Véleményvezér

vv

A Fidesszel nem az a baj, hogy antiszemita

2013.04.17. I 0 komment I Címkék: fidesz jobbik orban szelsojobb

mtiovkul.jpgAmíg egy kormány általános megítélése ennyire pocsék nyugaton, addig minden létező rosszat el fognak hinni róluk, miközben még az olyan témákban sem kapják majd meg a megfelelő elismerést, melyekben amúgy megérdemelnék. (Fotó: MTI)

Budapesten tartja május elején soros plenáris közgyűlését a Zsidó Világkongresszus (WJC), ahol Orbán Viktor is fel fog szólalni. A WJC annak ellenére, hogy nevével ellentétben közel sem képviseli a világ zsidóságát, egy fontos és befolyásos szervezet. Az antiszemitizmus vádját számos bírálójától, és most a WJC vezetőjétől is megkapó magyar kormány nagyon jól és okosan teszi, hogy a legmagasabb szinten képviselteti magát.

Ajánlott írásunk: Durvul: nyomozókat küldtek Simorékra

A Jobbik a veszély, nem a Fidesz

Ha a számokat nézzük, a közvélemény-kutatások alapján egyszerűen tényként kell kezelnünk, hogy a Fidesznek mára sikerült megállítania a Jobbik előretörését. Hiába ábrándultak ki rengetegen a kormánypártból - miközben az egész magyar közélet még jobbra is tolódott-, a Jobbik ebből semmit nem tudott profitálni. Azt pedig, hogy Vona Gábor és csapata tartósan beragadt a 10% körüli szintre és a politikai perifériára szorult, a Jobbik saját magán kívül a Fidesznek köszönheti.

Ez természetesen nem jelenti azt, hogy a mára borzasztó heterogén szavazótáborral és holdudvarral rendelkező Fidesz környékén ne lennének bőven vállalhatatlan alakok - és itt elég csak a pár hónappal ezelőtti kitüntetés-botrányokra gondolni. Az viszont szintén tény, hogy a magyarországi zsidóságra mindezek ellenére a Fidesz nem jelent valós veszélyt, a Jobbik esetleges megerősödése azonban nagyon is. 

Pontosan ezért szerencsétlenek az olyan vádak, mint például az, amit WJC elnöke fogalmazott meg, miszerint az utóbbi években megszaporodott antiszemita és cigányellenes kijelentések egy része Orbán Viktor pártjának vagy kormányának vezető tagjaitól származik. Ez ugyanis egyszerűen nem igaz: ilyen kijelentéseket egyetlen vezető Fidesz-politikus sem tett az elmúlt években (valószínűleg Bayer Zsoltra gondolt, aki azonban a pártban semmiféle tisztséggel nem rendelkezik).

Véleményvezérek a Véleményvezéren - Blogunkon újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők fejtik ki véleményüket a hozzászólásokban.

Más a baj velük, nem az antiszemitizmus

Ha pedig a szimbolikus lépéseket nézzük, a sokszor felhánytorgatott "kétértelmű" gesztusok mindegyike mellé oda lehet tenni egy nagyon is egyértelműt. Az első Orbán-kormány által bevezetett holokauszt-emléknaptól a második Orbán-kormány idején megtartott és egészen kiválóan sikerült Wallenberg-emlékévig, vagy a Schweitzer főrabbinál annak megtámadása után személyes látogatást tevő Áder János gesztusáig rengeteg példát lehet felsorolni arra, hogy a Fidesz jelképesen is kiáll a hazai zsidóság mellett. Rengeteg baj van a Fidesz kormányzásával, de ezek egyikének sincs köze az antiszemitizmushoz.

Pont ezért szomorú látni, hogy a külföldi sajtóban a fenti gesztusok szinte elvétve jelennek csak meg, miközben a "Magyar Gárda=Fidesz" és hasonló tendenciózus csúsztatások óriási karriert futottak be. Pedig aki azt mondja, hogy Magyarország kormánya szélsőjobboldali, vagy hogy érezhetően nőtt hazánkban az antiszemitizmus, egyszerűen nem mond igazat.

Azonban a kormány semmilyen pozitív tette garantáltan nem fog nyugati visszhangot kapni addig, amíg nem változtatnak a külföldhöz való hozzáállásukon. Egyrészt be kell fejezni az Európából más kérdésekben érkező, számos esetben teljesen megalapozott bírálatok ignorálását, másrészt abba kell hagyni az áldozati szerepben tetszelgést és annak a folyamatos felpanaszolását, hogy minket megint csúnyán félreértettek. Amíg a Fidesz nem változtat a külföldi nyilvánossághoz való viszonyán, ne számítson semmi jóra.

Olvasd el ezt is: Orbán már az EU-pénzek elbukására készülhet

Nem panaszkodni kellene

Hogy idáig eljusson a Fidesz, ahhoz azonban előbb le kellene vonni bizonyos tanulságokat. Például észre kellene venniük, mennyire nem fordítottak kellő figyelmet a téma külföldi kommunikációjára, miközben tudjuk, mekkora hírverést képesek csapni egy-egy nemlétező kormányzati "eredménynek". De a legfontosabb tanulság mégis az, hogy amíg egy kormány általános megítélése ennyire pocsék nyugaton, addig minden létező rosszat el fognak hinni róluk, miközben még az olyan témákban sem kapják majd meg a megfelelő elismerést, melyekben amúgy megérdemelnék.

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
 • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
 • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
 • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
 • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
 • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
 • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
 • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása