Véleményvezér

vv

Ellenforradalom 2012-ben: ami nem változott

2012.12.27. I 0 komment I Címkék: fidesz nyugdíjasok orban posztkommunizmus korrupcio gazdasagi valsag ugynoklista

ovindex_1.jpgÖt olyan jelenség, amelyek a Nemzeti Együttműködés Rendszerében is pont olyanok, mint az elmúlt nyolc, húsz vagy ki tudja, hány évben. A Véleményvezér év végi ellenforradalmi toplistája. (Fotó: Index)

Amint azt a kormánytól tudjuk, 2010-ben a szavazófülkékben forradalom zajlott le. Bár a Fidesz-KDNP minden kanyarban arról beszél, hogy milyen gyökeresen változtatta meg Magyarország berendezkedését, akad jónéhány olyan terület, amelyek, úgy tűnik, ellenálltak a forradalmi lendületnek. A Véleményvezér egy ötös listára szűkítette azokat a dolgokat, amelyek 2012-ben a legnyilvánvalóbb módon mutatták meg, hogy az ellenforradalom és az ellenforradalmárok köztünk bujkálnak. Most tehát öt olyan jelenség következik, amelyek a Nemzeti Együttműködés Rendszerében is pont olyanok, mint az elmúlt nyolc, húsz vagy ki tudja, hány évben.

Ajánlott írásunk: Miért félhet a tiltakozó hallgatóktól a kormány?

5. A kurzusértelmiség

Magyarországon a mindenkori kormányt körülveszi az a rendkívül széles, alapvetően semmihez nem értő, ún. értelmiségi slepp, akik a kormány kegyének köszönhetően remélnek pozícióhoz jutni és/vagy pozícióban maradni. A kurzusértelmiségi ellenzékben mindig az elveket és az erkölcsöt kéri számon, hogy aztán kormányra kerülve ezekkel mit se törődjön és a hatalmon lévő jótevői elvtelen támogatásának szentelje idejét. 2012-ben a jobboldali közéleti értelmiség egy jelentős része demonstrálta, hogy nincs többé erkölcsi alapja bizonyos baloldali társai szemére hányni, hogy azok még Őszöd után is kitartottak Gyurcsány Ferenc mellett. Sajnos minden Chikán Attilára, Mellár Tamásra vagy Sólyom Lászlóra jut tizenöt, vagy inkább százötven ebből a fajtából. Azt gondoljuk, hogy 2012-ben a Schmitt Pál melletti korai kiállások és hallgatások, illetve nagy többségüknek a Semjén Zsolt plágiumügyében való cinkos némasága ezt kiválóan példázta.

4. A magyar kormány megvalósítási képessége

Több évtizedes tradíció már hazánkban, hogy a kormány imád nagyokat álmodni, hogy aztán a grandiózus víziók és reformtervek már a törvényre fordítás szintjén elbukjanak, majd az eredeti célok megvalósítása a minisztériumi szinten egy rossz viccé degradálódjon. A Fidesz-kormány megtartotta ezt a nem igazán nemes tradíciót, amit a költségvetési tervezés kapcsán mutatott be a leglátványosabb módon: immáron második éve nem sikerült még csak nagyságrendileg sem belőni az ország várható növekedését, hogy a költségvetés bevételi oldaláról már ne is beszéljünk. De a téma egy egészen különleges gyöngyszemét szolgáltatta az állami mobilszolgáltató ügye is, ahol nem sikerült úgy kiírni a pályázatot, hogy azt az előre kiválasztott pályázó védhetően meg tudja nyerni. A lista borzasztó hosszú, kezdve az úgynevezett felsőoktatási reformmal az önkormányzati adósságátvállaláson át egészen az önkormányzati funkciók centralizálásáig.

3. A korrupció mértéke

Bizonyos dolgok egyszerűen kódolva vannak a rendszerbe. Ez az a téma, amiről mindenki tud valamit, mégis csak kevesen beszélnek róla. Mióta működik az atlatszo.hu és másutt is komoly oknyomozó újságírás folyik, egy fokkal kézzelfoghatóbb a tudásunk a témában, de sokat segít ez ügyben akárcsak a magyar futball finanszírozásának sajtón keresztüli felületes követése, vagy például Ángyán József tevékenysége. A korrupció a NER-ben éppen úgy otthon érzi magát, mint a 2010 előtti évtizedekben.

Véleményvezérek a Véleményvezéren - Blogunkon újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők fejtik ki véleményüket a hozzászólásokban.

2. A nyugdíjasok tenyéren hordozása

A Horn-kormány regnálása óta a magyar politika sarokköve a nyugdíjas szavazók tenyéren hordozása. Ők azok az emberek, akik nem járhatnak rosszul: lehet árvíz, gazdasági világválság, magánnnyugdíj-rendszer államosítás vagy brutális pénzkivonás az oktatásból: Magyarországon a nyugdíjat akkor is muszáj emelni. És még az sem számít, ha közben a szociális juttatásokat úgy kell megkurtítani, hogy jó néhány tízezer gyerek elképesztő nyomorban nőjön fel. Orbán Viktor, a fiatal demokraták vezetője hisz a nyugdíjasok súlyában, ezért aztán a Nemzeti Együttműködés Rendszere éppen úgy szereti őket, mint az elmúltnyolcév kormányai.

1. A kommunista ügynökök érinthetetlensége

Akinek a legkisebb kétsége is volt, hogy a Fidesz éppen olyan intenzitással védi az egykori hálózati személyeket és tartótisztjeiket, mint a kommunista utódpárt, annak 2012-re minden illúziójával le kellett számolnia. Nem hallottuk, hogy a kérdést áttekinteni hivatott bizottság végül létrejött-e egyáltalán vagy sem (nem), de hogy semmit nem csinálnak, az biztos. És az is világos, hogy van itt valami, amit nem tudunk, legfeljebb csak sejthetünk, és ami a Fidesz vezetését éppen úgy ellenérdekeltté teszi az ügy valódi kezelésében, mint a szocialistákat.

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
 • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
 • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
 • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
 • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
 • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
 • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
 • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása