Véleményvezér

vv

Schmittpál lesz-e Áder Jánosból?

2013.03.12. I 2 komment I Címkék: jog fidesz schmitt orban demokracia alkotmany ader janos solyom alkotmanybirosag

adersm.jpgHa Áder aláírja a módosítást, pillanatok alatt schmittpáli fogaskerék válik belőle. A kormánypártiak és az ellenzékiek is Orbán katonáját látják majd benne – csak előbbiek ezt dicséretnek, utóbbiak szitokszónak szánják majd. De tényező biztosan nem lesz többé. (Fotó: Huszti István/Index)

A tegnapi napon az országgyűlés fideszes többsége elfogadta az alaptörvény negyedik módosítását. Gránitba öntik a kormány saját kudarca miatti tehetetlen dühét. Nem túl nagy merészség kijelenteni, hogy az elmúlt három év egyik mélypontját látjuk. Innentől minden szem Áder Jánosra szegeződik.

Ajánlott írásunk: Durvul: nyomozókat küldtek Simorékra

Lejárt a lavírozás ideje

Áder János a magyar jobboldal azon kevés figurája közé tartozik, akinek Orbán Viktor árnyékában is sikerült megőriznie viszonylagos autonómiáját. Lassan egy éves elnökségére is az óvatos egyensúlyozás volt eddig a jellemző. Visszadobott később valóban alkotmányellenesnek bizonyult törvényeket, de látványosan és igazán kardinális ügyekben egyszer sem ment szembe a kormánnyal.

Ennek azonban most vége. A jelen helyzetből nem tudja elegánsan kilavírozni magát. Egyrészt az előzőeknél lényegesen fontosabb kérdésben kell megszólalnia, másrészt az előtte álló dilemma csak sarkos válaszokat tesz lehetővé, harmadrészt pedig mindeközben a hazai és külföldi közvélemény korábban nem tapasztalt nyomása helyeződik rá.

Véleményvezérek a Véleményvezéren - Blogunkon újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők fejtik ki véleményüket a hozzászólásokban.

Milyen lesz egy köztársasági elnök az alkotmánymódosítás után?

A köztársasági elnök alkotmánymódosítással kapcsolatos mozgástere kérdésében igencsak eltérő vélemények fogalmazódtak meg az elmúlt napokban. Sólyom László volt köztársasági elnök, az alkotmányjog legnagyobb magyarországi tekintélye tegnap megjelent írásában egyértelműen amellett szállt síkra, hogy a jelenlegi elnöknek igenis jogában áll megvétóznia a törvényt. Ezzel szemben a témában megszólaló fideszes politikusok mind azt sulykolták, hogy az elnöknek valójában itt nem osztottak lapot.

Ahogy tehát Sólyom László is írja, „a köztársasági elnök olyan döntés előtt áll, amelyben értelmeznie kell hivatalát és a hivatását", és az elmúlt huszonhárom évből mindkét interpretációra találhatunk példát. Az egyik modell, melyet Áder követhet, a schmittpáli fogaskeréké. Ebben a felfogásban az elnök tényleg csak dísznek van, bármilyen valódi mérlegelési lehetőség nélkül. Ennek áderi változata természetesen egy kicsit szofisztikáltabb lenne, mint a dicstelen elődé, de gyakorlatilag a formai hibák ellenőrzésében merülne ki. Schmitten kívül lényegében ezt a felfogást követte Göncz Árpád 1994 után, illetve Mádl Ferenc is. A másik variáció az, melyet elsősorban Sólyom László és első terminusa alatt Göncz Árpád valósított meg. Eszerint a köztársasági elnök feladata bizonyos általánosan megfogalmazott értékek és normák betartatása, adott esetben a kormánytöbbség akaratával szemben is.

Amikor Áder János eldönti, hogy aláírja-e az alkotmánymódosítást és vele együtt rábólint-e az Alkotmánybíróság kiherélésére, akkor előképet is választ magának. Ez az előkép azonban egyben minta is lesz a jövő számára. Az új alaptörvény „elnökmintája".


Egy filozófiai probléma...

Mindez egy alapvető politikai filozófiai probléma, rendkívüli politikai következményekkel. Amikor ugyanis köztársasági elnöki mintát választ Áder, akkor arról is dönt, hogy lehet-e a demokratikus alkotmányozó többségnek olyan ellensúlya, amelyik nem rendelkezik hasonló demokratikus legitimációval. Magyarul lehet-e bármi is nagyobb és hatalmasabb, mint a pillanatnyi szavazattöbbség (jelen esetben kétharmadot érő többség)?

A nyugati civilizáció története arra tanít, nemcsak hogy lehet, de kell is, hogy legyen. Az alapvető jogok, az erkölcs, a hagyományok, az egyén személyes méltósága mind-mind olyan tényezők, amelyek hatalmasabbak kell legyenek, mint a pillanatnyi többség pillanatnyi akarata. Igenis szükség van korlátokra a demokratikusan szerzett többség akaratának útjában – ellenkező esetben diktátort választanánk négy évente és nem demokratikus vezetőket.

Az pedig már a magyar politika nyomorúsága, hogy olyanok szüntetnék meg ezeket a korlátokat, akik korábban harcoltak értük és most olyanok is tüntetnek mellette, akik korábban az eltörlésükre törtek.

Olvasd el ezt is: Lassan már csak a Fidesz védi a kommunista ügynököket

...súlyos politikai következményekkel

A praktikus kérdés viszont ennél sokkal egyszerűbb: megmarad-e politikai tényezőnek a köztársasági elnök?

Ha Áder aláírja a módosítást, akkor pillanatok alatt egy schmittpáli fogaskerék válik belőle. A politikával foglalkozók kormánypárti fele éppen úgy Orbán Viktor katonáját látja majd benne, mint az ellenzéki érzelműek – csak éppen előbbiek ezt dicséretnek, utóbbiak szitokszónak szánják majd. De tényező egészen biztosan nem lesz többé a magyar politikában.

Ha viszont visszautasítja az aláírást, úgy hirtelen megkerülhetetlenné válna. Nem, nem fogja szeretni mindenki, de ez a jelen helyzetben így is, úgy is lehetetlen. Ugyanakkor visszaállítaná hivatalának elődje által igencsak megtépázott tekintélyét és a végrehajtó hatalomtól független intézmények mindenkori támaszává tehetné az elnöki tisztséget.

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Holtzer Péter 2013.03.12. 10:28:57

Hogy ne kelljen sokat keresni: keh.hu/index.php?submenu=articles&id=1516&details=1&cat=36

Egyébként az ostromlott erőd csakazértis elszántsága kezd érdekes fordulatokat venni. Az Alkotmányban megtiltjuk, hogy bárki bármilyen eszközzel bármilyen esetben megkérdőjelezhesse, amit a kormány akar. Számonkérjük a bíróságokon, hogy „nem a magyar parlament döntésének megfelelően” döntenek. Állami vezérléssel (MNB, Posta, takszövök) tervezzük pénzzel nyakon önteni a gazdaságot, amelyben organikus beruházás már nemigen történik. Eközben egymásra licitáló törvényekkel vesszük el az „extraprofitot” a szolgáltatóktól. Mindezt a nép nevében.

A VV 2010. júliusában, a Fidesz-kormány elején írta ezt: „A valódi fékek és ellensúlyok minden országban mások, az adott ország hagyományaitól és berendezkedésétől függően, de még időben is változnak. A kormánypolitika fékeként és ellensúlyaként a jelenlegi Magyarországon valójában a választók, a nemzetközi politikai környezet, valamint a befektetők és a piac működnek.”

NagyLevin 2013.03.12. 13:55:59

A politikafilozófiai problémafelvetést elszánt demokrataként pontatlannak érzem. Nem a pillanatnyi többség kontra arisztokratikus hatalmi tényezők csatájáról van szó: az AB tagjait a demokratikusan megválasztott országgyűlés delegálja, a híres módosítástól kezdve pedig a politikai többség korlátlan befolyást gyakorolhat a jelölésük vonatkozásában is. A szembeállítás tehát korántsem magátólértetődő. Ezzel szemben az sokkal érdekesebb és fontosabb kérdés, hogy miért nem érdeklik a "többséget" sokak szerint az alapjogok, a hatalommegosztás, a saját jogai tehát és azok intézményes garanciái? Miért nem érzi úgy, hogy ezeket érdemes lenne megvédenie? Hogyan és mennyire érvényesültek ezek a jogok, érezte-e valaha a politikai közösség az alkotmányt közösségisége fundamentumának? Miért volt képes jóformán minden ellenállás nélkül elvégezni - immár szinte maradéktalanul - ezt a rombolást a Fidesz-KDNP-frakció? Ami Áder Jánost illeti, nagy személyes történet esélye rejlik a helyzetében. Áder tehetséges ember, aki bő 20 éves pályafutása alatt nagyon keveset váltott valóra saját lehetőségeiből. Semmi érdemleges politikai tett nem fűződik a nevéhez, ha csak azt nem számítjuk, hogy a 2000-es évek közepén egy időre kissé hátrébb lépett Orbán mellől. Ez a Fideszben elég lehet ugyan a "szuverenitás" látszatának megőrzéséhez, még ez is a politikai autonómia kivételesen merész demonstrációjának tűnhet, de hát ettől azért nem válik Willy Brandttá az ember. Ezenkívül apró kis stiklik, szégyenfoltocskák, mondjuk, a "vakond-ügy". Vele kapcsolatos bizalmunk évtizedek óta van megelelőlegezve számára. Most eljött az idő és mind tudtuk, ő is, hogy gyorsan eljön, a Fidesz gátlástalansága kész helyzet elé fogja állítani. Amikor elvállalta a posztot, felvállalta vele a mostani döntéshelyzetet is. Mi van, ha ebben a nyomorúságos helyzetben hirtelen mégis megszületik az a politikus, akire 20 éve várunk? Szép pillanat lenne és talán teljesen nem is kizárható, hogy így lesz.

Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
 • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
 • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
 • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
 • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
 • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
 • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
 • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása