzá. Sajnos úgy tűnik, ez az értelmiségi generáció tényleg teljesen reménytelen.

Ajánlott írásunk: Semjénnek mennie kell

Hogyan reagál a szellemi elit?

A tények meglehetősen egyértelműnek tűnnek: Semjén Zsolt, hogy egy kicsit javítson szociológia diplomamunkája minőségén, beillesztett jónéhány oldalnyi olyan szöveget, melyek később témavezetője, Molnár Attila Károly neve alatt külön publikációkban is megjelentek. A témavezető határozottan cáfolja, hogy korábbi tanítványától, Semjén Zsolttól átvett volna egyetlen mondatot is, míg az annyit tudott csak reagálni, hogy részéről az ügyet lezártnak tekinti. Semjén Zsolt még azután sem adott semmiféle normális magyarázatot a dolgozatában feltűnő szövegegyezésre, hogy az ELTE vizsgálóbizottsága megállapította, súlyos tudományetikai vétséget követett el.

Ahogy korábban leírtuk, elképesztőnek tartjuk, hogy egy magát elsősorban keresztényként definiáló, a modoros szenteskedésben kétségtelenül élenjáró politikus egy ilyen helyzetben ne legyen képes szembenézni azzal, hogy tette erkölcsileg vállalhatatlan. Mostanra azonban legalább ilyen fontos az a kérdés is, hogy hogyan reagál a magyar szellemi élet erre a minősége és erkölcsi helyzete szempontjából meglehetősen szimbolikus ügyre. Emlékezhetünk rá, hogy Schmitt Pál botránya idején a Semmelweis Egyetem karakánsága és erkölcsi tartása megtörte a magát jobboldalinak tartó közvélemény egy részének szánalmas és nagyon kínos hallgatását, hogy aztán az utolsó pillanatban még a Professzorok Batthyány Köre is elhatárolódjon a köztársasági elnöktől.

Véleményvezérek a Véleményvezéren - Blogunkon újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők fejtik ki véleményüket a hozzászólásokban.

A jobboldal lapít

Per pillanat nem ebbe az irányba mennek a dolgok, nagyon nem. A KDNP vezetése ugyanis nem elégedett meg az ügy elhallgatásával: megnyilatkozásaikban több vezető politikusuk félreérthetetlenül arra utalt, hogy a plágiumügyben valójában Molnár Attila Károly a hibás, azaz ő lopott Semjéntől és nem fordítva. Mivel ezt senki, aki akár csak hallott Molnár Attila Károly írásairól, nem gondolhatja komolyan, kénytelenek vagyunk arra következtetni, hogy a magát világnézeti pártként definiáló KDNP-ben a kisvezér iránti lojalitás előrébb való, mint maga az igazság.

De ne álljunk meg itt! A magyar jobboldali szellemi hátország nagyon sokáig jogosan érezhetett valamifajta erkölcsi felsőbbrendűséget baloldali társaikkal szemben. Előbbiek közül kétségtelenül kevesebben feküdtek le a kommunista rezsimnek, és a rendszerváltozást követően is kevesebb tagjuk és kevesebb alkalommal öltötte magára a hatalomhoz jellemtelenül dörgölőző háziértelmiségi szerepét. Nem az állítjuk, hogy a magyar baloldal csupa hasonló figurából állna, de azt mindenképpen, hogy 2010-ig nagyobb számban volt köztük ilyen.

Ám amint azt a Semjén/Molnár Attila Károly-ügyben tanúsított gyáva hallgatásuk kiválóan illusztrálja, ez a különbség nagyrészt abból adódott, hogy a baloldal többet volt kormányon. Persze az sem véletlen, hogy az ELTE részéről most éppen olyan professzorok támadták egy nyílt levélben Semjént, akik közül többen Gyurcsány diplomájáért minden bizonnyal legalább az egyik kezüket a tűzbe tették volna. Vagyis ellenzékből mindig könnyebb az elveket számon kérni, és mivel jelenleg a Fidesz kormányoz, ezért ebben az ügyben a jobboldaliak lapítanak elvtelenül.

Olvasd el ezt is: Plágiumügy: meddig húzhatja Semjén?

Generációs jelenség

A Véleményvezér még mindig reménykedik abban, hogy elsősorban generációs jelenségről van szó. A mai szellemi elitet meghatározó generáció a '90-es évek valóban borzasztó kultúrkampfjában edződött, melynek során nem csak azt tanulta meg, hogy a másik oldalt ütni-vágni kell, hanem azt is, hogy a politikai hatalom megtartásáért adott esetben a sajátjaikat is fel kell áldozniuk. És meg is tennék most is.

Az utánuk következő generáció azonban talán már szerencsésebb: a baloldalon lévő harmincasok-kora negyvenesek már láthatták, hogyan vitte magával Gyurcsány Ferenc a mögötte kiállók összes erkölcsi tőkéjét, mint ahogy a Fidesz mögé felsorakozók is lassan mintha kezdenék sejteni, mit is fog Orbán Viktor az érte és kormányáért elvtelenül kiállók reputációjával tenni.

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.





Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
  • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
  • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
  • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
  • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
  • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
  • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
  • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása