Véleményvezér

vv

A Fidesz most leszámol utolsó ellenfelével

2013.03.11. I 2 komment I Címkék: fidesz demokracia alkotmany alkotmanybirosag

alk4.jpgAz alaptörvény immáron negyedik módosításában az a legelszomorítóbb, hogy tényleg nincs semmi mögötte a Fidesz kisstílű és rövidtávú pártpolitikai érdekein túl: most ugyanis leszámolnak utolsó ellenfelükkel, az Alkotmánybírósággal is. (Fotó: Huszti István/Index)

Az alaptörvény elfogadásakor a Fideszen kívüli közvélemény egységesen egyetértett abban, hogy Magyarországnak nincs szüksége új alkotmányra. A kormánypárt viszont váltig állította, hogy ahhoz, hogy Magyarország új utat járhasson, feltétlenül meg kell szabadulnia a „kommunista gyökerű" és eredetileg átmenetinek szánt régi alkotmányától, és helyére újat kell állítani. Aki egy pillanatig is elhitte, hogy Magyarország tényleg egy szilárd, hosszú távú szempontok alapján megalkotott alaptörvényt kapott, annak a mostani alkotmánymódosításnál végleg be kell látnia, hogy alaposan átverték.

Ajánlott írásunk: Durvul: nyomozókat küldtek Simorékra

Ezer év hagyománya

Magyarország tényleg büszke lehet arra, hogy ezer éves állami hagyományai vannak. A fiatalabb államok el sem tudják képzelni, milyen az, amikor a bíróságok nem kettő vagy három, hanem kétszáz vagy háromszáz éve kimunkált jogintézmények alapján ítélkeznek. A leghíresebb magyar jogi dokumentum, az ún. Werbőczy-féle Hármaskönyv például semmi más, csak az országban elfogadott jogszokások gyűjteménye a 16. század elejéről, melyre még a 20. század első felében is megannyiszor hivatkoztak bírók és jogalkotók.

De ezer más példát lehetne hozni arra, mit is jelent ez a hagyomány. Például azt, hogy Magyarországon nem volt Polgári Törvénykönyv egészen 1959-ig, mégis boldogan megvolt az ország nélküle: a magyar bíróságok például kvázi jogszabályként használtak egy olyan 1928-as törvénytervezetet, melyet az akkori jogásztársadalom egyfajta magánjogi kódexnek fogadott el. A joggal nem foglalkozó emberek számára ez talán nem is tűnik olyan nagy dolognak, pedig igenis is az. Ugyanis tényleg nem sok ország mondhatja el magáról, hogy az ítélkezési gyakorlata nem csupán az aktuális hatalom, tehát a politikusok által elfogadott jogszabályokon vagy a pillanatnyi jogértelmezésen alapszik, hanem sok száz év kimunkált tudományán, ítélkezési hagyományán.

Aki valaha is volt bíróságon, tudja, hogy bár elviekben természetesen a törvényhozó által elfogadott törvényektől függ az ítélet, a valóságban a bíró döntése legalább annyira múlik a bírók ítélkezési gyakorlatán és a jogtudomány által elfogadott jogelveken.

Véleményvezérek a Véleményvezéren - Blogunkon újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők fejtik ki véleményüket a hozzászólásokban.

A múltat eltörölni

Valahol ez a helyzet az alkotmányjoggal is: hiába van szinte minden országnak alkotmánya, annak konkrét jelentése az alkotmányjog alapján határozható meg, mely pedig az Alkotmánybíróság hosszadalmas eszmefuttatásaiból áll többek között össze (már ahol létezik hagyománya az alkotmánybírósági döntéseknek). Magyarországon pedig, ha sokszor nem is értettünk vele egyet, igenis létezett – ez pedig normális helyeken önmagában érték.

Papíron persze a Fideszben is érték mindez, hiszen maga az Alaptörvény hangsúlyozza a hagyományok jelentőségét (nem is kis modorossággal), és mondja ki, hogy ezt a törvényt a „történeti alkotmány vívmányaival összhangban" kell értelmezni. Amikor azonban a politikai gőzhenger bármilyen falba ütközik, a Fideszben nem ismernek más módszert, csak a bolsevikot. A negyedik alkotmánymódosítás elfogadásával ugyanis a kormánytöbbség egyebek mellett kitörli a történelemből az AB eddigi működését, hiszen megtiltja az Alkotmánybíróságnak, hogy hivatkozhasson 22 év döntéseire.

Azért mondjuk, hogy ez bolsevik módszer, mert a döntés nem csupán barbár, hanem végtelenül buta és szűk látókörű is: a valóságban ugyanis attól még semmit nem fog változni a demokrácia, a jogállam és az alapvető jogelvek évtizedek és évszázadok során kialakult tartalma és jelentése, hogy ezek közül mire történik utalás az új alaptörvényben, és mire nem. És egyáltalán: miért ne lehetne hivatkozni egy korábbi AB-döntésre a vallásszabadságról, a szólásszabadságról vagy éppen a jogállamiságról, ha ezek elviekben ugyanúgy alappillérei a régi és az új alkotmánynak is? Mit számít, hogy ezek az AB-döntések 1-2 vagy éppen 10 évesek? Pontosan az lenne a lényege a jogállami hagyományoknak, hogy a forma változhat, a tartalom nem. A Fideszben azonban ezt éppen ellenkezőleg gondolják. Milyen boldogok lennének az egykori kommunista főjogászok, ha ezt hallanák!

Olvasd el ezt is: Lassan már csak a Fidesz védi a kommunista ügynököket

Kisstílű, pitiáner

A fenti kérdésekre persze tudjuk a választ. Az alaptörvény mostani (immáron negyedik) módosításában az a legelszomorítóbb, hogy a módosítás mögött tényleg nincs semmi a Fidesz kisstílű és rövidtávú pártpolitikai érdekein túl. Egész pontosan ezzel a módosítással a kormány leszámol az utolsó intézményi ellenfelével is, az Alkotmánybírósággal. Pedig az AB-nek az ország hosszú távú jogállami működése szempontjából sokkal fontosabb szerepe van, mint hogy pitiáner pártpolitikai harcok áldozata legyen.

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

akos.szalai 2013.03.11. 11:27:44

Ez csak a cél. De a siker több, mint kétséges.

Egyrészt, nem ez lesz az utolsó - ennek a sárkánynak mindig nő új feje. Ott van például az Európai Unió Bírósága. (Érdemes megnézni például a bírói nyugdíjazások ügyében az AB-határozat után hozott döntésüket, amely más elvek alapján ítélte el a magyar törvényt.)
Másrészt, ha az AB akar, akkor védekezhet. Nem kell hivatkoznia a régi ítéletekre, elég a politikusoktól jól ismert copy-paste. Azt ugyanis senki nem tiltja, hogy még egyszer ugyanarra a következtetésre jussanak.
Harmadrészt, mint az AB épp a nyugdíjazási döntés kapcsán megmutata, az, ha a kormány az Alaptörvénymódosítással az AB értelmezése szerint belső ellentmondásokat kreál a szövegben, akkor azokat az ellentmondásokat a AB fogja "feloldani", és mondjuk egy röghözkötési rendeletete továbbra is találhat alkotmányellenesnek - egy másik ponttal való ütközés miatt.

A program igazi veszélye az, hogy jelen pillanatban nem lehet tudni, hogy mi lesz az AB következő döntése. Ez pedig egyébként épp a törvénykezésnek a legkellemetlenebb, ő futhat bele igen komoly pofonokba.

Ha a program sikeres lesz az nem az Alaptörvény módosítása miatt lesz, hanem amiatt, ha az AB (mondjuk az új tagok miatt) nem akar majd szembemenni a kormánnyal. Ez a "gyávaság" pedig nem csak - bár tény, hogy elsősorban - a mostani ciklus következménye. Láttunk ilyet a korábbi időkben, más (erősnek gondolt) kormányok idején is...

NagyLevin 2013.03.11. 17:40:07

Kedves Ákos!

Ha jól értem, az valóban megoldható, hogy az Ab ismét ugyanazokra a következtetésekre jusson, mint eddigi határozataiban és ezzel ismét hatályossá tegye őket, de az Alkotmány belső hierarchiáját többé nem állíthatja fel, egyszerűen azért, mert immár nem vizsgálhatja annak módosításait. Azt hiszem, épp ezért mondja mai cikkében Sólyom László, hogy amennyiben Áder nem küldi előzetes normakontrollra az Alkotmánymódosítást és az érvénybe lép, akkor megtiltja önmaga utólagos normakontrollját és vége. Tehát az AB nem is vizsgálhatja és így semmilyen indoklást nem tud kitalálni, amivel megsemmisíthetné. Rosszul értem?





Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
  • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
  • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
  • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
  • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
  • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
  • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
  • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása