Véleményvezér

vv

Háborúra készülnek, de nem vesszük komolyan

2013.04.08. I 0 komment I Címkék: usa eu haboru eszak-korea

dzsongunap.jpgEurópa szinte egyáltalán nem törődik az észak-koreai problémával, Brüsszel és az európai hatalmak néhány semmitmondó nyilatkozaton túl nem kívánják különösebben komolyan venni a veszélyt. (Fotó: AP)

Az interneten már mém lett Kim Dzsongunból, a különböző közösségi oldalak pedig tele vannak az észak-koreai vezetőt és rendszerét nevetségessé tevő tartalmakkal. Sajnálatos, hogy az egész észak-koreai problémát majdnem hogy hasonló komolysággal kezelik a világpolitika szereplői is.

Ajánlott írásunk: Durvul: nyomozókat küldtek Simorékra

Európa magával van elfoglalva

Észak-Korea teljesen nyilvánvalóvá tette, nem csak eltökélt, hogy önmagát és politikai rendszerét megvédje a külső behatásoktól, hanem kimondottan az agresszió vezérli. Jól lehet látni, hogy Észak-Koreában a rezsim eljutott arra a pontra, hogy valami komoly dolognak kellene történnie ahhoz, hogy a vezér valós és biztos társadalmi támogatottságot maga mögé tudva megerősödjön. Nem véletlen, hogy Kim Dzsongun vezetővé válása óta szisztematikusan háborús helyzetet próbál teremteni. Az elmúlt hetek észak-koreai nyilatkozatai és propagandafilmjei pedig teljesen egyértelművé teszik, hogy az ország harckészültségben van, és a társadalmat nem is egy védekező, hanem egy támadó háborúra készítik fel.

Mindezek ellenére a világ meglehetősen csendes a kérdésben. Európa szinte egyáltalán nem törődik a problémával, Brüsszel és az európai hatalmak néhány semmitmondó nyilatkozaton túl nem kívánják különösebben komolyan venni a veszélyt. Látható, hogy Európa valóban kizárólag csak magával van elfoglalva, külpolitikája is leginkább két területre fókuszál: egyrészt európai peremországokra, ahol az európai vállalatoknak érdekeltségei vannak, illetve az egykori gyarmatokra.

Mivel Észak-Korea egyikbe sem tartozik, Brüsszelben aligha tud felkerülni az aktuális problémák listájára.

Véleményvezérek a Véleményvezéren - Blogunkon újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők fejtik ki véleményüket a hozzászólásokban.

Az USA nem húz ujjat

Európa világpolitikai eljelentéktelenedése azonban nem újdonság. Ennél sokkal meglepőbb az USA reakciója. Az Egyesült Államok ugyanis láthatóan másodrangú problémaként kezeli az észak-koreai fenyegetést. Miközben Irán kérdése szinte napi politikai hír az USA-ban, addig Észak-Korea még a külpolitikai elemzések között is valahol a háttérben kullog. Kiváló példa volt erre, amikor Chuck Hagel hadügyminiszter szenátusi meghallgatásán Irán több mint 170-szer került elő, míg Észak-Korea összesen csak tízszer. Jól látható, hogy míg Amerika valamilyen okból komolyan fél Irántól, Észak-Koreán csak nevet.

Pedig semmi alapja nincs erre. Észak-Koreának már most 6-8 atombombára van elég plutóniuma, Irán pedig még nincs is az atomhatalmak klubjában. Míg Észak-Korea sorra teszteli rakétáit nemzetközi vizeken, addig Iránban alig lőttek ki mostanáig néhány puskagolyót. És ne menjünk el amellett sem, hogy a kommunista Koreáé a világ negyedik legnagyobb hadserege, több mint kétszer annyi katonával rendelkezik, mint Irán.

Sajnos az USA külpolitikáján is azt látni, hogy amennyiben valami nem a tradicionális külpolitikai érdekszférájában (Közel-Kelet, Európa) történik, akkor valahogyan nem is válik olyan fontossá a kérdés. És itt jelenik meg Kína problémája is, hiszen ezen a konfliktuson keresztül is látható, hogy az Észak-Koreát pártoló Kínával mennyire nem mer az USA ujjat húzni.

Olvasd el ezt is: Orbán már az EU-pénzek elbukására készülhet

Nem érzékelik

Rendkívül bizarr látni, hogy míg egyes országokban elég egy korrupt választás az azonnali katonai intervencióhoz, addig valahogy mindenki elnézi Észak-Koreának, hogy évtizedek óta rabigában és koldusszegénységben tartson 24 millió embert.

Észak-Korea kérdése egyszerre mutatja meg, hogy Európa milyen szinten jelentéktelenedett el világpolitikai szempontból, és hogy az USA-t a valóságban mennyire csak saját érdekszférája foglalkoztatja. Ezekben azonban semmi újdonság nincs. Talán pont az a legfájóbb, hogy mindemellett a politikai közvélemény világviszonylatban is ismételten mennyire nem érzékeli egy háborús fenyegetés valós súlyát.

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
 • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
 • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
 • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
 • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
 • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
 • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
 • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása